Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΣΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

 










Στο The American Journal of Clinical Nutrition, δημοσιεύθηκε μελετη για έναν νέο τρόπο εξέτασης του Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που μειώνουν σταδιακά την μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.








Ως φαινεται το Αλτσχάιμερ οφείλεται στη διατροφή, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Richard Johnson, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο με εξειδίκευση στη νεφρική νόσο και την υπέρταση. 

Συν-συγγραφέας της μελέτης ήταν η δρ. Maria Nagel, ερευνήτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή CU.










Ο δρ. Johnson και η ομάδα του διατεινονται ότι το Αλτσχάιμερ είναι μια επιβλαβής προσαρμογή μιας εξελικτικής οδού επιβίωσης στα ζώα και στους μακρινούς μας προγόνους σε περιόδους που η τροφή ήταν δυσεύρετη.

Βασική αρχή της ζωής είναι η διασφαλίση  τροφής, νερου  και οξυγόνου για την επιβίωση. 

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στις αντιδράσεις επιβίωσης στην υποξία και την πείνα. 

Ωστόσο, η φύση  ανεπτυξε έναν έξυπνο τρόπο  προστασιας  πριν συμβεί μια κρίση  

Για την  πιθανότητα της πείνας, οι πρώτοι άνθρωποι ανέπτυξαν μια αντίδραση επιβίωσης που τους παρότρυνε να αναζητούν τροφή. Ωστόσο, αυτη  ηαναζήτηση είναι αποτελεσματική μόνον εάν ο μεταβολισμός αναστέλλεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου.





Η αναζήτηση τροφής απαιτεί εστίαση αξιολόγηση, παρορμητικότητα, διερευνητική συμπεριφορά και ανάληψη κινδύνου. 

Βελτιώνεται μπλοκάροντας οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο, όπως  πρόσφατες αναμνήσεις και η προσοχή στο χρόνο. 

Η φρουκτόζη, είδος σακχάρου, βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των εμποδίων, επιτρέποντας εντονη εστίαση στη συλλογή τροφής.

Διαπίστωθηκε ότι ολόκληρη η απόκριση αναζήτησης τροφής ενεργοποιήθηκε απ 

τον μεταβολισμό της φρουκτόζης 

είτε αυτή καταναλώθηκε, 

είτε παρήχθη από τον ίδιο τον οργανισμό. 






Ο μεταβολισμός  φρουκτόζης και του υποπροϊόντος της, ενδοκυτταρικού ουρικού οξέος, ήταν κρίσιμος για την επιβίωση τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φρουκτόζη μειώνει τη ροή του αίματος στον Εγκεφαλικό φλοιό  που εμπλέκεται στον Αυτοέλεγχο, καθώς και στον Ιππόκαμπο και στον Θάλαμο. 

Την ίδια ώρα, η ροή του αίματος αυξήθηκε γύρω από τον Οπτικό φλοιό, που σχετίζεται με την Ανταμοιβή τροφής. 

Όλα αυτά διεγείρουν την απόκριση αναζήτησης τροφής.

Φαινεται πως αρχικά η εξαρτώμενη από τη φρουκτόζη Μείωση του εγκεφαλικού μεταβολισμού σ αυτές τις περιοχές ήταν αναστρέψιμη και προοριζόταν να είναι ευεργετική. Αλλά η χρόνια και επίμονη μείωση του εγκεφαλικού μεταβολισμού που προκαλείται από επαναλαμβανόμενο μεταβολισμό της φρουκτόζης οδηγεί σε προοδευτική ατροφία του εγκεφάλου και απώλεια νευρώνων με όλα τα χαρακτηριστικά του Αλτσχάιμερ  είπε ο δρ. Johnson.

Ο ίδιος υποθέτει ότι η απόκριση επιβίωσης, αυτό που αποκαλεί Διακόπτη Επιβίωσης, που βοήθησε τους αρχαίους ανθρώπους να περάσουν από περιόδους έλλειψης σπανιότητας τροφής, είναι τώρα… 

Μόνιμα ενεργοποιημένος σε μια εποχή σχετικής αφθονίας

Αυτό οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε Λιπαρά, Ζαχαρούχα και Αλμυρά, προκαλώντας υπερβολική παραγωγή φρουκτόζης.

Η φρουκτόζη που παράγεται στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε Φλεγμονή και τελικά σε  Αλτσχάιμερ, ανέφερε η μελέτη. 








Τα ζώα στα οποία χορηγήθηκε φρουκτόζη παρουσίασαν κενά μνήμης, απώλεια της ικανότητας πλοήγησης σ έναν λαβύρινθο και φλεγμονή των νευρώνων.

Διαπιστωθηκε ότι όταν αρουραίοι  τρέφονταν με φρουκτόζη αρκετό καιρό, επαιρναν Πρωτεΐνες Τ και Β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τις ίδιες δηλαδή που παρατηρούνται στο Αλτσχάιμερ. 

Παρατηρούνται υψηλά επίπεδα φρουκτόζης και στον εγκέφαλο ατόμων με Αλτσχάιμερ 

εξήγησε ο δρ. Johnson.

Ο ίδιος υποπτεύεται, ότι η τάση ορισμένων ασθενών με Αλτσχάιμερ να περιπλανώνται μπορεί να είναι απομεινάρι της αρχαίας απόκρισης αναζήτησης τροφής.

Ισως  απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον ρόλο της Φρουκτόζης και του μεταβολισμού του Ουρικού οξέος στο Αλτσχάιμερ.





Πηγη Iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΔΟΚΑΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ..

  Τα ενδοκανναβινοειδή  παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής και στη χρήση ενέργειας.  Η τροποποίηση της δράσης των θα μπορούσε να βοηθή...