Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

ΝΟΙΩΘΩ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ

 







Λεμε νοιωθω συνεχως κουρασμενος Τι τρεχει  



Μια κρυφή αιτία κόπωσης είναι η αναιμια , η  έλλειψη αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και σιδήρου, η οποία εγκαθισταται με αργό ρυθμό. 

Περπατω διακόσια μέτρα και κουράζωμαι μηπως ειναι απ το κάπνισμα. 

Κι ομως οφειλεται στο σημαντικό έλλειμμα αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στα υπόλοιπα όργανα του σώματος, αυτο που προκαλεί έντονη κόπωση. Μια, κατάσταση επικίνδυνη, εάν δεν βρούμε απο που χανουμε αίμα

Οι συχνότερες αιτίες  απώλειας αίματος είναι μια εσωτερική αιμορραγία από έλκος , ο καρκίνος εντέρου, η διαφραγματοκήλη και οι πολύποδες εντέρου.Ακομα,το Σύνδρομο Δυσαπορρόφησης  εντέρου μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα σιδήρου, φυλλικού και βιταμίνης Β12 με παρόμοια συμπτώματα.

Αναιμία εχουμε και στην περιοδο. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας  νεφροπάθειας.

Κατ΄ αρχάς κανουμε μία γενική αίματος με σίδηρο και φεριτίνη. Σε περίπτωση που  αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτης είναι χαμηλα απαιτειται μια αποτελεσματική θεραπεια ενάντια στην αναιμία συμβάλλει με τα  συμπτωμάτα της κόπωσης, να υποχωρουν σ  ένα μήνα.

Η  θεραπεία της αναιμίας είναι η λήψη σιδήρου, καθώς και η πλούσια σε σίδηρο διατροφή, συκώτι , φακές, φασόλια, σαλάτα με μπρόκολο,  λάχανο  κουνουπίδι και φρούτα  ακτινίδιο,  πορτοκάλι

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σ΄ έναν μήνα,  κολονοσκόπηση, γαστροσκόπηση, 


Σε περίπτωση που κάποιος αισθάνεται έντονη κόπωση έπειτα από εύκολη σωματική δραστηριότητα  10 λεπτων χωρις να είναι παχύσαρκος, η κούραση  προειδοποιεί για  το ενδεχόμενο καρδιοπάθειας.

Όταν απλές δραστηριότητες, όπως  η καθημερινή μετακίνηση από τη δουλειά στο σπίτι εξαντλούν τον οργανισμό, σημαίνει πως η καρδιά εκπέμπει SΟS για άμεση ιατρική παρακολούθηση 


Σε αυτήν την περίπτωση, Ένα καρδιογράφημα θα δώσει αρκετές απαντήσεις .

Η κόπωση που σχετίζεται με την κατάσταση της καρδιάς, επιιβαλλε  αλλαγές στο διατροφικό πλάνο, διακοπή καπνίσματος και καφέ και φαρμακευτικη αγωγη 


Σύνδρομο Απνοιας στον ύπνο


Επιφερει  σωματική, και διανοητική κόπωση όταν κάποιος κοιμάται για περισσότερες από 7 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθώς επίσης όταν ξυπνάει με ξηροστομία και υπνηλία.

Στις βαρύτερες περιπτώσεις παρουσιάζεται μείωση της μνήμης, της ικανότητας συγκέντρωσης και της παρατηρητικότητας. 

Ακομα ψυχολογικά προβλήματα, ευερεθιστότητα, άγχος και καταθλιπτική διάθεση.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου προκαλείται στιγμιαία διακοπή της αναπνοής, η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από αυτόν που κοιμάται.

Η άπνοια παρουσιάζεται συχνότερα στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους και εάν παραμείνει δίχως θεραπεία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής αυξάνεται σημαντικά.

Τι πρέπει να γίνει

Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής οπως  απώλεια βάρους  οχι  αλκοόλ και  χρήση υπνωτικών  φαρμάκων, καθώς και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. 

Εάν οι άπνοιες εμφανίζονται ή επιδεινώνονται σε ύπτια θέση, τότε συνιστάται κατάκλιση μόνο σε πλάγια θέση με τη βοήθεια μαξιλαριών ή ειδικών συσκευών- ακόμα και μπάλας του τένις ραμμένης στην πιτζάμα ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Επιπλέον, την κατάσταση βοηθούν αρκετά ειδικά αυτοκόλλητα, τα οποία κρατούν τους αεραγωγούς ανοικτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για την ακριβή διάγνωση της πάθησης θα πρέπει να γίνει εξέταση του ασθενούς σε ειδικό εργαστήριο ύπνου, που διαθέτουν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία.

Υποθυρεοειδισμός Ηashimoto

Ο θυρεοειδής  ελέγχει τον μεταβολισμό .Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, περίπου το 17% των γυναικών θα πάσχει από κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Μία από τις βλάβες του οργάνου είναι η αυτοάνοση δυσλειτουργία, γνωστή ως θυρεοειδίτιδα Ηashimoto, η οποία αποτελεί τη δεύτερη αιτία κρυφής κόπωσης. 

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μείωση της ταχύτητας του μεταβολισμού. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί κακή διάθεση και ίσως μελαγχολία χωρίς λόγο.

Ειδικές εξετάσεις αίματος   Τ3, Τ4, ΤSΗ  εντοπίζουν τις θυρεοειδείς ορμόνες Αν οι δείκτες αυτών των ορμονών προκύψουν χαμηλότεροι από τις τιμές αναφοράς, τότε η λήψη συνθετικών ορμονών  μπορεί να βελτιώσει την όλη κατάσταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...