Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

 







Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και εθνότητα. Εχουμε βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που επηρεάζει και τους δύο νεφρούς. 

Οι νεφροί επιτελούν   σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού, 

Ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, Συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, 

Διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και 

Βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

Όταν η λειτουργία τους  μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, πράγμα που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα  του οργανισμού.

Πρόκειται για κατάσταση απειλητική για τη ζωή , η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. 

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της δεν γίνονται αντιληπτά. 

Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα

Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση  είναι κρίσιμη, καθώς η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού. 

Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.


Υψηλή πίεση και διαβήτης αποτελούν συνήθεις αιτίες της χρόνιας νεφρικής νόσου


Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης ΙΙ είναι οι πιο συνήθεις αιτίες της ,  σε ποσοστο  >50% των περιπτώσεων ανεπαρκειας Τελικού Σταδίου στις περισσότερες χώρες.

Ο προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας  συστήνεται σε εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου . 

Συγκεκριμένα, έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και  υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας > 50 ετών 

Aξιοσημείωτο είναι ότι το 2016, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 10.453 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση σε 164 κέντρα αιμοκάθαρσης, 713 ασθενείς που υποβάλλονταν σε περιτοναϊκή κάθαρση σε 33 μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης και 2.651 μεταμοσχευμένοι σε 5 μεταμοσχευτικά κέντρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας (ERA-EDTA) στην οποία αποστέλλουν τα ατομικά στοιχεία των ασθενών οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το 2015 ο αριθμός των ασθενών που εντάχθηκαν σε αιμοκάθαρση στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλός, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες 

(194 ασθενείς/εκατομμύριο πληθυσμού), 

Ο αριθμός των γυναικών παγκοσμίως,  ανέρχεται σε 195 εκατομμύρια και σήμερα, η νόσος αποτελεί την 8η κύρια αιτία  θανάτου, όντας υπεύθυνη για 600.000 θανάτους ετησίως. 

Εντούτοις, ο αριθμός  των γυναικών με Χρόνια Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου που βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με Τεχνητό Νεφρό,  είναι μικρότερος από εκείνον των ανδρών.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην βραδύτερη εξέλιξη της νόσου στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φραγμούς, στην ελλιπή ενημέρωση και στην άνιση πρόσβαση στην περίθαλψη σε ορισμένες χώρες.

Ορισμένα αυτοάνοσα , όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα, προσβάλλουν συνήθως τις γυναίκες και χαρακτηρίζονται από συστηματική φλεγμονή, που οδηγεί σε δυσλειτουργία των οργάνων-στόχων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι νεφροί.

Υπάρχουν 8 κανόνες, οι οποίοι ισχύουν γενικά για όλα τα άτομα κάθε ηλικίας και φυλής, οι οποίοι εάν ακολουθηθούν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας ανάπτυξης Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. 

Οι κανόνες αυτοί είναι:

  • Καθημερινή άσκηση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης,
  • έλεγχος επιπέδων ζαχάρου στο αίμα σε τακτά διαστήματα,
  • παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης,
  • υγιεινή διατροφή και  έλεγχος του σωματικού βάρους,
  • πρόσληψη υγρών και επαρκής ενυδάτωση,
  • αποφυγή καπνίσματος και
  • αποφυγή λήψης μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πηγη  Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία.

www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...