Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ..

 





Μπορεί μια βιταμίνη να αποσοβήσει τον κίνδυνο άνοιας  

Οντως μπορει αρκει να το αποφασισουμε εγκαιρα 

Υπαρχει και ειναι  πασίγνωστη . Σιγουρα μπορει να διεκδικησει τον  ρόλο φύλακα του Νου για τους 80ρηδες






Η κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης D ημερησίως μπορεί να να  προφυλάξει από τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά και του Πανεπιστήμιου Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τα οφέλη της και στην απορρόφηση  ασβεστίου και  φώσφορου και την ρύθμιση του ανοσου συστήματος. 

Φαίνεται όμως ότι βοηθα και  στην οξύνεια και οξυδέρκεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και άνοιας σε 12.388 ατόμων που συμεμτείχαν στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ.

Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων ήταν 71 έτη και στην έναρξη της έρευνας δεν είχαν εκδηλωσει άνοια. 

Το 37% 4.637 ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η λήψη βιταμίνης D παρουσίαζε συσχέτιση με την απουσία άνοιας από τη ζωή των συμμετεχόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.






Παρατηρήθηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις άνοιας στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D.

Σ ολόκληρο το δείγμα που αναλύθηκε, συνολικά 2.696 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας όταν δηλαδή οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 80 έτη κατά μέσο όρο.

Σ αυτή τη ομάδα, 2.017 ητοι  75% δεν επαιρναν βιταμίνη D, ενώ 679  25% είχαν ελάχιστη έκθεση στον ηλιο 

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Zahinoor Ismail εξήγησε ότι η ευεργετική δράση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου άνοιας δεν ήταν άγνωστη στους ερευνητές, ωστόσο θέλησαν να επικεντρωθούν ειδικά στο ρόλο των συμπληρωμάτων της βιταμίνης σε σχέση με την άνοια.

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων ότι η δράση της βιταμίνης D ηταν μεγαλύτερη στις γυναίκες, καθώς και σε όσους είχαν φυσιολογική αντιληπτική ικανότητα σε αντίθεση με όσους ανέφεραν συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής. 

Επίσης η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ήταν πιο δραστική σε όσους δεν έφεραν το ένοχο για τη νόσο Αλτσχάιμερ γονίδιο APOEe4.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας καί οτι η  βιταμίνη D λειτουργεί ως καθαριστής των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της έναρξης του Αλτσχάιμερ.

Η βιταμίνη D μπορει να προφυλάσσει ή να καθυστερεί από την άνοια σύμφωνα με τα ευρήματα . 

Ωσπου να εχουμε την επιστημονικη επικυρωση ,περπαταμε στον ηλιο καθημερινα και δεν ασχολουμεθα με τα τερτιπια της πολιτικης.  

Χαιρετε 







ΠΗΓΗ – ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...