Τι είναι ο «φρουρός» λεμφαδένας;
Ναι. Είναι δυνατό να αποφύγουμε την αφαίρεση όλων των λεμφαδένων της μασχάλης, στις περιπτώσεις που ο φρουρός λεμφαδένας ειναι καθαρος
Τι είναι όμως ο φρουρός λεμφαδένας;
Κάθε περιοχή του μαστού, έχει το δικό της φρουρό λεμφαδένα.
Αν αναπτυχθεί καρκίνος σε κάποια περιοχή, η μετάστασή του θα κατευθυνθεί αρχικά στον αντίστοιχο φρουρό λεμφαδένα της.
Ο φρουρός λεμφαδένας δεν είναι μονήρης. Μπορεί να υπάρχουν και δύο ή τρεις φρουροί λεμφαδένες.
Πριν λίγα χρόνια, διάγνωση καρκίνου , σήμαινε αυτόματα και αφαίρεση όλων των λεμφαδένων της μασχάλης.
Το ίδιο γίνεται και σήμερα στα νοσοκομεία που δεν έχουν τον ειδικό εξοπλισμό για την ανεύρεση του φρουρού λεμφαδένα.
Αφαιρούνται έτσι υγιείς λεμφαδένες πράγμα που είναι περιττό και επιβαρύνει την ασθενή
Στις περιπτώσεις που η ιστολογική λεμφαδένων, δείξει μετάσταση, τότε σωστά αφαιρέθηκαν.
Στις περιπτώσεις όμως που η ιστολογική δεν δείχνει κανένα λεμφαδένα με μετάσταση, αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό για την ασθενή, όμως αυτή έχει ήδη προληπτικά υποβληθεί σε αφαίρεση μέχρι και 40 υγιών λεμφαδένων, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι αυτό χρειαζόταν.
Και βέβαια τότε δεν μπορούμε να ξαναβάλουμε τους υγιείς λεμφαδένες στη θέση τους
Πώς όμως να ξέρουμε από πριν, ποιους ακριβώς λεμφαδένες να αφαιρέσουμε;
Αν μπορούσαμε με κάποια τεχνική να εντοπίσουμε, να αφαιρέσουμε και να εξετάσουμε μόνο τον πρώτο λεμφαδένα “φρουρό” , τότε, θα διασώζαμε τους υγιείς λεμφαδένες προς όφελος της ασθενούς.
Στην περιοχή του κακοήθους όγκου γίνεται ένεση μικρής ποσότητος ειδικού φαρμάκου, που εκπέμπει πολύ ασθενή ραδιενέργεια, του ίδιου που χρησιμοποιείται στα σπινθηρογραφήματα, αλλά σε δόση 1/20 σε σχέση με ένα σπινθηρο γράφημα οστών Σε λίγη ώρα το ραδιοφάρμακο μπαίνει στα λεμφαγγεία, προχωρεί προς τους λεμφαδένες της μασχάλης και θα περάσει πρώτα από τους φρουρούς λεμφαδένες, ακολουθώντας την ίδια οδό που θα είχε ακολουθήσει και μια μετάσταση, αν αυτό συνέβη.
Η ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο και εκεί ο χειρουργός, χρησιμοποιώντας ειδική φορητή συσκευή (γ-κάμερα) που ανιχνεύει αυτό το φάρμακο, εντοπίζει και αφαιρεί μόνο τους φρουρούς λεμφαδένες του όγκου, αυτούς δηλαδή που του υποδεικνύει το μηχάνημα ότι έχουν προσλάβει το περισσότερο ραδιοφάρμακο.
Αν υπάρχει μετάσταση στους λεμφαδένες, αυτή θα έχει περάσει πρώτα υποχρεωτικά από τους «φρουρούς».
Στη συνέχεια ο «φρουροί» λεμφαδένες αποστέλλονται για ταχεία εξέταση στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, ενώ η ασθενής παραμένει ναρκωμένη στο χειρουργείο.
Αν η εξέτασή τους δεν δείξει καρκίνο, αυτό σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι λεμφαδένες αποκλείεται να έχουν πειραχτεί και άρα δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθούν.
Έτσι διασώζονται πολλοί λεμφαδένες που διαφορετικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν και αποφεύγονται οι, ευτυχώς σπάνιες, επιπλοκές του μασχαλιαίου λεμφαδενικού καθαρισμού.
Αν όμως βρεθεί μετάσταση σε ένα λεμφαδένα φρουρό, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει αφαίρεση και των υπολοίπων λεμφαδένων της μασχάλης, γιατί είναι πιθανό ο καρκίνος να έχει προχωρήσει και πέρα από το “φρουρό”.
Ουσιαστικά η κατάσταση του φρουρού λεμφαδένα αντικατοπτρίζει την κατάσταση όλων των λεμφαδένων της μασχάλης και άρα η μέθοδος αυτή ξεχωρίζει τις γυναίκες που πρέπει να υποβληθούν σε λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης, από αυτές που δεν το χρειάζονται, μειώνοντας τον αριθμό των περιττών επεμβάσεων στις απολύτως αναγκαίες.
Σύμφωνα με νεώτερες απόψεις, σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε ογκεκτομή του μαστού, εάν βρεθεί μόνον ένας φρουρός με μετάσταση και οι υπόλοιποι ένας ή δύο είναι υγιείς, τότε μπορεί να αποφευχθεί η αφαίρεση όλων των υπόλοιπων λεμφαδένων.
Στις περιπτώσεις αυτές βρέθηκε ότι το πρόβλημα τελείωνε εκεί και όλοι οι υπόλοιποι λεμφαδένες ήταν άθικτοι και είχαν αφαιρεθεί άδικα.
Σε περιπτώσεις όμως που θα γίνει ολική μαστεκτομή, γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και με ένα φρουρό διηθημένο.
Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι αν υπάρχουν μέχρι 2 διηθημένοι λεμφαδένες, τότε και πάλι μπορεί να αποφευχθεί ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, ο οποίος επιβάλλεται όταν υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου