Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΙΟ

 









Πρωτη Μαιου σημερα, ελατε να πουμε λιγα λογια για το καλιο που ολοι το ακουμε συνεχεια, μια και ειναι ενα απ τα 3 βασικα στοιχεια που βοηθουν στη παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος στα κυτταρα μας. 

Τ αλλα δυο ειναι το Νατριο και το Μαγνησιο.

Αναφέρεται ως ηλεκτρολύτης. Είναι ηλεκτρικά φορτισμένο σωματίδιο, ονομάζεται ιόν, και τα κύτταρά μας το χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν την τάση στις κυτταρικές μεμβράνες και να μεταφέρουν ηλεκτρικά ερεθίσματα, νευρικά ερεθίσματα, σε άλλα κύτταρα. 

Κύριοι ηλεκτρολύτες , εκτός από το κάλιο, είναι οπως ειπαμε, το νάτριο, χλώριο, ασβέστιο και μαγνήσιο. 

Τα πολυτιμα νεφρά βοηθούν στη ρύθμιση της ποσότητας των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Το καλιο  βοηθά στην αγωγιμότητα των νεύρων,  στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στους μυς να συστέλλονται. 






Λειτουργεί ως ρυθμιστης ισορροπίας μεταξύ κυττάρων και υγρών του σώματος. 

Το σώμα μας εφ οσον χαιρει υγειας είναι ένα τελειοποιημένο μηχάνημα στο οποίο, ολα θα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι, αν τα νεφρά λειτουργούν στο ίδιο επίπεδο, θα ρυθμίζουν την ποσότητα καλίου που χρειάζεται το σώμα μας.





Μια απλή Γενικη αίματος μετρα την ποσότητα του καλίου στο αίμα μας Ένα κανονικό ασφαλές επίπεδο καλίου είναι μεταξύ 3,7 και 5,2 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο mEq/L. Τα επίπεδα κάτω ή πάνω από αυτό το εύρος προκαλούν ανησυχία.

Αιτίες χαμηλών επιπέδων καλίου







Η υποκαλιαιμία , δηλ Τα χαμηλά επίπεδα καλίου συνηθως οφείλονται σε  αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση, έμετο ή διάρροια ή σε κάτι πιο σοβαρό,  πρόβλημα επινεφριδίων κυστική ίνωση ή σοβαρά εγκαύματα. Χαμηλά επίπεδα εχουμε από  λήψη διουρητικών ή από υποσιτισμό.

Η υπερκαλιαιμία  οφείλεται σε νεφρική βλάβη.

Η καρδιακή προσβολή, τραυματισμοί, λοιμώξεις,  και η χρήση ενος πολυτιμου αντιυπερτασικου που ειναι οι Αναστολεις του Μετατρεπτικου Ενζυμου της Αγγειοτενσινης  





Καπτοπρίλη, Εναλαπρίλη, Λισινοπρίλη και  Περινδοπρίλη

Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα καλίου. Πολύ κάλιο, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, παράλυση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή και καρδιακή προσβολή.

Σε ¨υπεδαφος¨ διαβητικής νεφρικής νόσου τα επίπεδα καλίου είναι υψηλά πάνω από 5,2, Εδω μειώνουμε την προσληψη καλίου με σωστη διατροφή. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα  καλιου ειναι, οι μπανάνες, το πεπόνι, οι πατάτες, ντομάτες και  λαχανικά. Εδω απλα προσέχουμε τις μερίδες τους και δεν τα τρώμε  συχνά. 





Δεν χρησιμοποιουμε υποκατάστατα αλατιού που περιεχουν πολυ καλιο. 





Ατομα με Διαβήτη ΙΙ που πάσχουν κι από νεφρική νόσο πρέπει να είναι προσεκτικά με την πρόσληψη καλίου, καθώς τα επίπεδα του μπορεί να αυξηθούν υπερβολικα όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. 

Το πολύ κάλιο είναι εξίσου επικίνδυνο με το πολύ λίγο.

Η βλάβη των νεφρών οφείλεται συνήθως σε μη ελεγχόμενο διαβήτη και θεωρείται σημαντική επιπλοκή του διαβήτη ,συχνά αναφέρεται ως διαβητική νεφρική νόσος ή διαβητική νεφροπάθεια. 

Υψηλό κάλιο μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν κάποιος είχε διαβητική κετοξέωση (DKA), μια σοβαρή μεταβολική πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη τύπου Ι. 

Αυτα τα λιγα και ακρως κατατοπιστικα για το κατα τα αλλα πολυτιμο και νευραλγικο στοιχειο, καλιο. 

Χαιρετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...