Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ

 

 

 

 


 

 

Oλα μα ολα στη ζωη μας θα πρεπει να τα αντιμετωπιζουμε με χιουμορ  αφου για τα χαλια μας φταιμε αποκλειστικα εμεις και οι αρνητικες σκεψεις μας.

Παμε τωρα να δουμε μια τραγικη κατασταση τη νεφρικη ανεπαρκεια οχι που θα καταλαβουμε και πολλα, αλλα ετσι για να μην 

φυγουμε αναπολογητοι.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρδιοπαθεια καταθλιψη κοσμασερ

 

 

 

Μία βροχερή  ημέρα του Νοέμβρη, πριν μερικά χρόνια, βρέθηκα στο ιατρείο ενός καλού Γενικού Γιατρού , στην Αγγλία τους λένε G.P. General practitioners,  ένας τέτοιος είναι ο φίλος μας Επαμεινώνδας, που επιμένει να ασκεί την παραδοσιακή  ιατρική με λίγους, και φανατικούς φίλους - πελατες που τον επισκέπτονται πριν αρρωστήσουν για να μην αρρωστήσουν με την ευκαιρία της επίσκεψης ενός , τί άλλο, φίλου που με τον πατέρα του,είχε διαμάχη για μιαν εξέταση κρεατινίνης.

Ο πατέρας του ήταν ένας ευσταλής, πλήν οξύθυμος, κι απ αυτούς που δεν παίρνουν κουβέντα, 80ντάρης  με υπέρταση , διαβήτη και Χ.Α.Π.

Είχε δύσπνοια και υπέφερε σε κάθε κίνησή του.

Οι ειδικές εξετάσεις του :

Ουρία 92mg/Dl,Κρεατινίνη 1,6mg/Dl Αιματοκρίτης 30%.

Ο καρδιολόγος που τον παρακολουθούσε , ηταν ησυχαστικός Είσαι μια χαρά. Όλα Καλά. Ε, Είναι Ελάχιστα Αυξημένη Η Κρεατινίνη, Η Αύξηση Της Ουρίας Οφείλεται Στα Διουρητικά Όλα Καλά 

Ολα αυτά είναι απ τα γηρατεια.

Κατα τα γνωστά δίπλα στις εξετάσεις του αναγράφονταν οι φυσιολογικές  τιμές και ως ανώτατη φυσιολογική τιμή της κρεατινίνης  το συνηθισμένο 1,5mg/dl. 

Είδε ο ¨θυμωδης¨ παππούς τις εξετάσεις, τις είδε κι ο καρδιολόγος και είπαν.

Κάτι άλλο φταίει για τη δύσπνοια.

Ο Επαμεινώνδας, μόνο που δεν έβαλε τις φωνές.Οπως έκανε σε όλους τους φιλους-ασθενεις προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση στον ασθενή.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για δύσπνοια του παππού.

 

 

 

Η ουρία και η κρεατινίνη,  χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση  της νεφρικής λειτουργίας.

Οι φυσιολογικές τιμές δίνονται από κάθε εργαστήριο αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό για  κάθε εργαστηριακή εξέταση το να αντιπαραβάλλει μόνος του ο εξεταζόμενος τα αποτελέσματα με τις αναγραφόμενες φυσιολογικές τιμές.

 

 

 

 

 

 

 

Οι Εξετάσεις Θα Πρέπει Να Αξιολογούνται Από Γιατρό, που θέλει και να ε ί ν α ι  οχι μονο να λέγεται γιατρός.

Η ουρία είναι μία ουσία που δεν μας δείχνει με ακρίβεια την νεφρική  λειτουργία, γιατί επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως Ενα πιάτο παϊδάκια, Αίμα Στον Πεπτικό Σωλήνα Αφυδάτωση, που υπάρχει σε ποσοστό πάνω απο 70% στους ηλικιωμένους.

Τα Διουρητικά που καταπινουν ολοι οι ηλικιωμενοι για να ξεπρηστουν οι αστραγαλοι τους.

Ολα αυτά αυξάνουν την τιμή της ουρίας στο αίμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως:

Στις πρωινές εξετάσεις , η ουρία είναι συνήθως ηυξημένη γιατι ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος  καθώς ο εξεταζόμενος δεν λαμβάνει υγρά για πολλές ώρες, λόγω του νυχτερινού ύπνου.

Νά γιατί θα πρέπει, κάθε ενας πάνω απο 60, νάχει ένα ποτήρι με καθαρό νερό δίπλα στο κρεββάτι του, για να πίνη οταν παει για κατούρημα  που σηκώνεται σίγουρα λογω του προστατη του.   

Η κρεατινίνη είναι μια εξέταση που με μεγαλύτερη ακρίβεια προσδιορίζει τη νεφρική λειτουργία αν κι αυτή ακομα, έχει κάποιους περιορισμούς όπως τη μυική μάζα, η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ετσι, οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη μυική μάζα, και κατά συνέπεια μικρότερη φυσιολογική τιμή κρεατινίνης.

 


Σχετική εικόνα

 

 

Η κρεατινίνη είναι αυξημένη και σε γυμνασμένα, μυώδη άτομα.  Ετσι πάμε στην κάθαρση κρεατινίνης η οποία δείχνει πόσα  ml αίματος καθαρίζονται από την κρεατινίνη στη μονάδα  χρόνου,και είναι καλύτερος τρόπος εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας .

Η κάθαρση κρεατινίνης υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο  που αφορά τον καλό γιατρό μας, αλλά κι εμας, αν έχουμε την υπομονή να κάτσουμε να το μελετήσουμε,να το χωνέψουμε, και στη συνέχεια, να κάνουμε την αναγωγή.

Τί κάθομαι και σας λέω, τώρα.

140-ηλικία του εξεταζομένου επι σωματικό βάρος σε κιλά Δια  72 x την τιμή της κρεατινίνης αίματος.

Αυτός ο τύπος αφορά στους άντρες  Για τις γυναίκες ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά  πολλαπλασιάζουμε με 0,85. 

Ξέρω, δύσκολο μεν, αλλά το μόνο σωστό δέ.

Η κάθαρση κρεατινίνης σε ένα φυσιολογικό άτομο είναι γύρω στα 100ml/min αλλά μειώνεται χρόνο με το χρόνο.Έτσι, για παράδειγμα, ένας άντρας  80 ετών έχει κάθαρση κρεατινίνης 60 ml/min 

χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα . 

Εννοείται πως κάθε εξέταση πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό που την έγραψε και όχι από τον μικροβιολόγο και φυσικά οχι από τον εξεταζόμενο σε σύγκριση με τις φυσιολογικές τιμες.

Ο παππούς  του παραδείγματος δεν ηταν υπέρβαρος,το αντίθετο μόνο 62 κιλά όμως η κάθαρση κρεατινίνης του ηταν

140-80 x62/72x1,6  = 32ml/min 

Δυστυχώς ο  παππούς είχε Μια Βαρύτατη Νεφρική Ανεπάρκεια, που εκτός των άλλων του είχε προκαλέσει:

Αναιμία –Αναιμία Χρονίας Νόσου – η οποία αναιμία οδήγησε στο να μειωθεί δραματικά η οξυγόνωση των οργάνων του σώματος του κι αυτό εξηγούσε την δύσπνοια που του εμφανιζόταν σε κάθε του μικρή σωματική προσπάθεια.

Εκτός των άλλων ο φτωχός,  έπασχε και από Ισχαιμική Καρδιοπάθεια και από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια κι αυτά επιδείνωναν την κατάστασή του.

Ήταν εμφανές πως αν δεν αντιμετωπιζόταν η κατάσταση του άμεσα ο παππούς θα πέθαινε σύντομα. Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς καταλήγουν από οξύ πνευμονικό οίδημα. 

Το κακό είναι ,όταν λες στον Έλληνα κάτι που δεν του αρέσει δεν έχει σημασία αν του το εξηγείς ή όχι ενώ ένας άλλος γιατρός, του λέει κάτι που του αρέσει, και που δεν τον βάζει σε ταλαιπώριες τότε ο ασθενής προτιμά την εύκολη οδό.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για δύσπνοια του παππού.

 

 

 

 

Ο παππούς πέθανε  μετά από μερικές βδομάδες από οξύ πνευμονικό οίδημα

Και ο καρδιολόγος του πέθανε μετά από ένα χρόνο από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Ακομα διερωτωμαι αν ηταν ο Πνευματικος Νομος υπαιτιος 

Ο άλλος καλός φίλος, ο Ζάχος, μου μίλησε για τον Πνευματικό Νομο συμπληρώνοντας πως ο γιατρός οφείλει να βοηθά, με την κλινικη εμπειρία του.Κι αν για οποιονδήποτε λόγο στερείται εμπειρίας, να το λέει και να παραπέμπει τον ασθενή σε άλλον γιατρό οχι να τον αφήνει να ¨καταλήγει¨ πρίν την ώρα του.

Το περιστατικό αφορά όλους τους προβεβηκότας τη ηλικία που νοιάζονται μεν, ασχολούνται δε περισσότερο με τα λιπίδια τους, ενώ αγνοούν τα σημαντικότερα που είναι:

Βιταμίνη Β12, D 3 το φυλλικό οξύ η Ομοκυστεϊνη, και η CRP , όπως κι η σωστή  αν και περίπλοκη  αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.

Χαίρετε ,

κι αν έχετε κουράγιο , αγαλλιάσθε.

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μιαν εξέταση κρεατινίνης..

Advertisements

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...