Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΤΑ Ω 3 ΛΙΠΑΡΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

 









Μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο σε καλλιέργειες κυττάρων βρήκε ότι απ τα Ωμέγα-3 λιπαρα οξεα το   DHA  μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τις επιπτώσεις μιας ανθυγιεινής διατροφής, περιορίζοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από το λίπος στο κυτταρο.























Πειράματα με εγκεφαλικό ιστό από γερασμένα ποντίκια έδειξαν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει καποια συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα να υπερβάλουν στη διαχείριση της κυτταρικής σηματοδότησης με τρόπο που να εμποδίζει  δημιουργία νέων συναψεων.






Το ίδιο εργαστήριο διαπίστωσε σε  παλαιότερη μελέτη  με ηλικιωμένους αρουραίους ότι μια δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τροφιμα οδήγησε σε ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο που συνοδευόταν από σημάδια απώλειας μνήμης  και ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμεγα 3 DHA απέτρεψε αυτά τα προβλήματα.






Ισως πρώτη φορά, ξεχωρίζουμε αυτά τα πράγματα σε κυτταρικο επιπεδο , 

δήλωσε η συγγραφέας  Ruth Barrientos , ερευνήτρια στο  Ινστιτούτο Έρευνας για τη Συμπεριφορική Ιατρική της Πολιτείας του Οχάιο αναπληρώτρια καθηγήτρια   ψυχιατρικής . και συμπεριφορικής υγεία    στο College of Medicine.





Το εργαστήριό μας και άλλοι έχουν εξετάσει ολόκληρο τον ιστό του ιππόκαμπου για να παρατηρήσουν την απόκριση του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη 

σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 

Αλλά ήμασταν περίεργοι για το ποιοι κυτταρικοί τύποι επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο από αυτά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και αυτή είναι η πρώτη μας προσπάθεια για να το προσδιορίσουμε.





Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό  

Frontiers in Cellular Neuroscience .


Οι ερευνητές εστίασαν στη μικρογλοία, στα κύτταρα που προάγουν τη φλεγμονή και στους νευρώνες του ιππόκαμπου, που είναι σημαντικοί για τη μάθηση και τη μνήμη. 

Χρησιμοποίησαν αντίγραφα κυττάρων που λαμβάνονται από ζωικό ιστό που τροποποιούνται ώστε να διαιρούνται συνεχώς και να ανταποκρίνονται μόνο σε εργαστηριακή διέγερση, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς με εκείνη των πρωτογενών κυττάρων του ίδιου τύπου.

Οι ερευνητές εξέθεσαν αυτά τα μοντέλα μικρογλοίας και νευρώνων στο παλμιτικό οξύ, το πιο άφθονο κορεσμένο λιπαρό οξύ σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως 

λαρδί, λίπος, κρέας και  γαλακτοκομικά προϊόντα,

για να παρατηρήσουν πώς επηρέασε την ενεργοποίηση των γονιδίων στα κύτταρα καθώς και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, που έχουν πρωταρχικό  μεταβολικό ρόλο παραγωγής ενέργειας.







Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το παλμιτικό οξύ προκάλεσε αλλαγές γονιδιακής έκφρασης που συνδέονται με αύξηση της φλεγμονής τόσο στη μικρογλοία όσο και στους νευρώνες, αν και η μικρογλοία είχε ένα ευρύτερο φάσμα προσβεβλημένων φλεγμονωδών γονιδίων.


Η προεπεξεργασία αυτών των κυττάρων με μια δόση DHA, ένα από τα δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε ψάρια και άλλα θαλασσινά και διαθέσιμα σε μορφή συμπληρώματος, είχε ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της αυξημένης φλεγμονής και στους δύο τύπους κυττάρων.


Προηγούμενες εργασίες έδειξαν ότι το DHA είναι προστατευτικό στον εγκέφαλο και ότι 

το παλμιτικό οξύ επιζήμιο για τα εγκεφαλικά κύτταρα, 

αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε πώς το DHA μπορεί να προστατεύσει από τις επιδράσεις  του παλμιτικού οξέος στη μικρογλοία και ειδαμε ότι υπάρχει ένα ισχυρό προστατευτικό αποτέλεσμα, δήλωσε  ο Michael Butler , πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο εργαστήριο του Barrientos.


Όσον αφορά τα μιτοχόνδρια, ωστόσο, το DHA δεν απέτρεψε την απώλεια της λειτουργίας που ακολούθησε την έκθεση στο παλμιτικό οξύ.


Οι προστατευτικές επιδράσεις του DHA θα μπορούσαν, σ αυτό το πλαίσιο, να περιοριστούν σε επιδράσεις στη γονιδιακή έκφραση που σχετίζονται με προφλεγμονώδη απόκριση σ αντίθεση με τα μεταβολικά ελλείμματα που επίσης προκάλεσε το κορεσμένο λίπος, είπε ο Μπάτλερ.


Σε ένα άλλο σύνολο πειραμάτων, οι ερευνητές εξέτασαν πώς μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά επηρέασε τη σηματοδότηση στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ποντικών, παρατηρώντας μιαν άλλη μικρογλοιακή λειτουργία που ονομάζεται συναπτικό κλάδεμα

Διαβαστε :


https://kosmaser.wordpress.com/2018/09/01/


Η μικρογλοία παρακολουθεί τη μετάδοση σήματος μεταξύ των νευρώνων και αφαιρεί την περίσσεια των συναπτικών σπονδύλων, τις θέσεις σύνδεσης μεταξύ αξόνων και δενδριτών, για να διατηρεί την επικοινωνία σε ιδανικό επίπεδο.


Τα κυτταρα της μικρογλοίας εκτέθηκαν σε ιστό εγκεφάλου ποντικού που περιείχε τόσο προ- όσο και μετασυναπτικό υλικό από ζώα που είχαν τραφεί είτε με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είτε με κανονική τροφή για τρεις ημέρες.


Τα μικρογλοία έφαγαν τις συνάψεις από ηλικιωμένα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι έτρωγαν συνάψεις από ποντίκια που τρέφονταν με κανονική διατροφή – υποδηλώνοντας ότι η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κάνει κάτι σε αυτές τις συνάψεις που δίνει στη μικρογλοία έναν λόγο να τις φάει σε υψηλότερο ποσοστό, είπε ο Μπάτλερ.


Όταν μιλάμε για το κλάδεμα ή τη βελτίωση που πρέπει να συμβεί, είναι σαν το Goldilocks: 

Πρέπει να είναι βέλτιστο – όχι πολύ και όχι πολύ λίγο, είπε ο Barrientos.  


Με αυτά τα μικρογλοία να τρώνε πολύ νωρίς, ξεπερνά την ικανότητα αυτών των σπονδύλων να αναγεννηθούν και να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις, έτσι ώστε οι αναμνήσεις να μην στερεοποιούνται ή να γίνονται σταθερές.






Από εδώ, οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τα ευρήματα που σχετίζονται με το συναπτικό κλάδεμα και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και να δουν πώς παίζονται οι επιδράσεις του παλμιτικού οξέος και του DHA στα πρωτογενή εγκεφαλικά κύτταρα νεαρών έναντι ηλικιωμένων ζώων.




Αναφορά:  

Butler MJ, Mackey-Alfonso SE, Massa N, Baskin KK, Barrientos RM. Τα διαιτητικά λιπαρά οξέα επηρεάζουν διαφορικά τη φαγοκυττάρωση, την έκφραση των φλεγμονωδών γονιδίων και τη μιτοχονδριακή αναπνοή σε μοντέλα μικρογλοιακών και νευρωνικών κυττάρων. Νευροσκοί μπροστινού κυττάρου 2023; 17. doi: 10.3389/fncel.2023.1227241

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...