Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

ΑΚΟΗ..ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ

 















Ο  εγκέφαλος μας, είναι εξαιρετικά ικανός στο να προσαρμόζει αυτά που ακούμε με βάση καποια πλαίσια, όπως το περιβάλλον ή τις προτεραιότητές μας, αλλ είναι άγνωστο πώς ακριβώς μας βοηθά να ανιχνεύουμε, να φιλτράρουμε και να αντιδρούμε σε ήχους.


Βιολόγοι απ το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πλησιασαν στην επίλυση αυτού του μυστηρίου. Χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο, διαπίστωσαν ότι 

ο τροχιακός μετωπιαίος φλοιός (OFC), μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων αλλά δεν συνδέεται συνήθως με την ακοή, 

παίζει κεντρικό ρόλο βοηθώντας τον ακουστικό φλοιό 

(πρωτεύον κέντρο ακοής του εγκεφάλου) 

να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενα πλαίσια ή καταστάσεις. 

Η ομάδα   δημοσιευσε τα ευρηματα της  στο περιοδικό Current Biology στις 11 Ιουλίου 2024.


Η ακοή δεν εξαρτάται μόνο από τους ήχους γύρω μας. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σ αυτό που κάνουμε και σ αυτό που είναι σημαντικό για εμάς εκείνη τη στιγμή, εξήγησε η Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας του UMD  Melissa Caras , ανώτερη συγγραφέας της εργασίας.


Η κατανόηση των μηχανισμών που ευθύνονται για αυτές τις προσαρμογές μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση και πιθανές θεραπείες για νευρο αναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, δυσλεξία η σχιζοφρένεια  καταστάσεις όπου η αισθητηριακή ρύθμιση πάει στραβά.

Για να εξετάσουν προσεκτικά τα κυκλώματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία της ακοής, οι ερευνητές στράφηκαν σε γερβίλους, μικρά θηλαστικά των οποίων το βασικό ακουστικό σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων. 






Τα ζώα εκτέθηκαν σε ηχητικά μοτίβα σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα. 

Σ ένα πλαίσιο, τα ζώα άκουγαν ήχους παθητικά χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα. 





Στην άλλη, τα ζώα έπρεπε να κάνουν μια συγκεκριμένη ενέργεια ως απάντηση στους ήχους που άκουγαν. Καταγράφοντας και χειραγωγώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα των ζώων, η ομάδα ανακάλυψε ότι το OFC βοήθησε τα ζώα να αλλάξουν μεταξύ παθητικής και ενεργητικής ακρόασης.


Εν ολίγοις, το OFC στέλνει σήματα στον ακουστικό φλοιό όταν είναι ώρα να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους ήχους, είπε ο Caras. 

Δεν είναι βέβαιο εάν τα σήματα αποστέλλονται άμεσα ή έμμεσα μέσω μιας ενδιάμεσης περιοχής του εγκεφάλου, αλλά γνωρίζουμε ότι η δραστηριότητα στο OFC είναι απαραίτητη για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι γερβίλοι στα πειράματά μας.


Όταν το OFC σίγησε, ο ακουστικός φλοιός των ζώων δεν άλλαζε μεταξύ παθητικής και ενεργητικής ακρόασης μειώνοντας την ικανότητά τους να δίνουν προσοχή και να αντιδρούν σε έναν ήχο που σχετίζεται με τη συμπεριφορά.


Όσον αφορά μια πιο ανθρωπο κεντρική αναλογία, θα ήταν σαν να σου έλεγα να προσέξεις ξαφνικά το ψυγείο σου που βουίζει στο βάθος, εξήγησε ο Κάρας. 

Εάν το OFC σας σιγούσε και δεν μπορούσε να στείλει σήμα στον ακουστικό φλοιό σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να το κάνετε επειδή η ικανότητα γρήγορης αλλαγής της αντίληψης του ήχου σας θα ήταν μειωμένη.


Ενώ αυτή η μελέτη διεξήχθη σε ζώα, ο Caras λέει ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία. 

Η ικανότητα γρήγορης στροφής της προσοχής σε σημαντικούς ήχους είναι απαραίτητη για πολλές καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με άλλους και της πλοήγησης σε πολυάσχολα ή επικίνδυνα περιβάλλοντα.


Μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς ο εγκέφαλος συντονίζει την ευαισθησία της ακρόασης ως απόκριση σε ξαφνικές αλλαγές στα πλαίσια συμπεριφοράς. 

Σκοπεύουμε να διερευνήσουμε πώς ακριβώς το OFC επικοινωνεί με τον ακουστικό φλοιό και να δούμε αν είναι δυνατό να ενισχυθεί η σύνδεση και να βελτιωθεί η ικανότητα ακοής, είπε ο Caras. 

Αυτή η εργασία ανοίγει το δρόμο για τους ερευνητές και τους επαγγελματίες υγείας να αναπτύξουν καλύτερες στρατηγικές για τη βελτίωση της ακοής τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με αισθητηριακές βλάβες.





Αναφορά:  Macedo-Lima M, Hamlette LS, Caras ML. Ο τροχιακός μετωπιαίος φλοιός ρυθμίζει την ακουστική ευαισθησία του φλοιού και την αντίληψη του ήχου στους μογγολικούς γερβίλους. Curr Biol . 2024. doi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ…

            Κριτσίνια κουλουράκια, κουλούρια, μπισκότα,  κρουασάν, γεματα τρανς λιπαρά, πολλη ζάχαρη, αλεύρι κακης ποιοτητας, αλλά και συντη...