Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ..Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ

 





















Οι περισσοτεροι απ εμας ξερουμε για τη  μοναδικότητα των δακτυλικων μας αποτυπωματων . 

Αυτο που μεχρι τωρα αγνοουσαμε ειναι  η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μας. 

Ολοι μας  μοιραζόμαστε κάτι κοινό: 

Η πιο πολυσυζητημένη αποικία μικροοργανισμών εντός του οργανισμού μας 

είναι ο καθρέφτης της υγείας μας. 

Ολοι συμφωνούν πως τα παντα εξαρτώνται απ το τι τρώμε

Το έντερό μας, ξερουμε οτι φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς (βακτηριδια, μύκητες, ιούς…)  στην πράξη τωρα, χωρίς αυτούς τους  μικροοργανισμούς , η υγεία μας θα βρισκονταν στον αερα. 






Κάποιοι μικροοργανισμοι τωρα, δρουν ευεργετικά στην πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την εν γενει  εντερική λειτουργία. 

Αλλοι, εντούτοις, προκαλούν βλάβες. Ας δουμε τις έξι χειρότερες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε 

1. Υπερεπεξεργασμένες τροφές

Συντηρητικά,  γλυκαντικά, τεχνητά χρώματα και γεύσεις… 

Ολα συνθέτουν  νόστιμες πλην ανθυγιεινές, υπερεπεξεργασμένες τροφές . 

Αυτές ειναι : 

Λουκάνικα, κοτομπουκιές, ψωμί μαζικής παραγωγής, δημητριακά, μπισκότα, πατατάκια, γιαούρτια με ζάχαρη, στιγμιαίες σούπες, παγωτά…. 



Ετσι αποφευγουμε τρόφιμο που συνοδεύεται στη συσκευασία του από έναν κατάλογο συστατικών με περίπλοκες χημικές ονομασίες. Ολα αυτα συνδέονται με καρδιακα , διαβήτη ΙΙ, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατάθλιψη, άσθμα καρκίνο. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πως είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. 

Οπότε οι άνθρωποι τα καταναλώνουν ενόσω το  σώμα ψάχνει για τροφή, χωρίς να λαμβάνει αυτό που ζητά. Ετσι, δεν δίνει σήμα για να σταματήσουμε να τρώμε. 

Περιέχουν γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου. 

2. Τηγανητά   

Τα σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο, είναι γεματα με ωμέγα-6. που ενοχλούν το έντερο. 

Επιπλέον,τρόφιμα που μεγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες έχουν και υψηλότερα ποσοστά ΑGEs 

(τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης), 

τα οποία είναι επιζήμια για το τοίχωμα του εντέρου. 


3. Ζάχαρη 

Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα κακα εχθρικα  μικρόβια στο έντερο, τα οποία  εκτοπίζουν τα καλά . 

Στην πραγματικότητα τείνουμε να έχουμε έλλειμμα από τη στιγμή που έχουμε χωνέψει τη ζάχαρη, 

επειδή καταναλώνουμε θρεπτικά συστατικά μόνο και μόνο για να τη διασπάσουμε. 

Κατα κανονα, όλα τα σάκχαρα είναι κακά για την υγεία του εντέρου. 

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ένα προϊόν υψηλής επεξεργασίας που κρύβεται σε πολλά έτοιμα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση του  μικροβιωματος του εντέρου. 

Το ακατέργαστο μέλι και το αληθινό σιρόπι σφενδάμου είναι ωφέλιμα σε μικρές ποσότητες, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλά σάκχαρα . 

4. Τεχνητά γλυκαντικά 

Τα γλυκαντικά ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων ή εχθρικων βακτηριδιων στο έντερο. 

Το μικροβίωμα του εντέρου προσπαθεί να τα διασπάσει, αλλά αυτά τα γλυκαντικά αποτελούνται από τεχνητές χημικές ουσίες με τις οποίες δεν ξέρουν τι να κάνουν. 

Και έπειτα κατά τη διαδικασία της διάσπασης των τεχνητών γλυκαντικών από τα μικρόβια εκλύονται κάποια δυσάρεστα υποπροϊόντα, τα οποία σκοτώνουν τα καλά φιλικα μικρόβια. 


5. Μπάρες πρωτεΐνης και πρωτεϊνούχα ροφήματα 

Πρόκειται για δημοφιλή σνακ που καταναλώνουν όχι μόνον εκείνοι που θέλουν να χτίσουν και να διατηρήσουν μυς –όπως οι bodybuilders και οι επαγγελματίες αθλητές–, αλλά και όσοι πανε στο γυμναστήριο της γειτονιάς. 

Οι διατροφολόγοι, συμφωνούν ότι κατά συντριπτική πλειονότητα αυτά τα προϊόντα δεν είναι χρήσιμα για την υγεία του εντέρου. 

Οπως ας πουμε οι μπάρες πρωτεΐνης χωρις καμια διατροφικη αξια. 

Είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες και περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. 

Αν περιέχουν περισσότερα από πέντε συστατικά και 

η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή (συμπεριλαμβανομένου του μελιού) εμφανίζεται στα πρώτα πέντε, 

είναι απαγορευτικά. 


 6. Aλκοόλ 

Οση συμπαθεια κι αν τρεφουν μερικοι για το κόκκινο κρασί, το αλκοόλ είναι τοξικό για το συκώτι αλλά και για το έντερο. Γνωρίζουμε πλεον ότι σκοτώνει τα καλά μικρόβια και δημιουργεί διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Επιπλέον αποδυναμώνει το τοίχωμα του εντέρου και προκαλεί φλεγμονή. 






Κίτρινη ζώνη 

Τα γαλακτοκομικά , το κόκκινο κρέας και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα βρίσκονται στην κίτρινη ζώνη. 

Τι σημαίνει αυτό : 

Δεν είναι  βλαβερά, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και σύνεση. 

Μερικοί , για παράδειγμα, εχουν δυσανεξια στη  λακτόζη κι αυτό προκαλεί πεπτικά προβλήματα. 

Ωστόσο  το γιαούρτι, ή ένα , παραδοσιακά φτιαγμένο τυρί, είναι  εύπεπτο με ευεργετική επίδραση. 

Το υπερβολικό λίπος συνδέεται με       ανάπτυξη φλεγμονής, ενώ τα κορεσμένα λίπη μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την επένδυση του εντέρου, με αποτέλεσμα  παθογόνοι μικροοργανισμοί να περνούν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. 

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα τρόφιμα, αν και ενοχοποιούνται για τα κορεσμένα λίπη που κουβαλούν, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για το έντερο. 

Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι τροφές που θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμες για το μικροβίωμα του εντέρου. 

Ας δουμε  τρία ωφέλιμα διατροφικά στοιχεια. 





Τα  πρεβιοτικά είναι τα συστατικά των τροφών που περιέχουν άπεπτους ολιγοσκαχαρίτες, όπως είναι οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη. 

Πρόκειται για ένα είδος φυτικών ινών που περνούν άπεπτες από τον πεπτικό σωλήνα και ευνοούν την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα συγκεκριμένων φιλικών βακτηριδιων στο παχύ έντερο. 

Στην πραγματικότητα τα πρεβιοτικά είναι τροφη των καλών βακτηριδιων . Ενώ όλα τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες, δεν έχουν όλες οι φυτικές ίνες πρεβιοτικές ιδιότητες. 

Τα βακτηριδια  του εντέρου ζυμώνουν επιλεκτικά αυτές τις ίνες,  

Πρεβιοτικά υπάρχουν στις μπανάνες, στα κρεμμύδια, στα πράσα, στην κορινθιακή σταφίδα, στα σπαράγγια, στις αγκινάρες, στα φασόλια σόγιας. 






Προβιοτικά – Ζυμωμένα Τρόφιμα 

Tα προβιοτικά είναι συγκεκριμένοι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. 

Μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς αναχαιτίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδιων και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην παραγωγή βραχείας αλύσου. 

Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά  που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι και το κεφίρ, στα γαλακτοκομικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες, οπως ειναι το γερμανικό ξινολάχανο.

 Πολυφαινόλες 

Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που φαίνεται πως ωφελούν τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου μας. 

Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα, τα σταφύλια , τα βατόμουρα, το πράσινο τσάι, το ρόδι. 





Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ…

            Κριτσίνια κουλουράκια, κουλούρια, μπισκότα,  κρουασάν, γεματα τρανς λιπαρά, πολλη ζάχαρη, αλεύρι κακης ποιοτητας, αλλά και συντη...