Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ






 



Ο Γιώργος Κ. μου έγραψε οτι  Πρόσφατα έκανε μια μαγνητική τομογραφία και ήταν περίεργος να μάθει 
Πώς λειτουργεί ένας μαγνητικός τομογράφος.

¨δεν έχω καταλάβει πώς λειτουργεί ο τομογράφος μου είπε¨, και να που του το εξηγώ όσο πιό απλά γίνεται. Ισως ενδιαφέρει και άλλους.










Ο μαγνητικος τομογράφος στηρίζεται στον ηλεκτρομαγνητισμό. 
Η λειτουργία του βασίζεται σ ένα πηνίοτο οποίο δημιουργεί ένα εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο όταν το διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα.

Το πηνίο μπορεί να είναι κενό εσωτερικά ή να περιέχει κάποιον πυρήνα από σιδηρομαγνητικό υλικό.
Το πηνίο χρησιμοποιείται στις περισσότερες πρακτικές εφαρμογές ηλεκτρομαγνητισμού  εκμεταλλευόμενο την ιδιότητα του να μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μαγνητική και το αντίθετο.


Είπαμε οτι δημιουργεί ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδιο. Αυτό το μαγνητικό πεδίο είναι ως και 100.000 φορές ισχυρότερο από το φυσικό μαγνητικό πεδίο της Γης.Για το λόγο αυτό, απαγορεύεται να υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα κοντά στον τομογράφο όταν αυτός λειτουργείκαθώς ακόμη και ένα μικρό ψαλίδι μπορεί να μετατραπεί σε θανατηφόρο βλήμα. 

Ο ενδιαφερόμενος γιατί άραγε τον λέμε ασθενή; Ακόμα δεν το ξέρουμε αν είναι, μπαίνει μέσα στο ισχυρό αυτό και ομοιογενές μαγνητικό πεδίο του τομογράφου.
Τώρα,Το μαγνητικό αυτό πεδίο, με δυο λόγια, αναγκάζει τα άτομα υδρογόνου του σώματος μας, να ευθυγραμμιστούν και να στραφούν είτε προς τα πόδια  είτε προς το κεφάλι.
Θα μου πείτε :
Και γιατί του υδρογόνου;Δεν είναι τυχαίο το οτι Τα άτομα υδρογόνου προσφέρονται γι' αυτό,  καθώς ο πυρήνας τους συμπεριφέρεται σαν 
βελόνα πυξίδας.
Το σώμα μας είναι γεμάτο υδρογόνοκαθώς το στοιχείο υπάρχει στα μόρια του νερού και είμαστε 65-85 % νερό.
Στη συνέχεια, εκπέμπεται στο σημείο του σώμα-τος που είναι υπό εξέταση ένας παλμός.
Η συχνότητα του παλμού επιλέγεται έτσι, ώστε τα άτομα υδρογόνου να στροβιλιστούν και να διαταραχθεί το κατά τα άλλα ομοιογενές  μαγνητικό πεδίο του σώματόςμας
Όταν σταματήσει ο παλμός, οι πυρήνες των ατόμων υδρογόνου ξαναπαίρνουν την προηγούμενη θέση τους, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της διέγερσης,εκπέμπουν έναν ασθενή παλμό, ο οποίος μετατρέπεται σε μια απίθανα λεπτομερειακή εικόνα του ιστού,και συλλαμβάνεται από έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος και αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.alt







Οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ανώδυνες,αν εξαιρέσουμε τον ενοχλητικό θόρυβο,που καμμιά σχέση δεν έχει με τους μαγνήτες, και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι προκαλούν παρενέργειες.

Η πρώτη μαγνητική τομογραφία σε άνθρωπο έγινε το 1977.Από τότε κύλισε άφθονο νερό στο αυλάκι της συγκεκριμμένης τεχνολογίας, ώστε σήμερα να έχουμε ένα αψογο διαγνωστικό εργαλείο, αρκεί να το χρησιμοποιούμε με σύνεση.
Είναι άλλωστε μια αρκετά ακριβή διαγνωστική εξέταση, κι είναι κρίμα να πετούμε χρήματα ,που άλλωστε δεν έχουμε, άνευ λογου.


Χαιρετε.