Λεει μια παλια κινεζικη παροιμια :
απ το στομαχι,
Εμεις τωρα,λεμε πως :
Ενα γραμμαριο προληψης, αντιστοιχει σε ενα τονο θεραπειας, οπως και :
Αφησε την τροφη να ειναι το φαρμακο σου και το φαρμακο σου να ειναι η τροφη σου.
Ξερουμε πως με το μαγειρεμα καταστρεφεται το 80% των θρεπτικων συστατικων των τροφων και το υπολοιπο 20%
απλα μεταβαλλεται.
Η αλλοιωση που υφισταται η τροφη απο την θερμοτητα, εξαρταται τοσο απο την διαρκεια του μαγειρεματος οσο και απο την θερμοκρασια.
Το μαγειρεμα σε στον ατμομαγειρα που φθανει τους 110-120 βαθμους ειναι μακραν καλυτερη απο μια απλη κατσαρολα που χρειαζεται περισσοτερος χρονος μαγειρεματος.
Εαν το μαγειρεμα διαρκει πολυ χρονο η θερμοκρασια πρεπει να ειναι χαμηλη.
Υπαρχει ενας σωστος τροπος μαγειρεματος για να διατηρησουμε ανεπαφα τη γευση και το αρωμα των τροφων.
Τα λαχανικα πρεπει να μαγειρευονται στον ατμο κι αυτο γιατι μαγειρευοντας τα επι μακρυ χρονο και μεσα σε πολυ νερο, τα στερουμε απο τα πολυτιμα θρεπτικα συστατικα που περιεχουν.
Αναμεσα στο σωμα και στο περιεχομενο του
Αναμεσα στο σωμα και στο περιεχομενο του
πεπτικου σωληνα
υπαρχει η ιδια σχεση που υπαρχει μεταξυ του φυτου και της γης που τρεφει το φυτο.
Η πεψη των τροφων, που ειναι η βασικη προϋποθεση για την επαρκεια τους στον οργανισμο,δεν εξαρταται μοναχα απο την φυση αλλα επισης και απο την σωστη λειτουργια
του πεπτικου σωληνα .
Η πεψη αρχιζει στο στομα με την μασηση, συνεχιζει στο στομαχι και τελειωνει στο εντερο.
Ενας αλλος σπουδαιος παραγοντας, ειναι η ωρα των γευματων.
Ολοι γνωριζουμε πως το να ψιλοτσιμπαμε ολες τις ωρες της ημερας, δεν κανει καθολου καλο.
Μια σωστη πεψη εχει αναγκη απο μια περιοδο αναπαυσης των οργανων που εκτελουν την πεψη την ιδια.
Εκτος αυτου, το φαινομενο της πεψης εκτελει μια πολυ κουραστικη εργασια . 2 λιτρα υγρων για καθε γευμα, και για αυτο εχει αναγκη ο οργανισμος να αναπαυθει.
Οι κατοικοι των σκανδιναβικων χωρων, αυτο το εχουν καταλαβει παρα πολυ καλα και δηλαδη πως η πεψη ειναι πολυ πιο ευκολη μετα την βραδινη κατακλιση:
Το πρωινο επομενως ειναι βασιλικο.
Δυστυχως ομως ο πολυς κοσμος, το πρωι που ξυπναει δεν πειναει καθολου και περιοριζεται εις το να πιει ενα φλυτζανι καφε, ασε που πιθανως το προηγουμενο βραδυ,να δειπνησε αργα και να πηγε για υπνο αμεσως και να που το πρωι ξυπνα με την γλωσσα που κολλαει αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι ο οργανισμος του δεν εκκρινει τα γαστρικα υγρα αμεσως μετα το δειπνο και χρειαζεται μερικες ωρες αναπαυσης εκτος αυτου, βεβαια μια αργη πεψη ειναι αιτια ενος ανησυχου υπνου στην περιπτωση που η πεψη καθισταται δυσκολη, τα μικροβια που κανονικα βρισκονται στο παχυ εντερο, που επενδυεται απο ενα μοναχα λεπτο κυτταρικο στρωμα ανεβαινουν προς το λεπτο εντερο.
Η ζωη των μικροβιων ειναι συνδεδεμενη με την παραγωγη αεριων και τοξικων ουσιων.
Καθε ειδος πεψης προβλεπει την διαστολη και το ανοιγμα των τριχοειδων αγγειων με αποτελεσμα το περασμα των μικροβιων και των τοξινων απο το εντερο στο αιμα.
Οι κτηνιατροι, ονομαζουν αυτο το φαινομενο αποικηση μικροβιων και διακρινεται απο τις περιπτωσεις μιας μολυνσεως και μιας σηψαιμιας και ειδικα τα κατοικιδια ζωα ειναι εκεινα που παρουσιαζουν φαινομενα παρομοια προς εκεινα του ανθρωπου και οχι τα αγρια.
Γι αυτον τον λογο οι κτηνιατροι συμβουλευουν οτι πριν την σφαγη καποιου ζωου, το ζωο να ειναι τελειως νηστικο κι αυτο γιατι επιτρεπει να διατηρηθει το κρεας του χωρις δυσκολιες, ενω αντιθετα θα υπηρχε κινδυνος μολυνσεως και ευκολης αποσυνθεσης ομως κατι τετοιο θα ειχε σαν αποτελεσμα
λιγοτερο βαρος και αρα λιγοτερο κερδος αρα
χρειαζομαστε μια διατροφη κατα το δυνατον διαχωρισμενη, σα να λεμε τρωμε ενα ειδος τροφης καθε φορα
αλλιως, περιμενουμε μιση με μια ωρα πριν φαμε μιαν αλλη τροφη.
ΔΕΝ τρωμε ποτε δυο ειδη πρωτεϊνων μαζι, για παραδειγμα
Μακαρονια ή Ρυζι Με Τυρι Και Αυγα,η Αυγο Και Τυρι
Δεν τρωμε ποτε πατατες με δημητριακα
Να δουμε μερικους συνδυασμους.
Υδατανθρακες,
λαχανικα, χορτα, φρουτα, εσπεριδοειδη, κουακερ, σικαλη, κριθαρι, σιταρι, οσπρια, ελιες, κομποστες, σαλτσες φυτικες, κρεμμυδια, σκορδα, φυτικα μπαχαρικα, τσαι, καφες, αφεψηματα, αποξηραμενα φρουτα
β'αμυλα
ζυμαρικα, πατατες, ρυζι, ψωμι, κουλουρια, πουρες, κριθαρακι, γλυκα, ζαχαρωδη, σοκολατες, τυποποιημενα
γ'πρωτεϊνες
γ'πρωτεϊνες
γαλακτοκομικα,αυγα,κρεας κιμας,ψαρια, θαλασσινα.
Η κατηγορια
α υδατανθρακες
συνδυαζεται και με την κατηγορια
β αμυλα και με την κατηγορια
γ πρωτεϊνες.
Αντιθετα οι κατηγοριες
β αμυλα και γ πρωτεϊνες
δεν συνδυαζονται μεταξυ τους.
Αυτο σημαινει στην πραξη οτι:
μπορουμε να φαμε τροφιμα απο τις κατηγοριες α και β,μπορουμε να φαμε τροφιμα απο τις κατηγοριες α και γ,
αλλα ποτε δεν πρεπει να φαμε ταυτοχρονα στο ιδιο γευμα συνδυασμο τροφων απο τις κατηγοριες β και γ δηλαδη να μην τρωμε πρωτεϊνες και αμυλα στο ιδιο γευμα.
Για να δουλεψει το πεπτικο και δια -τροφικο συνολο, πρεπει να υπαρχει αναπαυλα μεταξυ των γευματων τουλαχιστον 3,5 εως 4 ωρες.
Εαν φαμε αντιθετες τροφες σε διαστημα λιγοτερο των 3,5 ωρων,οι τροφες δεν εχουν χωνευθει και ετσι δημιουργουνται κακοι συνδυασμοι που παραγουν λιπος.
Αντιθετα αν φαμε σωστα συνδυασμενες τροφες τοτε δεν υπαρχει θεμα αναπαυλας.
Ειναι πολυ σημαντικο να τρωμε πρωινο και οσο περισσοτερο μπορουμε.
Ενα πολυ μεγαλο πρωινο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου