Οι ξηροί καρποί χαρακτηρίζονται υπερτροφές από τους ειδικούς, οι οποίοι μας τους προτείνουν στο καθημερινό μας διατροφολόγιο.
Θεωρούνται
διατροφικές «ατμομηχανές»
και όχι άδικα, αφού είναι γεματοι θρεπτικά συστατικά, που συσχετίζονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Σχεδον, όλες οι ποικιλίες ξηρών καρπών είναι γεματες υγιεινά λιπαρά, που ενισχύουν την υγεία καρδιάς και εγκεφάλου, ενώ παράλληλα αποτελούν
πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.
Είναι εντυπωσιακές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να διασφαλίζουν τον κορεσμό και να συμβάλλουν στην κυτταρική επιδιόρθωση και ανάπτυξη μυών και ιστών με κάθε ..χούφτα.
Οι καθημερινές ανάγκες του καθενός σε πρωτεΐνη είναι διαφορετικές, ανάλογα με τον τρόπο ζωής . Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, προτείνεται η κατανάλωση
46 γρ. πρωτεΐνης ημερησίως για τη μέση γυναίκα και
56 γρ. για τον μέσο άνδρα . Όμως, όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερη πρωτεΐνη έχει ανάγκη το σώμα σας.
Όλοι οι τύποι ξηρών καρπών είναι μικροσκοπικά πακέτα πρωτεΐνης, Ποιοι ειναι οι κορυφαίοι σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα 28 γραμμαρίων.
1. Φιστίκια – 7,31 γρ. πρωτεΐνης
Αγαπημένα απο πολλους, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
Στην πραγματικότητα, μια χούφτα φιστίκια σας δίνει περισσότερη πρωτεΐνη από
ένα ...μεγάλο αυγό.
Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, επομένως μπορείτε να αγοράσετε κι άλλο βαζάκι
2. Αμύγδαλα
6,01 γρ. πρωτεΐνης
Γεματα υγιεινά θρεπτικά συστατικά και λειτουργικά οφέλη. Αποτελούν, , έναν από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορείτε να καταναλώσετε.
Στη λίστα με τα πολύτιμα συστατικά τους συμπεριλαμβάνονται ακόρεστα λιπαρά, πρεβιοτικές ίνες, που υποστηρίζουν το έντερο και
μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως
μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, χαλκός και φώσφορος.
Τρωγονται ωμά αφου πρωτα τ μουσκεψουμε μερικες ωρες..
https://kosmaser7.blogspot.com/2023/12/blog-post_29.html
ή ψητά, αλλά και σε διάφορα πιάτα ή επιδόρπια.
3. Φιστίκια Αιγίνης
5,73 γρ. πρωτεΐνης
Είναι εξίσου νόστιμα τόσο μόνα τους, όσο και σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλους τύπους ξηρών καρπών, αποτελούν πλήρη πηγή πρωτεϊνών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα φιστίκια περιέχουν όχι μόνο μερικά, αλλά και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς κι έναν εντυπωσιακό αριθμό βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήρεις είναι όλες οι ζωικές πρωτεΐνες, αλλά μόνο λίγες φυτικές.
4. Κάσιους
5,16 γρ. πρωτεΐνης
Τα κάσιους έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς -γι’ αυτό μάλλον είναι και τόσο νόστιμα- αλλά και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν είναι απλώς νόστιμα, αλλά και χορταστικά.
5. Καρύδια
4,31 γρ. πρωτεΐνης
Τα καρύδια δεν μοιάζουν απλώς με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά περιέχουν και θρεπτικά συστατικά που τον υποστηρίζουν, όπως
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και, φυσικά, πρωτεΐνη.
Αποτελούν, ενισχύουν το ανοσο την υγεία της καρδιάς, του εντέρου και πολλών ακόμη οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.
6. Φουντούκια
4,25 γρ. πρωτεΐνης
Τα φουντούκια Προσφέρουν πάνω από 4 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα, δίνοντάς σας περισσότερους λόγους για να τα καταναλώσετε.
7. Φιστίκια Βραζιλίας
4,01 γρ. πρωτεΐνης
Δεν είναι πολυ γνωστα, ουτε αγαπητα , πλην ομως ειναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αλλά και μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές σεληνίου, ιχνοστοιχείου με αντιοξειδωτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, απαραίτητου τόσο για το ανοσοποιητικό, όσο και για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου