Νέο app σου λύνει τα χέρια στο “πάντρεμα” τυριού - κρασιού - www ...








Κάθε πράγμα είναι καλό όταν είναι καινούριο, 

ο φίλος και το κρασί είναι καλύτερα  όταν 
παλιώσουν.

Τώρα τί σχεση μπορεί να έχει ένα παλιό, καλό κρασί με τη ρεσβερατρολη.
Κι ομως εκτός απ το κεφάτο κρασί, μπορεί να έχουμε και οφέλη απ την καταναλωσή του με μέτρο πάντα.


Η ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των stilbenoids και έχει ανιχνευθεί σε πλήθος φυτών .

H ρεσβερατρόλη αποτελεί αντικείμενο πολλών φαρμακευτικών ερευνών, καθώς χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική δράση. 
Υψηλές δόσεις από ένα συστατικό που περιέχεται στο σταφύλι και το κόκκινο κρασί, φαίνεται ότι βελτιώνουν τη μυϊκή αντοχή,ενώ κρατούν χαμηλά και το βάρος, σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Γενετικής, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Illkirch της Γαλλίας, υπέβαλε ποντίκια σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.Τα μισά πειραματόζωα κατανάλωναν καθημερινά μέχρι και 400 mg ρεσβερατρόλης ανά κιλό σωματικού βάρους.
Ένα άτομο θα έπρεπε να πιει περίπου 100 ποτήρια κόκκινο κρασί σε μία μέρα για να πάρει την ίδια δόση.
Μετά από τρεις εβδομάδες, τα ποντίκια που έπαιρναν  συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης ζύγιζαν μολις 20% παραπανω απ' ό,τι τα ποντίκια που ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή. 
Ωστόσο, τα πειραματόζωα που αν και έτρωγαν υψηλές σε λιπαρά τροφές, δεν έπαιρναν ρεσβερατρόλη, ζυγιζαν 60% περισσοτερο από την ομάδα ελέγχου. 











Σε χαμηλές δόσεις, δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός των κυττάρων για την κατανάλωση της ενέργειας, που σημαινει πως  ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές μας επιδόσεις.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορει να επιμηκυνει  τη ζωή των ποντικιών κατά 15%, ενώ χρησιμοποιείται ήδη σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του διαβήτη. 
Η ένωση ρεσβερατρόλη οξειδωνεται ευκολα και είναι  δύσκολο να παραμείνει καθαρή επί μακρό χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό οι κρύσταλλοί της αποκτούν ένα υποκίτρινο ή ακόμα πιο σκούρο χρώμα.  
Η περιεκτικότητα των φρέσκων στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών σε RVT είναι 50-100 μg/g, ενώ στο κόκκινο κρασί μπορεί να βρεθεί σε συγκεντρώσεις 1,5-3 mg/L. 
Η RVT, όπως και άλλες φυτο-αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελεί φυσικό συστατικό των φυτών με αντιβιοτική δράση  για την προστασία από μύκητες και οξειδωτικές βλάβες. 




alt




Το λευκό κρασί περιέχει RVT, αλλά σε μικρότερες ποσότητες,  γιατί η ζύμωση του κρασιού διεξάγεται μετά την απομάκρυνση των φλουδιών των σταφυλιών Υπάρχει επίσης και η cis-ρεσβερατρόλη, αλλά δεν έχει βρεθεί σε εκχυλίσματα σταφυλιών. 
Η RVT, όπως και άλλες πολυφαινόλες φλαβόνες, ισοφλαβόνες προστατεύει τα φυτά από εξωτερικούς εχθρούς έντομα, μύκητες,  επιβλαβείς οξειδώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες γι αυτό και βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις  σε σταφύλια ψυχρών περιοχών Με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει το φυτό από οξυγονούχες ελεύθερες ρίζες, οξειδωτικές ενώσεις που μέσω του μεταβολισμού προκαλούν οξειδωτικές βλάβες σε κρίσιμα βιομόρια, όπως συμβαίνει με όλους τους αερόβιους οργανισμούς, που αναπτύσσονται σε περιβάλλον οξυγόνου δηλαδή σε ατμόσφαιρα με υψηλή οξειδωτική δράση 

Ολοι οι αερόβιοι οργανισμοί είναι εξελικτικά προικισμένοι με ενζυμικές και μη ενζυμικές αντιοξειδωτικές ουσίες που διατηρούν την οξειδο-αναγωγική ισορροπία (ομοιόσταση) σε σχέση με τον ενδογενή μεταβολισμό και τις εξωγενείς επιδράσεις τοξικών ουσιών. 
Οι βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, βιταμίνη Ε, κ.λπ.) και μικρού μοριακού βάρους ενώσεις όπως η RVT, οι πολυφαινόλες ιδιαίτερα σε φυτά, συμμετέχουν ενεργά στην αντιοξειδωτική άμυνά τους ,και στην πρόληψη εξωγενών βλαβών λόγω συνθηκών οπως χαμηλές θερμοκρασίες, έντομα, μύκητες, έκθεση σε τοξικές ουσίες. 
Με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τα βασικά βιομόρια, όπως πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια μεμβρανών των κυττάρων και το DNA των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες.
Καπως ετσι προστατευουν κι εμας. 
Ενα ποτηρι κοκκινο κρασι κανει καλο. 

Χαιρετε.



alt