Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Η ΤΡΙΦΩΣΦΟΡΙΚΗ ΑΔΕΝΟΣΙΝΗ..


alt







Ο οργανισμός μας είναι θαύμα μικρομηχανικής. 
Οχι σήμερα δεν θα μιλήσουμε για τον Δημιουργό αυτού του θαύματος. Δεν έχει άλλωστε και πολλή μεγάλη σημασία, αφού στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι συνάνθρωποί μας ενδιαφέρονται μάλλον για το πού θα πάνε να φάνε φθηνά και ποιοτικα απόψε.






alt






Θα μιλήσουμε για το ενεργειακό νόμισμα του απιστεύτου τελειότητος οργανισμού μας.Ακριβώς για την τριφωσφορική αδενοσίνη ή άλλως.





alt






Τo  ATP, μια πρωταρχικής σημασίας βιοχημική ουσία η οποία συναντάται σε όλους τους αερόβιους και μη οργανισμούς φυτικούς και ζωικούς και δρα ως φορέας χημικής ενέργειας. 
Διεθνώς έχει καθιερωθεί η σύντμηση ATP .

Το ATP κατά τον σχηματισμό του παραλαμβάνει ενέργεια την οποία μεταφέρει όπου χρειάζεται, και την αποδίδει διασπώμενο σε μια άλλη αντίδραση που χρειάζεται την ενέργεια αυτή για να πραγματοποιηθεί. 

Τα μόρια του ATP θεωρούνται , θίξαμε ήδη προηγουμένως, ως η ενεργειακή νομισματική μονάδαστις ενδοκυτταρικές μεταβιβάσεις ενέργειας, από το ένα βιοχημικό μόριο στο άλλο.


Το ATP είναι ένα νουκλεοτίδιο το οποίο χρησιμοποιείται στα κύτταρα ως συνένζυμο από πλήθος ενζύμων για τη μεταφορά χημικής ενέργειας.
Η σύνθεση του ATP πραγματοποιείται στις κυτταρικές δομές  που είναι γνωστές ως μιτοχόνδρια ενώ στους φυτικούς οργανισμούς πραγματοποιείται στους χλωροπλάστες .

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένα ενεργό κύτταρο σε ένα δευτερόλεπτο καταναλίσκει χημική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μόρια ΑΤΡ προκειμένου να λειτουργήσει ο βιοχημικός μηχανισμός του.

Εχει εκτιμηθεί ότι στον οργανισμό του ανθρώπου υπάρχει ποσότητα ATP κατά μέσον όρο ίση 100 g  

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ποσότητα 250 g ATP περιέχει περίπου τόση ενέργεια, όση ενέργεια βρίσκεται αποθηκευμένη σε μια κοινή μπαταρία τύπου ΑΑ.







Η "μπαταρία" αυτή είναι "επαναφορτιζόμενη", 
αφού συνεχώς επανασχηματίζεται το ATP με την τροφή ή είναι αποθηκευμένες στον οργανισμό (σάκχαρα, λίπη, πρωτεΐνες). 


H λειτουργία του ATP θυμίζει την μπαταρία  ενός συμβατικού τύπου αυτοκινήτου: 
Είναι απαραίτητη για την εκκίνηση, αλλά και τη συνεχή λειτουργία της μηχανής του  σπινθηριστές, φώτα, κλιματισμός, μονάδες ελέγχου και συνεχώς βρίσκεται σε μια κατάσταση φόρτισης/εκφόρτισης. 

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, ο άνθρωπος συνθέτει μέσω της κυτταρικής αναπνοής και καταναλίσκει  συνολική ποσότητα ATP,που ανάλογα με τις σωματικές του δραστηριότητες μπορεί να φθάσει (ή και να ξεπεράσει) το βάρος του.





alt



Πρέπει να τονιστεί ότι το ATP δεν αποτελεί υλικό μακροχρόνιας αποθήκευσης χημικής ενέργειας. Τέτοια υλικά είναι κατά κύριο λόγο οι υδατάνθρακες π.χ. το γλυκογόνο, και τα λιπίδια. Ανάλογα, τα υγρά καύσιμα είναι εκείνα που θα δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο για μια μεγάλη διαδρομήκαι.. όχι η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία του. 

Αν κάποια κύτταρα χρειασθούν ενέργεια, τα μόρια αποθήκευσης ενέργειας διασπώνται και η εκλυόμενη χημική ενέργεια κατά μεγάλο μέρος της χρησιμοποιείται για τη σύνθεση μορίων ATP τα οποία μεταφέρουν την ενέργεια αυτή εκεί που χρειάζεται και την οποία αποδίδουν κατά την υδρόλυσή τους.





alt








Τα μιτοχόνδρια τώρα είναι οργανίδια των κυττάρων και συχνά αποκαλούνται
"εργοστάσια παραγωγής ενέργειας".
Πράγματι, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό    της ποσότητας ATP,που χρειάζεται για να κρατάει έναν οργανισμό ζωντανό, παράγεται στα μιτοχόνδρια ,χρησιμοποιώντας την ενέργεια που βρίσκεται στην τροφή και το οξυγόνο της αναπνοής.
Τα μιτοχόνδρια χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα για τον μεταβολισμό βιολογικών μακρομορίων  υδατάνθρακες, λίπη  που προσλαμβάνουν οι οργανισμοί με τις τροφές. 
Τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά των μιτοχονδρίων είναι: 
(α) η εξωτερική μεμβράνη με ομαλή επιφάνεια από φωσφολιποειδή,
(β) η εσωτερική μεμβράνη με το πλήθος των αναδιπλώσεών της, οι οποίες είναι γνωστές ως ακρολοφίες .






alt



Η εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων είναι αδιαπέραστη από μικρά ιόντα, αλλά είναι διάσπαρτη από ένζυμα-ιοντικές διαύλους, που συνιστούν μια αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων electron transport chain, ACT. 







alt





Στα θηλαστικά, τα μιτοχόνδρια καταλαμβάνουν το 15 έως 20% των ηπατικών κυττάρων.

Οι περισσότερες βλάβες του μεταβολισμού εντοπίζονται στα μιτοχόνδρια και στις περιορισμένες ποσότητες διαθέσιμων ενζύμων που μετέχουν σ' αυτόν.
Αύξηση των μιτοχονδρίων και των ενζύμων που εμπεριέχονται σ' αυτά βελτιώνουν τον μεταβολισμό και στο αποτέλεσμα αυτό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά ήπιες σωματικές ασκήσεις αεροβικής (aerobics).





Εδώ θα σταματήσουμε για σήμερα, σημειώνοντας, πως αν τελικά βγείτε για φαγητό,μην παρασυσθείτε απο τα ¨πρώτα¨.
Φάτε παϊδάκια, και μια καλή σαλάτα,και λίγο κόκκινο κρασί.
Σκεφθείτε από πόση ταλαιπωρία θα γλυτώσετε τα 60 τρισεκατομμυρια κύτταρά σας.



Χαιρετε..




alt


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Ατομα με δύο συγκεκριμένους σωματότυπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του   παχέος εντέρου   συγκριτικά με άτομα με ...