Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ..ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

 





Κάθε χρόνο, η 29η Οκτωβρίου, ειναι Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών, και  σ ολο τον κοσμο γινεται εκστρατεία ενημέρωσης για την  ευαισθητοποίηση του κοσμου.









Πριν από δύο χρόνια, ο Michael Johnson,ένας από τους πιο προικισμενους ανθρώπους στον κόσμο με 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ένα πρωινό μετά τη καθημερινή γυμναστική του, αισθάνθηκε αδυναμία στο αριστερό χέρι και πόδι. 

Στην αρχή δεν έδωσε σημασία. Του πήρε μισή ώρα να καταλάβει ότι δεν ήταν κάποιο τράβηγμα και ότι κάτι άλλο συνέβαινε. 

Μία ώρα μετά διαγνώσθηκε στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου με οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό. 








Έκτοτε, αυτός ο μοναδικός αθλητής,  σήμερα 54 ετών, έχει γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα αγγειακά εγκεφαλικά  και ξεπερνώντας τα ταμπού της δημοσιότητας συμβάλλει ενεργά με την ιστορία του στην καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για αυτήν τη δύσκολη νόσο.



Ενα αγγειακό εγκεφαλικό απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση  Ειδικότερα, στα ισχαιμικά εγκεφαλικά, που καλυπτουν το 80% όλων των αγγειακών εγκεφαλικών, αποφράσσονται αγγεία που αρδευουν και οξυγονωνουν  τον εγκέφαλο. Σημειώνεται, ότι κάθε λεπτό που περνάει χωρίς θεραπεία νεκρώνονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα.





Το αγγειακό εγκεφαλικό αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ετσι φτανει  στο 11% όλων των θανάτων το 2019, και αποτελει την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα το 2019 το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά ανήλθε στο 15%, που  αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, και τη Λετονία, με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ να υπολογίζεται στο 10%. 

Από επιδημιολογικές μελέτες υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών  κάθε χρόνο, που  σημαίνει ότι  κάθε μέρα  82 συμπολιτες μας  υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό και  40 χάνουν τη ζωή τους. 

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι από την 20ετή μελέτη στον πληθυσμό της Αρκαδίας σημειωνεται μία μείωση των εγκεφαλικών  κατά 16% από το 1993-96 έως το 2015-2016, ένδειξη της πιο αποτελεσματικής πρόληψης. 

Εδω να πουμε πως,  σ ένα χρονο  μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό ,  το 1/3 των ασθενών έχει καταληξει, το αλλο  1/3 έχει ενός βαθμού αναπηρία και μόνον το 1/3 έχει επανέλθει στη πρότερη κατάσταση υγείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΝΟΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΡΑΣΗ ΟΣΦΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΗ

  Τ ο   Αλτσχάιμερ  είναι νευρο εκφυλιστική νόσος, που αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια.  Είναι μη θεραπεύσιμη ανιατη κ...