Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ..ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΦΥΓΩ

 








Μπορεί ένας καταθλιπτικός να φαίνεται λυπημένος και να έχει αποσυρθεί από τη ζωή, αλλά μπορεί να είναι και ο σκληρά εργαζόμενος φιλος σας, η δασκάλα  του παιδιού ή ο ταμίας του σούπερ μάρκετ  και τίποτα στη συμπεριφορά του να μην αφήνει να φανεί τι περνάει από το μυαλό του και πόσο εγκλωβισμένος νιώθει.





Ακόμη όταν κάποιος έχει αξιολογηθεί από ειδικό και έχει συγκεντρώσει υψηλό σκορ όσον αφορά συμπτώματα κατάθλιψης, σε περίπτωση που ερωτηθεί εάν πιστεύει ότι ειναι καταθλιπτικος , θα δώσει αρνητική απάντηση. 

Ατυχως  εξαπατα τον ίδιο του εαυτο Συνεχίζει  σαν να μην συμβαίνει τίποτα διαφορετικό στη ζωή του.

Και όμως υπάρχουν σημάδια, σκέψεις που αποκαλύπτουν ότι δεν πάνε όλα όπως θα θέλαμε να πιστεύουμε για τον εαυτό μας. 

Σημαδια οτι είμαστε εκγλωβισμένοι στην απελπισία και την απόγνωση, αλλά επιμένουμε να το αγνοουμε .






Με τον καιρο εχουμε  χάσει την επαφή με ό,τι έχει σημασία για μας.  Οσον αφορά τις αξίες μας και την κατεύθυνση της ζωής μας. 

Το νόημα και το σκοπό μας, αποσυνδεδεμένοι από ό,τι έχει σημασία για μας.


Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα  στο ποιος είστε και ποιος θέλετε να είστε. Αν και  δεν είναι απαραίτητα κακό, εντούτοις είναι απίστευτα αγχωτικό, επιτείνοντας την απελπισία  για την ίδια τη ζωή.

Οι αρνητικές σκέψεις

Σε κατάσταση πίεσης επιλέγουμε όλες τις αρνητικές και απαισιόδοξα φορτισμένες εξηγήσεις που θα μπορούσε να σκεφτεί το μυαλό μας που τις αξιολογουμε ως τις μοναδικές διαθέσιμες εξηγήσεις. 




Προκειμένου να ξεφύγουμε από τις μαύρες σκέψεις και να ελέγξουμε την κακή μας διάθεση καταφεύγουμε σε ορισμένες συμπεριφορές με σκοπό να ξεφυγουμε απ αυτές, οπως ψώνια και τζόγο μέχρι την κατάχρηση  αλκοόλ, φαρμάκων ή καπνού, ενώ στο χειρότερο σενάριο αυτοχειριαζομαστε.





Εγκλωβισμενοι σ ένα φαύλο κύκλο όπου η πρόσκαιρη ανακούφιση της δυστυχίας με τα παραπάνω μέσα αναπόφευκτα τελειώνει αφήνοντάς μας στην ίδια ή σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση και με μερικά επιπλέον προβλήματα λόγω των καταχρήσεων που προηγήθηκαν και οι οποίες επιδεινώνουν την οποια ποιότητα της ζωής μας.

Πεπεισμένοι ότι για να προχωρήσετε πρέπει να απαλλαγουμε από τη δυστυχία μας, να αντικαταστήσουμε τις μαύρες σκέψεις με  θετικές. Υποθέτουμε ότι μια φυσιολογική  κατάσταση είναι η ευτυχία και σίγουρα κάπου σφάλουμε  που δεν είμαστε ευτυχισμένοι. 

Ο τρόπος σκέψης μας εγκλωβίζει και προοδευτικά επιδεινώνει την κατάσταση.

Εαν σας φαίνονται οικείες οι παραπάνω σκέψεις; Τότε μάλλον είστε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο θλίψης και χρειάζεται να απελευθερωθείτε. 

Δεν είστε οι μόνοι. Όλοι  πέφτουμε κατά διαστήματα στον φαύλο κύκλο των ζοφερών σκέψεων. 

Υπάρχουν τρόποι να απεγκλωβιστούμε.





Τα βήματα της αλλαγής

Το πρώτο βήμα  μπορεί να φαίνεται  απλό, είναι αληθινό και αποτελεσματικό: 

Αρχιζουμε να συμπονάμε τον εαυτό μας . 

Το μυαλό μας ατυχως είναι έξοχο στο αυτομαστίγωμα αλλα σπανίως καλό στη συμπόνια ή στην αναγνώριση των οποιων θετικών μας στοιχείων.

Το δεύτερο βήμα απαιτεί αξιολογηση ειλικρινη , πόσο ωφέλιμες είναι για την εξέλιξή  οι ζοφερές μας σκέψεις. Μήπως  κοστίζουν πολύ περισσότερο από όσο αντέχουμε..

Αδικος κοπος να προσπαθουμε να ελέγξουμε τη δυσφορία και την στεναχώρια μας. 

Ανεφικτο να τις αλλάξουμε ως δια μαγείας.  Απλα αποδεχομαστε την κατάστασή και κανουμε βήματακια  προς την κατεύθυνση που θελουμε. Αυτή η προσέγγιση θα μας βοηθήσει.

Δε ξεχνουμε πως δεν μας ορίζουν οι σκέψεις μας. Δεν αφηνουμε να μας ελέγχουν οι ζοφερές φωνές του μυαλού μας. 

Εμείς γράφουμε την ιστορία της ζωής μας, και σ αυτή την ιστορία είμαστε οι πρωταγωνιστες και όχι το θύμα. Τοσο απλα. 

Χαιρετε





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...