Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΑΜΙΝΟΞΕΑ..ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΖΩΪΚΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ..

 










Κατ αρχας τα  αμινοξέα είναι  δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης

Τα   χρειαζομαστε για να δημιουργήσουμε πρωτεϊνικές δομές, που χτίζουν και διατηρούν ιστούς.

Υπάρχουν πολλά αμινοξέα. 

Έχουν παρόμοιες δομές, αλλά διαφοροποιούνται από τις πλευρικές τους αλυσίδες

Όλες οι πρωτεΐνες, ανεξάρτητα από ποια τροφή προέρχονται, αποτελούνται από αμινοξέα

Αλλά ο αριθμός και η σειρά των αμινοξέων που συνθέτουν το κρέας, ή το φασόλι, διαφέρουν από αυτά που αποτελούν 

μέρη του σώματός μας.

Είτε τρώμε ενα σουβλακι, μια φασολαδα ή οτιδήποτε αλλο περιέχει πρωτεΐνη, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, το πεπτικό μας σύστημα ,τα διασπα σε αμινοξέα. Αυτά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. 

Από εκεί, τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πρωτεϊνών 

που αποτελούν τους μύς, τα όργανα και άλλους ιστούς.

Τι είναι οι πλήρεις πρωτεΐνες και ποια είναι τα απαραίτητα αμινοξέα

Δεν είναι όλα τα αμινοξέα απαραίτητα. 

Το σώμα μπορεί να παράγει πολλά αμινοξέα από τα υπολείμματα παλαιών αμινοξέων και μερικές άλλες πρώτες ύλες που βρίσκονται στο σώμα. Αλλά υπάρχουν μερικά αμινοξέα που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει

Αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα επειδή πρέπει να τα παίρνουμε μέσω της τροφής.

Αυτά είναι τα απαραίτητα αμινοξέα:

  • Ιστιδίνη
  • Ισολευκίνη
  • Λευκίνη
  • Λυσίνη
  • Μεθειονίνη
  • Φαινυλαλανίνη
  • Θρεονίνη
  • Τρυπτοφάνη
  • Βαλίνη

Όλες οι ζωικές πρωτεΐνες  περιέχουν κάθε ένα από αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα, επομένως ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες. Ενας χορτοφάγος, που τρώει αυγά και γαλακτοκομικά  παιρνει πλήρεις  πρωτεΐνες απ αυτά τα τρόφιμα.






Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι λίγο διαφορετικές. Κάθε φυτό έχει διαφορετικό προφίλ αμινοξέων

Για παράδειγμα, τα δημητριακά έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη. Τόσο χαμηλή, που δεν μπορούν καν να θεωρηθούν ως πηγή λυσίνης. 

Εάν τρώμε μόνο σπόρους και δημητριακά, δεν θα πάρουμε αρκετή λυσίνη, κι αυτό είναι κακό.

Ωστόσο, τα όσπρια, όπως  αρακάς ξερά φασόλια και  φακές, περιέχουν πολλή λυσίνη. 

Από την άλλη πλευρά, τα όσπρια δεν είναι καλές πηγές τρυπτοφάνης,  μεθειονίνης και κυστίνης, αλλά αυτά τα αμινοξέα βρίσκονται σε σπόρους και δημητριακά. 

Εφόσον τρώμε δημητριακά και μερικά όσπρια,  λαμβάνουμε μέρος από κάθε απαραίτητο αμινοξύ.

Συμπληρωματικές πρωτεΐνες

Τα δημητριακά και τα όσπρια ονομάζονται συμπληρωματικές πρωτεΐνες,γιατί όταν συνδυάζονται παιρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. 






Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης συμπληρωματικά με τα όσπρια, επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη, μεθειονίνη και κυστίνη.

Συνδυασμός Πρωτεϊνών

Δεν χρειάζεται να τρώτε συμπληρωματικές πρωτεΐνες μαζί σε κάθε γεύμα. 

Εφόσον λαμβάνετε μια ποικιλία πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα λαμβάνετε άφθονες ποσότητες από κάθε αμινοξύ. 

Δείτε μερικούς τρόπους για να συνδυάσετε τις συμπληρωματικές πρωτεΐνες :

Δημητριακά + όσπρια

  • Φασολάδα και κράκερ
  • Μαύρα φασόλια και ρύζι
  • Ζυμαρικά και αρακάς
  • Ψωμί ολικής αλέσεως και φυστικοβούτυρο

Ξηροί καρποί + σπόροι + όσπρια

  • Χούμους ρεβίθια και ταχίνι
  • Φακές και αμύγδαλα
  • Ψητοί ξηροί καρποί, σπόροι και φιστίκια

Πλήρεις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης







Η σόγια είναι μια φυτική πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. 

Είναι επίσης μια πηγή υγιεινών λιπαρών και φυτοχημικών . 

Το βρισκουμε σαν  τόφου . 






Ο αμάρανθος, η κινόα και οι σπόροι κάνναβης και chia είναι επίσης πλήρεις πρωτεΐνες, οπότε η προσθήκη οποιασδήποτε από αυτές τις τροφές, μαζί με τον συνδυασμό άλλων πηγών πρωτεΐνης, θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθημερινά.





Πηγή: https://www.verywellfit.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...