176 εκατ. μετρικοί τόνοι ζάχαρης καταναλώθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο.
200 είναι το ανώτατο ημερήσιο όριο θερμίδων που πρέπει να προσλαμβάνουμε από ελεύθερα σάκχαρα.
2,1 δισ. δολάρια ήταν πέρυσι ο διεθνής τζίρος των τεχνητών γλυκαντικών.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την υπερκατανάλωσή της είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, καρδιαγγειακά , μορφές καρκίνου, απορρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, οδοντιατρικές παθήσεις, και ψυχολογικά προβλήματα.
Επίσης, η ζάχαρη φρεναρει την προσπάθειά να ελέγξουμε το βάρος μας. Απορροφαται γρήγορα, με κάθετη αύξηση της ινσουλίνης και εναπόθεση της γλυκόζης στον λιπώδη ιστό. Και καθώς η ινσουλίνη παραμένει υψηλα στην κυκλοφορία, διεγείρει την όρεξή . Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο δηλαδή, αφού αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης σημαίνουν ολοένα και μεγαλύτερη πείνα…
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πολύ 25 γραμμαρια ημερησίως. Προσοχη τωρα ένα και μόνο αναψυκτικο περιέχει περίπου 50% περισσότερη ζάχαρη από τη μέγιστη συνιστώμενη για τους ενηλίκους ποσότητα.
Κρύβεται και σε τροφές που θεωρούμε αθώες· Το 80% των τροφίμων που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχει πρόσθετη ζάχαρη:
αρτοπαρασκευάσματα, έτοιμες σούπες, ντρέσινγκ σάλτσες, ροφήματα καφέ και τσαγιού, μουστάρδες, ζυμαρικά, αλλαντικά, κονσέρβες, αλκοολούχα ποτά, αποξηραμένα φρούτα.
Η σύνθεση πολύ γνωστής και δημοφιλούς μάρκας κέτσαπ είναι κατά το ένα τέταρτο ζάχαρη
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ζάχαρη;
Αν το προσπαθήσουμε με αυτοπειθαρχία, μπορούμε. Απλα δεν θέλουμε Ο άνθρωπος είναι γενετικα προδιατεθειμένος να την επιλέγει.
Η γλυκύτητα, σε αντίθεση με την πικρή, ξινή ή αλμυρη γεύση, διασφαλίζει την επιβίωσή
Ετσι πρώτο, ζητούμενο ο περιορισμος φυσικών και πρόσθετων σακχάρων που υπάρχουν σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα.
Και δεύτερον, Χρειάζεται αλλαγή του συνολικού τρόπου ζωής μας: με ισορροπημένη διατροφή και καθημερινο περπατημα.
Ναι, αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές, τα γλυκαντικά, Σε πρόσφατη σύστασή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως ούτε η στέβια, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και τα υπόλοιπα τεχνητά γλυκαντικά, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, είναι αθώα.
Η ζάχαρη, δεν μας δίνει τίποτα άλλο πέρα από άδειες θερμίδες.
Ενα τσαμπί σταφύλι, για παράδειγμα, έχει μεν πολλά σάκχαρα, αλλά ταυτόχρονα μας δίνει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Με τη ζάχαρη δεν παίρνουμε τίποτα χρήσιμο για τον οργανισμό μας. Μόνο αυξάνουμε την ενεργειακή πρόσληψη, με θερμίδες που καίγονται δύσκολα και οδηγούν στην παχυσαρκία.
Πρόκειται, για μια βόμβα για την υγεία μας: δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου και επιβαρυντικό παράγοντα για τη δυσμενή εξέλιξη διαφόρων μορφών καρκίνου.
Ειδικά για τα παχύσαρκα παιδιά, έρευνες καταδεικνύουν πως όταν γίνονται ενήλικοι έχουν αυξημένη νοσηρότητα από όλα αυτά
Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή
Η ζάχαρη είναι δισακχαρίτης απορροφαται πολύ γρήγορα στο αίμα. Τι γίνεται αυτή η ζάχαρη; Είτε μεταβολίζεται και χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας από τον οργανισμό μας είτε αποθηκεύεται ως λίπος στους ιστούς μας και συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους μας
Για τους διαβητικούς, δεν τίθεται καν δίλημμα. Διαζύγιο από τη ζάχαρη, η οποία αυξάνει απότομα τις τιμές της γλυκόζης.
Η ζάχαρη, πέραν από το ότι προκαλεί την παχυσαρκία, ενοχοποιείται και για την προφλεγμονώδη δράση της, καθώς αποτελεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλλιέργειες στα μικροβιολογικά εργαστήρια γίνονται σε βάση ζάχαρης…
Πράγματι, η υπερκατανάλωσή της συμβάλλει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και φαίνεται να οδηγεί σε μια υποκλινική χρόνια κατάσταση φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με πολλαπλές μεταβολικές διαταραχές και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου