Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΦΑΓΗΤΟ

 






Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ υπηρξε η αιτια για τον θάνατο 2 εκατ. ατόμων παγκοσμίως, μέσα στο 2019.

Οι δυσλειτουργίες στα β-κύτταρα του παγκρέατος, εχουν αποτέλεσμα  τη μη αξιοποιηση της ινσουλίνης και την  απορρυθμιση της γλυκοζης στο αίμα . 

Ο διαβήτης ΙΙ απαντάται στο 95% των ασθενών με διαβήτη.

Το αμερικανικό CDC να προβλέπει αύξηση της τάξεως του 70% μέχρι το 2060.

Σημερα βλεπουμε ότι περιστατικά διαβήτη ΙΙ αυξάνονται με ανησυχητικό βαθμό, κι η άνοδος αυτή οφείλεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Δεν περπαταμε πλεον . 

Και -φυσικα- στην κακη διατροφή

η οποια  ενοχοποιείται για την εμφάνιση διαβήτη ΙΙ στο 70% των περιπτωσεων, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Nature. 

Οι  παράγοντες που φαίνεται να παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο είναι:




Η καθ υπερβολην κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, αυτων που συνηθως λεμε τροφες σκουπιδια JUNK FOOD





Υπερβολική κατανάλωση Αλλαντικων καθε ειδους – 20,3%

Υπερβολική κατανάλωση  κόκκινου κρέατος – 20,1%









Ωστόσο, εκτός από το είδος της διατροφής, μεγάλη σημασία έχει και  η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων, για όσους θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκοζης στο αίμα τους σταθερά.

Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην ανεβαίνει το ζάχαρο

Σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό 

Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 

η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ  συμβάλλει στην αύξηση του ζαχάρου στο αίμα, όσο και στην αύξηση του βάρους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 20 υγιείς συμμετέχοντες 10 άνδρες και 10 γυναίκες, από τους οποίους ζητήθηκε να πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ στις 23:00. 

Στη συνέχεια, παρατήρησαν 

πώς οι εθελοντές μεταβόλιζαν το βραδινό τους εάν το λάμβαναν στις 18:00, συγκριτικά με τις 22:00

Γρήγορα διαπίστωσαν ότι ακόμα και αν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το ίδιο γεύμα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίματος ήταν υψηλότερα και η καύση του λίπους στο σώμα τους μικρότερη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο, ενώ η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% για όσους έπαιρναν το βραδινό τους στις 22:00 σε σχέση με εκείνους που το έπαιρναν στις 18:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εικάζεται πως σε άτομα με παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικές διαταραχές, 

οι παραπάνω διαφορές θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο δραστικές.

Όπως εξήγησε σχετικά ο δρ. Jonathan C. Jun, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης:

Αυτή η μελέτη μας δείχνει μια νέα οπτική και υποστηρίζει πως τρώγοντας το δείπνο μας αργά μειώνεται την αντοχή του οργανισμού στη γλυκόζη, καθώς και τις ποσότητες λίπους που καίμε. 

Οι επιδράσεις ενός καθυστερημένου βραδινού διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται  από την ώρα που συνήθως πέφτουν για ύπνο. 

Αυτό μας φανερώνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους σε αυτή τη συνήθεια. 

Εάν οι επιδράσεις στο μεταβολισμό που παρατηρήσαμε συνεχίσουν να είναι παρούσες σε βάθος χρόνου, τότε τα γεύματα αργά το βράδυ θα μπορούσαν να οδηγήσουν 

σε διαβήτη και παχυσαρκία.

Αν και δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ, είναι γεγονός πως δεν έχουν γίνει αρκετές εξίσου λεπτομερείς έρευνες πάνω στο θέμα. 










www.healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΔΟΚΑΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ..

  Τα ενδοκανναβινοειδή  παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής και στη χρήση ενέργειας.  Η τροποποίηση της δράσης των θα μπορούσε να βοηθή...