Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟ..ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ






 Η διέγερση του 

Πνευμονογαστρικού νεύρου 

θα μπορούσε να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο και την ασθένεια του εντέρου. 

© SciePro, Shutterstock.com


Η Erika Folkes έχει σχεδόν εγκαταλείψει την εύρεση φαρμακευτικών λύσεων για τον χρόνιο πόνο της, που είναι πάντα παρών και μερικές φορές μπορεί να την αφήσει σε αγωνία.

Έχει υπομείνει αυτού του είδους την ενόχληση 

- που ορίζεται ως πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες - 

για δεκαετίες. 

Μερικά συμπτώματα έχουν προκληθεί από τραυματισμό, κυρίως χτύπημα από τρία τροχαία ατυχήματα, και άλλα οφείλονται σε απλή φθορά του σώματος.

Επεξεργαστής πόνου

Εκτός από το αντιφλεγμονώδες χάπι, η συμβατική ιατρική μόλις και μετά βίας ανακουφίζει την ταλαιπωρία που αισθάνεται ο Folkes, ένας 83χρονος γέννημα-θρέμμα της Αυστρίας.

«Υπάρχουν λίγες, εάν υπάρχουν, αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για περίπλοκες καταστάσεις πόνου», είπε. 

«Τίποτα δεν λειτουργεί».

Ο Stefan Kampusch έχει μερικά ενθαρρυντικά νέα για τη Folkes και τα εκατομμύρια άλλων ανθρώπων όπως αυτή σε όλη την Ευρώπη. 

Οδήγησε ένα 

ερευνητικό πρόγραμμα 

που έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου 

διεγείροντας το μακρύτερο κρανιακό νεύρο του σώματος: 

το πνευμονογαστρικό.

Κάτι σαν 

«αυτοκινητόδρομος δεδομένων», 

το πνευμονογαστρικό εκτείνεται απ το 

εγκεφαλικό στέλεχος στο κάτω μέρος του εγκεφάλου κατά μήκος του νωτιαίου μυελού μέχρι το κόλον,

διακλαδιζομενο  μέσω του λαιμού, του στήθους και της κοιλιάς. 

Η δουλειά του είναι να στέλνει ηλεκτρικά μηνύματα  μεταξύ εγκεφάλου και σώματος.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο παίζει βασικό ρόλο στην επεξεργασία του πόνου, 

είπε ο Kampusch, διευθύνων σύμβουλος μιας αυστριακής ιατρικής εταιρείας που ονομάζεται AURIMOD. 

Με τη διέγερσή του, μπορούμε να στοχεύσουμε τόσο το  στέλεχος όσο και τα κυκλώματα του εγκεφάλου που  επεξεργάζονται και ελέγχουν τον πονο

Το 20% των Ευρωπαίων 

– 150 εκατομμύρια άνθρωποι – 

έχουν κάποια μορφή χρόνιου πόνου. 

Ισως να ωφεληθούν από τα αποτελέσματα του έργου του Kampusch που υποστηρίζεται από την ΕΕ, και  ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 μετά από τρία χρόνια και ονομάστηκε AuriMod.


Επαναφορά συστήματος 

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια φορητή συσκευή για τόνωση του πνευμονο γαστρικού νεύρου. 

Το προϊόν με εμπορικό σήμα VIVO.

ουσιαστικά δίνει στους ασθενείς την ευκαιρία να «επαναφέρουν» το νευρικό τους σύστημα. 

Τα σήματα που αναφέρουν πόνο στον εγκέφαλο μειώνονται όταν το νευρικό σύστημα έχει «κολλήσει» 

στη λειτουργία πόνου.

Μπορούμε να διορθώσουμε τα σήματα που λένε ότι υπάρχει πόνος όταν δεν υπάρχει πραγματικός τραυματισμός και μπορούμε 

να διαγράψουμε τη μνήμη του πόνου σε εγκεφαλικό επίπεδο, είπε ο Kampusch.

Μια αξιολόγηση 148 ατόμων που έχουν δοκιμάσει τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου υποδηλώνει ότι μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνιο πόνο στη μέση σε περίπου 60% των χρηστών εντός έξι εβδομάδων από τη θεραπεία - μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα.


Η πρώτη γενιά του VIVO διατίθεται σε ιδιωτικές κυρίως κλινικές στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. 

Με τον καιρό, καθώς αναπτύσσονται τα σχέδια έγκρισης και διανομής, η συσκευή θα είναι διαθέσιμη σε περισσότερες χώρες και μέσω των εθνικών συστημάτων υγείας.

Λιγότερο επεμβατική

Είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση σε ένα υπάρχον σύστημα που ονομάζεται διεγέρτης νωτιαίου μυελού, το οποίο παρέχει ηλεκτρικούς παλμούς για να υποτάξει τον πόνο στη μέση.

Ο διεγέρτης θεωρείται θεραπεία έσχατης ανάγκης που προσφέρεται μόνο σε περιορισμένο αριθμό ασθενών 

(για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι 400 ετησίως στην Αυστρία). 

Είναι και ακριβό και σχετικά επικίνδυνο

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική είναι υψηλή.





Το VIVO συνδέεται πίσω από το αυτί, με τα ηλεκτρόδια να εισέρχονται στο δέρμα κοντά στο σημείο όπου το πνευμονογαστρικό νεύρο πλέκει προς το ορατό τμήμα του εξωτερικού αυτιού.






Η θεραπεία - η ένταση της οποίας προσαρμόζεται στο μεμονωμένο άτομο - περιλαμβάνει το νεύρο που δέχεται συνεχή διέγερση (αισθάνθηκε ως ανώδυνο μυρμήγκιασμα) για επτά ημέρες κατά μέσο όρο έξι κύκλων.

Πιστεύουμε ότι η συσκευή μας θα προσφέρει στους ασθενείς με χρόνιο πόνο μια νέα σειρά θεραπείας – ελπίζουμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα σήμερα», είπε ο Kampusch.

Η Folkes είπε ότι της κίνησε το ενδιαφέρον μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή όπως το VIVO και ήθελε να μάθει περισσότερα γι 'αυτό. 

Σκοπεύει να θέσει το θέμα στον γιατρό της.

Ιδρυτικό μέλος της Chronic Pain Alliance , μιας ομάδας υποστήριξης ασθενών με έδρα την αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη, η Folkes είπε ότι δυσκολεύεται να σταθεί όρθια για πολύ περισσότερο από πέντε λεπτά, επειδή τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας επέμβασης στην πλάτη από τον νευροχειρουργό της πριν από τρία χρόνια έχουν φθαρεί μακριά από.

«Θα της ζητήσω να εξετάσει το VIVO για να δω αν είναι κάτι που θα μπορούσε να με βοηθήσει», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Folkes διαχειρίζεται τα συμπτώματά της μέσω μασάζ, φυσικοθεραπείας και βόλτες με τον σκύλο Λαμπραντόρ της.





Οφέλη για το έντερο 

Η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο μερικές φορές αποκαλείται και «νεύρο ψυχής» 

λόγω της πολυπλοκότητας και της ευαισθησίας του, μπορεί να κάνει περισσότερα για την υγεία των ανθρώπων από το να αμβλύνει τον χρόνιο πόνο.

Αυτή η διέγερση έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το στρες, βοηθά στην πέψη, βοηθά την καρδιά και ενισχύει το ανοσο.

«Φαίνεται ότι, κάθε εβδομάδα, ακούω για έναν νέο τομέα της επιστήμης που ερευνά τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία του πνευμονογαστρικού νεύρου», 

δήλωσε ο Δρ Eric Daniel Glowacki, επιστήμονας υλικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μπρνο στην Τσεχική Δημοκρατία.Διευθύνει ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που στοχεύει να χειραγωγήσει το πνευμονογαστρικό νεύρο για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ή IBD, που επηρεάζει έως και 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.





Ονομάζεται OPTEL-MED , το έργο διαρκεί πέντε χρόνια έως το τέλος του 2025.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Glowacki ερευνά έναν τύπο ΙΦΝΕ γνωστό ως νόσο του Crohn, που προκαλεί διάρροια, απώλεια βάρους και υποσιτισμό μαζί με πόνο στο στομάχι.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα εμφύτευμα που αποτελείται από ηλεκτρόδια για την τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Εμφύτευμα με φως

Η εργασία βασίζεται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου σε συγκεκριμένες συχνότητες μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στον σπλήνα - ένα όργανο που εμπλέκεται στενά στη φλεγμονώδη διαδικασία του σώματος.

«Όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο των ασθενών με Crohn διεγείρεται σε αυτές τις συχνότητες, υπάρχει συνολική πτώση στη σπληνική ανοσολογική απόκρισή τους και τα συμπτώματά τους υποχωρούν και μερικές φορές εξαφανίζονται εντελώς», είπε ο Glowacki.

Ο στόχος της OPTEL-MED είναι να δημιουργήσει ένα εμφύτευμα πολύ μικρότερο από οποιοδήποτε διαθέσιμο σήμερα – ένας βηματοδότης, για παράδειγμα, είναι περίπου στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου – και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια για την αλλαγή της μπαταρίας.

Η λύση της ομάδας είναι το εμφύτευμα να τροφοδοτείται από φως στο κόκκινο και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. 

Σε τέτοια μήκη κύματος, τα σωματίδια φωτός μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και τον ιστό σε ένα εμφύτευμα που βρίσκεται 2 εκατοστά κάτω από το δέρμα κοντά στην κλείδα, σύμφωνα με τον Glowacki.

«Η ιδέα είναι ο ασθενής να τοποθετήσει μια συσκευή όπως ένα έξυπνο τηλέφωνο στο λαιμό του για να ενεργοποιήσει το εμφύτευμα, το οποίο στη συνέχεια διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο», είπε.

Μέχρι σήμερα, μια υπερ-μινιατούρα έκδοση της συσκευής έχει δοκιμαστεί –με ασφάλεια και επιτυχία– σε ποντίκια και αρουραίους.

Στη συνέχεια, η ομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεγαλύτερα θηλαστικά. 

Τελικά, ο Glowacki ελπίζει ότι αυτή η ασύρματη τεχνολογία φωτός θα είναι ευρέως διαθέσιμη στους ασθενείς.

«Οραματιζόμαστε τα άτομα με Crohn να χρησιμοποιούν τα εμφυτεύματα τους με τον τρόπο που οι ασθματικοί χρησιμοποιούν μια συσκευή εισπνοής», είπε. 

«Όταν νιώσουν τα συμπτώματά τους να εμφανίζονται, θα κρατήσουν ψηλά το τηλέφωνό τους και θα ενεργοποιήσουν τη συσκευή τους».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ…

            Κριτσίνια κουλουράκια, κουλούρια, μπισκότα,  κρουασάν, γεματα τρανς λιπαρά, πολλη ζάχαρη, αλεύρι κακης ποιοτητας, αλλά και συντη...