Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΒΑΡΥΚΟΪΑ..ΠΕΡΝΑ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

 












Σε  μελέτη που περιλαμβάνει δεδομένα από 573.088 άτομα, ερευνητές από το Τμήμα Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας βρήκαν  σχέση μεταξύ της μειωσης της ακοής και 

κινδυνου ανάπτυξης άνοιας

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.


Ατομα με προβλήματα ακοής φαινεται πως ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια προσπαθωντας να καταλαβουν τι τους λετε.. Αυτο έρχεται σε βάρος άλλων γνωστικών λειτουργιών. 

Οι γνωστικές λειτουργίες είναι  νοητικές διεργασίες  που μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε και να λύνουμε διαφορα  προβλήματα, .






Εχουμε περιγραψει την ανοια ως την ασθενεια του 21ου αιωνα. Δειτε:


https://kosmaser7.blogspot.com/2023/10/21.html


Ήδη υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ατόμων με άνοια. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού στο σύνολό του, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο τρόπος ζωής και η ακοή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής και της άνοιας. 

Η μελέτη μας είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες μελέτες και έχουμε αποδείξει μια σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής και της άνοιας, λέει η επίκουρη καθηγήτρια Manuella Lech Cantuaria από το Τμήμα Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστ της Νότιας Δανίας.

Καλά νέα για τους χρήστες ακουστ βαρηκοΐας





Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα άτομα που επηρεάζονται από απώλεια ακοής έχουν έως και 13% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογική ακοή. 

Ο υψηλός κίνδυνος παρατηρείται ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής.


Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης εάν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο ανάλογα με το εάν οι άνθρωποι φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας ή όχι.


- Βρήκαμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν 20% υψηλότερος για άτομα που δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογική ακοή. 

Τα άτομα που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. 

Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη άνοιας






Αναφορά:  Cantuaria ML, Pedersen ER, Waldorff FB, et al. Απώλεια ακοής, χρήση ακουστικών βαρηκοΐας και κίνδυνος άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2024. doi: 10.1001/jamaoto.2023.3509

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ…

            Κριτσίνια κουλουράκια, κουλούρια, μπισκότα,  κρουασάν, γεματα τρανς λιπαρά, πολλη ζάχαρη, αλεύρι κακης ποιοτητας, αλλά και συντη...