Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

 






Στην  κολίτιδα, εκκολπωματίτιδα  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν πόνο του παχέος εντέρου.

Μια σωστη διατροφή  θα βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξάρσεων.


Οι φυτικές ίνες βοηθουν στη διαχείριση του πόνου  γιατι βοηθούν τα έντερά να λειτουργούν σωστά. Μαλακώνουν και διευκολύνουν την διελευση των κοπράνων μέσω του πεπτικού συστήματος.

Οπως συμβαίνει με  τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτιο, που έχουν δραματική επίδραση στο ζάχαρο , τα επεξεργασμένα δημητριακά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.


Το Πανεπιστήμιο του Maryland συνιστά την αποφυγή των εξευγενισμένων τροφών,για τη βελτίωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και των συμπτωμάτων της κολίτιδας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι  φυτικές ίνες  επιδεινώνουν τον πόνο  που σχετίζεται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κολίτιδα, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζει κανείς διάρροια, η οποία προκαλείται από φλεγμονή, ή αν ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Αποφευγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια,  φακές,  μπρόκολο και  μήλα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων διάρροιας. 

Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά πηγές φυτικών ινών και βλεπουμε  πώς αντιδρά το σώμα μας. 

Αν τα λαχανικά επιδεινώσουν τα συμπτώματά , τότε τα μαγειρεύουμε στον ατμό αντί να τα τρωμε ωμά.




Κρέατα και  γαλακτοκομικά είναι πηγές κορεσμένου λίπους, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στον πόνο προκαλώντας φλεγμονή.

Η μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η προτίμηση σε ψάρια, μπορει ν ανακουφίσει από τον πόνο και άλλα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. 

Παράλληλα, ο περιορισμός των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου της κολίτιδας και στη μείωση της διάρροιας.

Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά , που μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα είναι το βούτυρο,  και το τυρί τσένταρ.

Τηγανητά και εμπορικά ψημένα προϊόντα

Τα τηγανητά ,  τα γλυκά  οι τηγανητές πατάτες, και τα ψημένα προϊόντα του εμπορίου όπως η κρούστα πιτών, η ζύμη πίτσας  τα μπισκότα, περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο του παχέος εντέρου, που σχετίζεται με τη φλεγμονή.


Αποφύγουμε αυτού του είδους τις τροφές. Τα  τηγανητα , συμβάλλουν, στην αύξηση πρόσληψης των κορεσμένων στη διατροφή 

Πικάντικα , καφεΐνη και αλκοόλ

Τα πικάντικα  επιδεινώνουν τον πόνο της κολίτιδας. Αν επιδεινώνουν τα συμπτώματά , αποφύγετε τα μεξικάνικα πιάτα, τη σάλτσα και την καυτερή πιπεριά.

Ο κουρκουμάς, θα μπορούσε να προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη. 

Η καφεΐνη και το αλκοόλ θα επιδεινώσει τον πόνο στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κολίτιδα.

Τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες

Η δυσανεξία σε κάποια τροφή,  προκαλει συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακός πόνος, φούσκωμα και αέρια.

Οταν είστε αλλεργικοί, σε  κάποιο φαγητο, μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού  όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Η λακτόζη,  είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για τέτοιου είδους προβλήματα

Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, το τσάι, τα φιστίκια, το σιτάρι, τα ψάρια και οστρακοειδή. 

Το ιδιο κι η δυσανεξία στη γλουτένη, 



ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...