Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

ΣΙΔΗΡΟΣ..ΑΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗ..












Ο αιμικός σίδηρος περιέχεται στο κόκκινο κρέας .

Ατομα τωρα  με υψηλά επίπεδα αιμικού  σιδήρου , είχαν έως και 26% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. 


Δεν ισχύει το ίδιο για τις φυτικές πηγές σιδήρου.

Τα ευρήματά  βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες 206.615  επαγγελματιών υγείας στις ΗΠΑ που συλλέχθηκαν σε διάστημα 36 ετών.


Οι επιστήμονες εξέτασαν το σίδηρο που  κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και σε ποια μορφή 

 ολικό, αιμικό, μη αιμικό





Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτές τις πληροφορίες με τα δεδομένα υγείας των συμμετεχόντων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου ΙΙ, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής.


Οι ερευνητές ανέλυσαν βιολογικούς μηχανισμούς που υποστηρίζουν τη σχέση αιμικού σιδήρου με διαβητη , μεταξύ μικρότερων υποσυνόλων των συμμετεχόντων. 





Εξέτασαν μεταβολικούς βιοδείκτες πλάσματος 37.544 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με  ινσουλίνη, ζάχαρο , λιπίδια  φλεγμονή και δύο βιοδείκτες του μεταβολισμού του σιδήρου.

Έπειτα, εξέτασαν τα μεταβολικά προφίλ 9.024 με επίπεδα μικρο μοριακών μεταβολιτών στο πλάσμα, που είναι ουσίες που προέρχονται από σωματικές διεργασίες, όπως η διάσπαση τροφών ή χημικών ουσιών.

Η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης ζωικού σιδήρου και κινδύνου διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη διέτρεχαν 26% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας. 

Όπως και προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης μη αιμικού σιδήρου και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.





Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη αιμικού σιδήρου συσχετίστηκε με μεταβολικούς βιοδείκτες του αίματος που σχετίζονται με την πάθηση. 

Η υψηλότερη πρόσληψη ζωικού σιδήρου συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών όπως 

το C-πεπτίδιο, τα τριγλυκερίδια, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η λεπτίνη και δείκτες υπερφόρτωσης σιδήρου, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα ευεργετικών βιοδεικτών όπως η HDL χοληστερόλη και η αδιπονεκτίνη


Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από δέκα μεταβολιτές του αίματος –συμπεριλαμβανομένης της L-βαλίνης, της L-λυσίνης, του ουρικού οξέος και αρκετών μεταβολιτών λιπιδίων– 

που μπορεί να παίζουν ρόλο στη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζωικού σιδήρου και του κινδύνου διαβήτη ΙΙ. Πρόκειται για συγκεκριμένους μεταβολίτες που έχουν ήδη συσχετιστεί με τη νόσο.

Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την προσθήκη ζωικού σιδήρου σε υποκατάστατα κρέατος για την ενίσχυση της γεύσης και της εμφάνισής τους. 

Αυτά τα προϊόντα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, αλλά οι επιπτώσεις στην υγεία απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των υγιεινών διατροφικών επιλογών στην πρόληψη του διαβήτη

Η μείωση της πρόσληψης ζωικού σιδήρου, ιδιαίτερα από το κόκκινο κρέας, και η υιοθέτηση μιας πιο φυτικής διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism.




ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΣΙΩΠΗΛΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

  Εχουμε και σιωπηλα εμφραγματα Κι ομως..Σχεδόν τα μισά εμφράγματα μπορεί να είναι σιωπηλά, χωρίς εμφανή συμπτώματα \ή άλλα προειδοποιητικά ...