Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΛΙΠΙΔΙΑ...ΚΑΡΔΙΑ..ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ

 






















Ένας στους τέσσερις που έχουν υποστεί έμφραγμα , θα υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο εντός δύο ετών.





Τωρα τι γινεται με τη 

δευτερογενη πρόληψη σ αυτους  που έχουν υποστεί έμφραγμα 

Οι συγκεκριμενοι ειναι απαραιτητο να διατηρούν τη LDL χοληστερόλη οσο γινεται πιο χαμηλα ,ως πρόληψη ενός νέου επεισοδίου.





Σύμφωνα με τη μελέτη Reality, ένας στους τέσσερις που έχουν υποστεί έμφραγμα , θα εμφανίσει άλλο επεισόδιο εντός δύο ετών και ένας στους δέκα θα πεθάνει εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.





Αρα η πρόληψη είναι το κλειδί για την υγεία. Οι επαγγελματίες υγείας πρεπει να ενδυναμώνουνε τους ασθενείς , παρέχοντάς στο μέτρο του δυνατού γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν την υγεία τους. 





Για τον σκοπό αυτό, οι εκστρατείες αυτού του είδους  αποτελούν προτεραιότητα.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου. Αναπτύσσονται αργά, καθώς τα υπερβολικα λιπιδια στο αίμα σχηματίζουν πλάκα, η οποία τελικά στενεύει τις αρτηρίες και μειώνει την παροχή αίματος στους ιστούς ζωτικών οργάνων 

Για το λόγο αυτό, πρεπει να διατηρείται η LDL χαμηλα διότι αποτελεί την κύρια αιτία καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών 





Ωστόσο,  πάνω από το 80% των Ευρωπαίων ασθενών με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο, γεγονός που έχει σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί τροποποιήσιμο  παράγοντα της αθηρωματικής αγγειακής νόσου.

Συνεχως και..Περισσότεροι  νοσηλεύονται κάθε χρόνο οι σοβαρότεροι εκ των οποίων εισάγονται στη Μονάδα Οξείας Καρδιολογικής Φροντίδας.

Η στεφανιαία νόσος, της οποίας το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί τη σοβαρότερη έκφραση, είναι ο συχνότερος λόγος νοσηλείας  





Όπως επισημαίνει η Ισπανική Καρδιολογική Εταιρεία, για να αποφευχθεί η αύξηση των λιπιδιων, είναι σημαντικό να ελέγχεται η διατροφή και για να γίνει αυτό προτείνουν να βασιστεί η διατροφή σε  : φρούτα και λαχανικά, -  όσπρια - λιπαρά ψάρια τόνος, σαρδέλες, γαύρος, σολομός…- ξηροί καρποί καρύδια, αμύγδαλα και παρθένο ελαιόλαδο.

Τα τρόφιμα αυτά, παρέχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν να μειώσουμε τα επίπεδα των λιπιδιων και να αυξήσουμε τη HDL-χοληστερόλη  επειδή παρέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , φυτικές στερόλες στανόλες , και αντιοξειδωτικά .





ΠΗΓΗ: Ηealthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

CRP C-reactive protein

  Τι είναι η CRP Eίναι ένας μη ειδικός δείκτης  οξείας φλεγμονής,  που αυξάνει γρήγορα όταν υπαρξει  φλεγμονή   σε οποιοδήποτε σημείο του σώ...