Θα πρεπει να ξαναγυρισουμε στα παραδοσιακα φαγητα, που μας βοηθουν να μην αρρωσταινουμε, αλλα και να μην εχουμε προβληματα δυσκοιλιοτητας, με τα παλιοκρεατα που μας πουλουν οι ευρωπαιοι φιλοι μας 


Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια ,καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε πολύτιμο φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες.
Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη, είναι σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων,τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.  

Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (κάπου 170 γρ.) δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες όχι που πρέπει να τις υπολογίζουμε, απλά για την ιστορία τις αναφέρω.



alt




Όπως όλα τα όσπρια, και τα μαυρομάτικα, έχουν αρκετή λυσίνη και θρεονίνη, αμινοξέα  απαραίτητα  για τον σχηματισμό  των πρωτεϊνών. 
Όταν τα συνδυασουμε με ρύζι που περιέχει μεθειονίνη,κάνουν έναν τέλειο θρεπτικό σύνολο, που μας δίνει σωστές και καθαρές πρωτεΐνες έναντι του κρέατος που βρίθει ορμονών, και τοξικών καταλοίπων  επαναλαμβάνουμε μια μερίδα μαυρομάτικα δίνει τόση πρωτεΐνη όση θα παίρναμε από μισή μπριζόλα χοιρινού 




alt


Τώρα θα μου πείς τί σου λέω, όμως ποτέ ανακάτεμα με άλλη κουτάλα εκτός από ξύλινη. 
Καλό θα είναι να αγοράζουμε μαυρομάτικα ελληνικής προέλευσης γιατί άλλο τα δικά μας κι άλλο ειδικά τα χύμα που μας έρχονται απ το Περού Οχι πως δεν είναι καλά, αλλά απευθύνονται στους Περουβιανούς που έχουν, όπως και να το κάνουμε, άλλο φαινότυπο.
Στη χειρότερη περίπτωση να είναι απ τη γειτονική μας τουρκία.
( υπόμονή κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα εξάγωνται.) 

Χαιρετε..



alt