Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα.
Είναι απαραίτητη στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί συμβάλλει στην δημιουργία και συντήρηση των μεμβρανών των κυττάρων , όπως και στην κατασκευή των στεροειδών ορμονών.
Σημαντική αποστολή της χοληστερόλης είναι ακομη, η δημιουργία των χολικών οξέων, τα οποία βοηθούν στην πέψη.
Ετσι βλέπουμε οτι η χοληστερόλη είναι μια ουσία απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η ποσότητα της χοληστερόλης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζεται από τον τύπο της διατροφής,από την ηλικία και από κληρονομικούς παράγοντες.
Η χοληστερόλη μεταφέρεται με το αίμα υπό μορφή μορίων που περιέχουν λιπίδια και πρωτεΐνες.
Αυτά τα μόρια ονομάζονται, λόγω ακριβώς της σύνθεσής τους λιποπρωτεΐνες.
Όταν είναι κανείς νηστικός, κυκλοφορούν στο αίμα του τρεις κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών.
Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL χοληστερόλη),
οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL χοληστερόλη) και
οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (VLDL χοληστερόλη).
Η VLDL χοληστερόλη είναι η πιο πλούσια λιποπρωτεΐνη σε τριγλυκερίδια και αποτελεί πρόδρομο ουσία για την παραγωγήτης LDL χοληστερόλης.
Είναι η λιποπρωτεΐνη στην οποία οφείλονται τα τριγλυκερίδια του αίματος.
Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή της VLDL χοληστερόλης από το ήπαρ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Το ψάρι είναι υγιεινή τροφή και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, εάν είναι δυνατόν.
Χρήσιμο είναι να τονισθεί, ότι όλα τα είδη ψαριών είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Είναι μύθος ότι τα ακριβά με λιγότερο λίπος ψάρια είναι πιο προστατευτικά για τις αρτηρίες μας.
Τέλος πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες,όπως φρούτα και λαχανικά.
Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να αυξηθεί σταδιακά,διότι η μεγάλη κατανάλωση, απότομα,μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και φούσκωμα ιδιαίτερα εάν το άτομο δεν είναι συνηθισμένο στην κατανάλωσή τους.
Τα πολυακόρεστα, και μονοακόρεστα λίπη πρέπει να χορηγούνται μέχρι 30% των καταναλισκομένων θερμίδων.
Αυτά είναι κυρίως το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια (ω-3).
Αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με πολυακόρεστα μειώνεται ο κίνδυνος αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου προφανώς μέσω της μείωσης της «κακής» LDL-χοληστερόλης.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι μειώνεται και η «καλή» HDL-χοληστερόλη με αυτή την αντικατάσταση.
Κατά κύριο λόγο, τα ιχθυέλαια μειώνουν τον αιφνίδιο θάνατο, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντι-αιμο-πεταλιακέςιδιότητες.
Ως προς το ελαιόλαδο, πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του καταναλισκομένου λιπους.
Οι πρωτεΐνες, πρέπει να καλύπτουν μέχρι το 40% των ημερησίως καταναλισκομένων θερμίδων,και να λαμβάνονται κυρίως απ το ψάρι,ενώ οι υδατάνθρακες το 20-30%,
Η κύρια πηγή τους επιβάλλεται να είναι τα λαχανικά και τα φρούτα.
Τα χαμηλά επίπεδα της καλής HDL-χοληστερόλης αποτελούν ισχυρό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Έτσι, η μεμονωμένη χαμηλή HDL-χοληστερόλη, κατάσταση όχι σπάνια,πρέπει να αντιμετωπίζεται κυρίως με υγιεινοδιαιτητική αγωγή,τη δε φαρμακευτική αγωγή την κρατά ο ιατρός για περιπτώσεις που ο δυσλιπιδαιμικός είτε έχει εκδηλωμένη στεφανιαία νόσο, είτε ενώ δεν έχει εκδηλωμένη στεφανιαία νόσο, έχει ισοδύναμο αυτής, όπως διαβήτη, σημαντική αθηρωμάτωσητων καρωτίδων αρτηριών, και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
Μία άλλη αρκετά συχνή κατάσταση είναι τα αυξημένα τριγλυκερίδια που συνοδεύονται
από χαμηλή HDL-χοληστερόλη χωρίς να είναι σημαντικά επηρεασμένη η LDL-χοληστερόλη.
Ο κύριος παράγων που επηρεάζει την χοληστερόλη του αίματος είναι το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στην τροφή και όχι τόσο το πόσο χοληστερόλη περιέχει η τροφή.
Το βούτυρο αλλά και η μαργαρίνη που βρίσκεται σε στερεά μορφή είναι τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.
Σήμερα είναι γνωστό ότι η στεφανιαία νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού, περιλαμβανομένων και των νεώτερων προ-εμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Η αθηρωματική διεργασία ξεκινά στην παιδική ηλικία και εξελίσσεται αργά μέχρι την ενηλικίωση.
Στη συνέχεια συνήθως οδηγεί στη δημιουργία της στεφανιαίας νόσου.
Παρά την αδιαφιλονίκητη επιτυχία στη μείωση των θανάτων από στεφανιαία νόσο τις τελευταίες δυο δεκαετίες, αυτή είναι υπεύθυνη για περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως.
Το κάπνισμα θα πρέπει να αποθαρρύνεται
Η συστηματική αερόβια άσκηση θα πρέπει να ενθαρρύνεται Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη αρτηριακής υπέρτασης και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται
Η παχυσαρκία θα πρέπει να ελαττωθεί.Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και να θεραπεύεται όπου χρειάζεται.
Συμπερασματικά, δύο είναι τα μεγάλα κακά.
Α.Η υπερινσουλιναιμία,λογω υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων,και
Β.Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εντοσθίων, και εν γένει κορεσμένων λιπαρών.
Μαθαίνουμε να τρώμε φθηνό, ψάρι, πλούσιο σε Ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλυσσίδας άνθρακα, που καταπολεμούν την κάθε είδους φλεγμονή,
Παίρνουμε συμπληρωματικά ιχθυέλαιο, και ξεχνάμε τα προβλήματα με την χοληστερίνη μας.
Τόσο απλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου