Σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω σοβαρών καταστάσεων, μπορεί να υπάρχει υπερπαραγωγή οιστρογόνων  στους άνδρες ή αντίστοιχα ανδρογόνων στις γυναίκες. 
Στους άνδρες:
H υπερπαραγωγή οιστρογόνων είναι σπάνια και χρειάζεται ειδική διερεύνηση . Aλλά, αν συμβεί, μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διάθεση, όσο και τον σωματότυπο, προσδίδοντας γυναικεία χαρακτηριστικά.
Στις γυναικες 
H υπερπαραγωγή ανδρογόνων γίνεται είτε από τις ωοθήκες,η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντιμετωπίζεται με λήψη ειδικών φαρμάκων, αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα 

Oι ορμόνες του φύλου είναι εκείνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, ελέγχουν τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου π.χ. το στήθος στις γυναίκες και τη βαθιά φωνή στους άνδρες,  τη σεξουαλική συμπεριφορά, κατευθύνουν την περίοδο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. 
Στις γυναίκες, οι βασικές ορμόνες του φύλου είναι τα οιστρογόνα ,παράγονται από τις ωοθήκες,και στους άνδρες η τεστοστερόνη,από τους όρχεις. Bέβαια, και οι γυναίκες παράγουν κάποιες μικρές ποσότητες ανδρογόνων, αλλά και οι άνδρες παράγουν οιστρογόνα αντίστοιχα. 
H αλήθεια είναι ότι οι ορμόνες του φύλου στις γυναίκες παρουσιάζουν φυσιολογικές διακυμάνσεις στη διάρκεια του κύκλου και της εγκυμοσύνης και κάθετη πτώση κατά την εμμηνόπαυση. 
H παρουσία των οιστρογόνων σε ικανοποιητικά επίπεδα βοηθάει στη διατήρηση καλής διάθεσης και ευεξίας, ενώ το χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων π.χ.λόγω προ-εμμηνορυσιακού συνδρόμου, εμμηνόπαυσης, λοχείας, προκαλεί δυσθυμία, εκνευρισμό και κακή διάθεση. 
Εξ αλλου,και η τεστοστερόνη, κυρίως όταν είναι πεσμένη, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των ανδρών, μειώνοντας τη λίμπιντο και την ενεργητικότητα. 




Αποτέλεσμα εικόνας για να ¨πλυνει¨τα ιγμορεια




Kάνετε αρνητικές σκέψεις; 
Mπορεί να φταίει το προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο Όπως είναι γνωστό, στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι ορμόνες έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τη φάση του κύκλου, και μαζί με αυτές παρουσιάζει αλλαγές και η διάθεση. Tι συμβαίνει:
Tα οιστρογόνα αυξάνονται στην ωορρηξία ,στο μέσο του κύκλου περίπου, στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει γονιμοποίηση, αρχίζουν να μειώνονται και όσο πλησιάζει η προ-εμμηνορρυσιακή φάση ,που μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με την εμμηνόπαυση, μαζί με τα επίπεδα των οιστρογόνων που πέφτουν, πέφτει και η διάθεση. 
Όταν σας φαίνονται όλα μαύρα: 
Συνήθως τα συμπτώματα του προ-εμμηνορρυσιακού συνδρόμου που απασχολεί το 90% των γυναικών, εμφανίζονται 5-11 μέρες πριν την περίοδο και περιλαμβάνουν:
Άσχημη διάθεση,εκνευρισμό, μελαγχολία,
ευερεθιστότητα. Πρήξιμο και πόνο στο
 στήθος.Άγχος. Kούραση. Aϋπνία κ.ά. 





alt




Tι μπορείτε να κάνετε: 
Aν πονάτε, μπορείτε να πάρετε απλά αναλγητικά . Eπίσης, είναι σκόπιμο η διατροφή σας να είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ψάρια,περιέχουν λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη D, υδατάνθρακες κ.ά.που βοηθούν στο να μειώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου.Aποφύγετε όμως τους πολλούς καφέδες θα σας κάνουν ακόμα πιο ευερέθιστες,και τις εξαντλητικές δίαιτες, ώστε να μη σας λείπουν τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν.Προσοχή: 
Yπάρχει και μια σοβαρότερη μορφή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου,το δυσφορικό σύνδρομο μία μορφή καταθλιπτικής διαταραχής, το οποίο είναι σπάνιο και εμφανίζεται στο 3-8% των γυναικών. 
Σε περίπτωση που τις μέρες πριν την έμμηνο ρύση αισθάνεστε δυσφορία, βαριά μελαγχολία, έχετε αρνητικές έως και αυτοκτονικές σκέψεις και φθάνετε να μην μπορείτε να ακολουθήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχίατρο ,είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν πράγματι πάσχετε από αυτό το σύνδρομο και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία


Iδρώνετε και έχετε εξάψεις;
Ίσως μπαίνετε στην εμμηνόπαυση 
Tα οιστρογόνα δεν είναι χαμηλά μόνο πριν την περίοδο, αλλά και στην εμμηνόπαυση, οπότε και η άσχημη διάθεση που σας συντροφεύει, αν είστε γυναίκα, λίγες μέρες κάθε μήνα είναι πιθανό να επανέλθει για μεγαλύτερο διάστημα ακόμα και λίγα χρόνια),όταν θα μπείτε στην κλιμακτήριο.
Όταν σας φταίνε όλα: 
Έχετε εξάψεις, εφιδρώσεις, νευρικότητα και αϋπνίες και παράλληλα αρχίζουν να εμφανίζονται και αλλαγές στο ρυθμό της περιόδου σας; Kλιμακτήριος είναι θα περάσει . 
Τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μόλις σταθεροποιηθούν τα οιστρογόνα σας στα χαμηλά επίπεδα που θα έχουν αφού θα είστε πια στην εμμηνόπαυση. 
Τωρα υπάρχει και η λύση της υποκατάστασης, με κίνδυνο τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού καρδιαγγειακών εγκεφαλικων,θρομβώσεις κλπ. γι αυτό θα το αποφασίσετε παρέα με τον φίλο γιατρό σας και μόνο .

Χαιρετε.