alt









  



alt






Ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος 1861-1865 ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμοςπου έζησε ποτέτο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) καιταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυποστην αμερικανική κοινωνία και οικονομία.
Οι απώλειες στις μάχες ξεπέρασαν τις 600.000,οι θάνατοι στον πληθυσμό τις 500.000, ενώ καταστράφηκε περίπου το 40% της εθνικής οικονομίας. 
Αυτά σαν προεισαγωγή.Και τώρα στον μύθο μας.Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ταπεινότητα.
Η ιστορία τωρα μας πληροφορεί πως την εποχή του εμφυλίου πολέμου ,οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας,γιατί μέχρι τότε τα έδιναν για τροφή στα ζώα 
Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, Το Φασόλι Της Αγελάδας,όπως ονομαζόταν.Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης,τα μαυρομάτικα φασόλια, προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό μας.Προσωπικά δεν τα συμπαθώ, όμως τα τρώω σαν φάρμακο.








alt






Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι. μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα ή ένα μεγάλο σκουμπρί, ή 5 σαρδέλλες.
Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν επιβαρύνουν με άχρηστες θερμίδες,και είναι θησαυρός σε θρεπτικά συστατικά.Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια,καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε πολύτιμο φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες.Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη,είναι σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων,τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (κάπου 170 γρ.) δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες όχι που πρέπει να τις υπολογίζουμε, απλά για την ιστορία τις αναφέρω.



Όπως όλα τα όσπρια, και τα μαυρομάτικα, έχουν αρκετή λυσίνη και θρεονίνη, αμινοξέα  απαραίτητα για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών.Όταν τα συνδυασουμε με ρύζι που περιέχει μεθειονίνη,κάνουν έναν τέλειο θρεπτικό σύνολο, που μας δίνει σωστές και καθαρές  πρωτεΐνες , έναντι του κρέατος που δυστυχώς βρίθει ορμονών, και τοξικών καταλοίπων.επαναλαμβάνω μια μερίδα μαυρομάτικα δίνει τόση πρωτεΐνη όση θα παίρναμε από μισή μπριζόλα 







alt




Οταν τρώω μαυρομάτικα τα συνδυάζω, με σταρένιο ψωμί, και ελιές δικές μου μαζεμένες μία-μία απ το δένδρο, αφού έχουν ωριμάσει καλά, κι είναι έτοιμες να πέσουν.
(Δεν έχετε ιδέα γιατί πράμα σας λέω).



alt





Τα αμπελοφάσουλα (στην πράσινη, τρυφερή τους μορφή)  μας προσφέρουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο (σε..υψηλή περιεκτικότητα ).Είναι πηγή του πολύτιμου φυλλικού οξέος, και περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της..κακής  χοληστερόλης, καθώς και αναστολείς της πρωτεάσης, οι οποίοι εμποδίζουν (θεωρητικά πάντα, για να μη τρελλαθούμε κιόλας) την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.Δίνουν ακόμα άφθονη βιταμίνη Β1 θειαμίνη,που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου όπως είπαμε πιό πάνω. Αν στο δάγκωμα η  σάρκα του φασολιού υποχωρεί, τότε είναι φρέσκο.Αν σπάει σαν καραμέλα, είναι μπαγιάτικο.Αν στο μουλιάσμα και μετά από ώρες επιπλέουν στο νερό, τότε έχουν χαλάσει και τα πετάμε Οσα επιπλέουν.




alt


Η Μαγειρική Σόδα , είναι πολύτιμη ( τόχουμε πει πολλές φορές ) όχι όμως για τα φασόλια μας θέλοντας να τα διευκολύνουμε στο το βράσιμο.Οχι σόδα λοιπόν, όπως κι όχι στο αλάτισμα κατά τη διάρκεια του βρασμού  τα κάνει δύσπεπτα και χαλάει τη γεύση τους 




Τώρα θα μου πείς τί σου λέω, όμως ποτέ ανακάτεμα με άλλη κουτάλα εκτός από ξύλινη.Καλό θα είναι να αγοράζουμε μαυρομάτικα ελληνικής προέλευσης,
γιατί άλλο τα δικά μας κι άλλο ειδικά τα χύμα που μας έρχονται απ το Περού.
Οχι πως δεν είναι καλά, αλλά απευθύνονται στους Περουβιανούς,που έχουν, όπως και να το κάνουμε, άλλο φαινότυπο.Στη χειρότερη περίπτωση να είναι απ τη γειτονική μας τουρκία.υπόμονή κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα..εξάγωνται...

Χαιρετε..



alt