Αποτέλεσμα εικόνας για στρες

Αποτέλεσμα εικόνας για στρεςΤο παρατεταμένο στρες εξαντλεί τα επίπεδα της ντοπαμίνης, που συμμετέχει στην ¨οδό¨ που επάγει ευχαρίστηση,  και ως εκ τούτου ο υπομέλανας τόπος εκκρίνει λιγότερη επινεφρίνη και έτσι μειώνεται η προσοχή το στρες σχετίζεται με διάσπαση προσοχής και διαταραχή της μνήμης και της μάθησης.
Παράλληλα, το όργανο μνήμης, ο ιππόκαμπος που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι έχει νευρικά κύτταρα που αναπτύσσονται  σε αντίθεση με το δόγμα ότι τα νευρικά κύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται, συρρικνώνεται  με ο,τι  αυτό συνεπάγεται .
 
 
 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για στρες
 
 
 
 
 
 
 
 
Το στρες προκαλεί κυτταρικό θάνατο τον ιππόκαμπο και η περιοχή είναι 10 - 20% συρρικνωμένη σε αγχωτικά και καταθλιπτικά άτομα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης.
Παράλληλα, το παρατεταμένο στρες οδηγεί σε εξάντληση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, οδηγώντας σε μειωμένη έκκρισή της από τον ¨πυρήνα της ραφής¨ στον εγκέφαλο ο οποίος επικοινωνεί με τον ¨υπομέλανα τόπο¨ και τον ¨φλοιό¨.
 
 
 
 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για hanging by a thread
 
 
Αυτή η ανεπάρκεια της σεροτονίνης σχετίζεται με την κατάθλιψη και αντιμετωπίζεται με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ή τους SSRIs τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης όπως η φλουοξετίνη το Prozac ή Ladose ή η παροξετίνη Seroxat.
Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας που παίζει ρόλο στην δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων. 

Ελέγχοντας την ουσία αυτή στον εγκέφαλο μπορεί να αντισταθμιστούν οι επιβλαβείς δράσεις των γλυκοκορτικοειδών στην νευρογέννεση που λαμβάνει χώρα στον ιππόκαμπο και να προληφθεί η συρρίκνωση του ιπποκάμπου και η επακόλουθη διαταραχή της μνήμης και της μάθησης που παρατηρείται στο χρόνιο στρες και την κατάθλιψη.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για στρες
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Συμπερασμα: 

απ τη μια μεριά έχουμε το άγχος και επαγωγή 40 με 45 ασθενειών αλληλοεξαρτώμενων και αλληλοσυμπληρωνόμενων,κι απ την άλλη χαρά, υγεία, ευεξία και χρόνο, πολύ χρόνο για παραγωγικές ενασχολήσεις..

Γιατί άραγε δυσκολεύουμε τη ζωή μας;
Γιατί πάμε πάντα στα μαύρα και άραχνα και δεν βγαίνουμε στο ξέφωτο να χαρούμε;
Τρώμε τα περίπλοκα φαγητά και μετά κάνουμε μέρες να συνέλθουμε..
Τρέχουμε στα εξωτικά μέρη και γυρίζουμε άρρωστοι με δυσεντερίες και κοιλιακά..Και δεν βάζουμε μυαλό..Ειμαστε έτοιμοι να τα ξανακάνουμε..χωρίς τύψεις..