Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ


alt


Εχω ενα  καλο φιλο, εδω και χρονια.
Ακριβως τον Γερο-Μαη ,ειναι το υποκοριστικο, που τουδωσαν οταν ηταν μικρος,κατω στ΄αγια χωματα, γιατι απο μικρος ¨ηταν σοφος¨ 

Μεγαλωνοντας, εκτος απο σοφια, απεκτησε κι εντονο¨θυμο¨, που εκφραζεται με χειμμαρωδη ξεσπασματα.
Η αιτια γι αυτα ειναι τα ιδιορρυθμα επινεφριδια του, που δεν τα φροντιζει ως θα επρεπε.








Ο φλοιος των επινεφριδιων παραγει ορμονες  αλδοστερόνη, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη  κορτιζόνη και ανδρογόνα 
Όλες οι επινεφριδιακές στεροειδείς ορμόνες,για να μην ξεχνιομαστε, προέρχονται από 
τη χ ο λ η σ τ ε ρ ό λ η 
Η κορτιζόλη θεωρείται η κατ΄εξοχήν ορμόνη του στρες.Σε περίπτωση δε που αυτο είναι  στιγμιαίο όταν τρέχουμε να προλάβουμε το λεωφορείο, κανενα πρόβλημα με την κορτιζόλη 

Αλλά αν υπάρχει σε χρόνια βαση, δηλαδη συνεχές άγχος,όπως συμβαίνει στην  κατάθλιψη τότε μιλάμε για παρενέργειες, ακόμα και ασθένειες.


Κατ αρχας η παραγωγή της εχει σημαντικες παραμετρους σε συνθήκες στρες ενεργο ποιούνται   κέντρα ελέγχου του εγκεφαλικού στελέχους, με απελευθέρωση   Νοραδρε ναλίνης και αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια 

Ξεκινα με μιαν  αρχική αίσθηση μουδιάσματος, εφίδρωση, γρήγορους παλμούς, αύξηση της αρτηριακής πίεσης,αμέσως μετά από το στρεσογόνο ερέθισμα .

Το πρώτο που κάνει η κορτιζόλη είναι να αυξήσει αμέσως τη γλυκόζη στο αίμα  διασπώντας το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο συκώτι, και ενισχύει τη λιπόλυση δηλ.την έξοδο των λιπαρών οξέων από τις αποθήκες τους προς το αίμα. είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης, χαριζοντας μας  και μιαν ήπια ευφορία.
Αυξάνεται πάντα όταν υπάρχει stress για οποιοδήποτε λόγο.
Όπως   ασθένεια,  πυρετός, ο πόνος, η χειρουργική επέμβαση,  μυϊκή εξάντληση,  υπογλυκαιμία άγχος.
Στις καταστάσεις αυτές, η αυξάνεται με σκοπό να κινητοποιήσει τον μεταβολισμό προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του προς τον στρεσογονο  παράγοντα.
Μπορεί η κορτιζόλη να είναι πολυτιμη στις περιπτώσεις της φυσικής απειλής και του στρες αλλά καταντα καταστροφικη όταν βιωνουμε μια κατάσταση μόνιμου άγχους.

Το σώμα απελευθερώνει συνεχώς αποθεματα ενέργειας ,πραγμα που αυξάνει τις πιθανότητες ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Έτσι η κορτιζόλη δημιουργει Προβλήματα στον ύπνο, υποτονικη αντίδραση του ανοσου συστήματος,ανωμαλίες στο ζαχαρο ακόμα και αύξηση του κοιλιακού λίπους.
Αυξάνει την όρεξη και το βάρος 
Θεωρείται διαβητογόνος ορμόνη, αποδυναμώνει τη διαχείριση της γλυκόζης και προκαλει  αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου ΙΙ.

Έρευνα έδειξε πως πιθανότατα το 64% ανθρώπων, που έχουν πληγεί με καταστροφικά γεγονότα στη ζωή τους εχουν αναπτυξει διαβητη, που ατυχως αγνοουν μεχρι να τους κάνει το πρωτο χτυπημα, που είναι δυσκολα αναστρεψιμο.

Αυτό δείχνει τον καταστροφικό ρόλο που μπορεί να παίζει το άγχος.
Ένα άλλο κακό , είναι ότι με το χρονιο αγχος αποδομείται ο μυϊκός ιστός επειδή τα αμινοξέα μετατρέπονται σε γλυκόζη.
Η μυϊκή μάζα ελαττώνεται, ενώ εγκαθισταται σταδιακα οστεοπόρωση.  κι εδώ δεν κανουν τιποτα τα γαλακτοκομικά και η ασκηση.
Το δέρμα μοιαζει  γερασμένο εξ αιτιας καταστροφης του κολλαγόνου.
Με την ισχυρή παρουσία της κορτιζόλης το λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στον τράχηλο και τον κορμό.
Μια άλλη εξαιρετικα ζημιογόνος ιδιοτητα της κορτιζόλης είναι ότι σαμποταρει τους υποδοχείς της  βιταμίνης D  που είναι μια στεροειδής ορμόνη, όπως και η κορτιζόλη.



Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ



Ως γνωστον οι ορμόνες για να λειτουργήσουν στο κύτταρο, χρειάζονται   υποδοχείς.
Έτσι, ανεξάρτητα του πόσο βιταμίνη D λαμβάνουμε από τη διατροφή και τον ήλιο, 
εάν δεν υπάρχουν υποδοχείς ,μένει ανενεργή αποδομείται και απομακρύνεται από τον οργανισμό.
Η κορτιζόλη λοιπόν, εκτος των άλλων, μειώνει και την αποτελεσματικότητα των υποδοχέων της βιταμίνης D.
Καταστέλλει το ανοσο σύστημα, και κυρίως τα λεμφοκύτταρα.  Με αποτελεσμα να γινεται κάποιος επιρρεπης  στις λοιμώξεις.
Αυτή την αρνητική δράση της κορτιζόλης αντιμετωπίζει μία άλλη ορμόνη,η εξαιρετικά πολυτιμη¨μητερα¨ορμονη άλλων 40 ορμονων.

Η DHEAΗ αλληλεπίδραση των δύο ορμονών είναι που επιτρέπει στο ανοσο σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά,ακόμα και σε περιόδους μεγάλου στρες.









Ωστόσο, η παραγωγή της DHEA μειώνεται με την ηλικία.Ένα άτομο ηλικίας 70 ετών, παράγει το 10-20% της ποσότητας της DHEA που παράγει ένας 30άρης.
Η μειωση ή ακομα χειρότερα η έλλειψή της DHEA  σε προχωρημένες ηλικίες. ¨βοηθα¨ την κορτιζόλη να εξουδετερώσει τα ουδετερόφιλα, με συνέπεια να καταντα εξαιρετικά επικίνδυνο το στρες για τους ηλικιωμένους.
Ανάμεσα σ' όλα τα άλλα δεινά, αποτελεί και κίνδυνο και για την καρδιά.
Το Χρόνιο Στρες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα.
Μέχρι πρόσφατα, όμως, δεν είχε αποκαλυφθεί ο σύνδεσμος μεταξύ χρόνιου στρες και καρδιακής νόσου.Μια μελέτη ωστόσο έδειξε ότι υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Μέχρι τώρα, το στρες δεν εθεωρειτο ότι είναι από τους μείζονες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η νέα μελέτη έδειξε, ότι το στρες, ατυχως είναι, ίσως, ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.
Όταν υπάρχει υπερέκκριση κορτιζόλης, μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και ψυχικές διαταραχές.




alt



Eπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington ηύξησαν τεχνητά τα επίπεδα κορτιζόλης σε 15 εθελοντές,για να ανακαλύψουν πως ,τέσσερις μέρες αργότερα, οι 14 από αυτούς είχαν προβλήματα  απομνημόνευσης.
Τέλος, η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα  στο γαστρεντερικό σύστημα.
Το πόσο κακό κάνει η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης φαίνεται από το γεγονός ότι προκαλεί το σύνδρομο Cushing.
Να σημειωθεί τέλος ότι το χρόνιο στρες είναι δυνατόν να εξαντλήσει κάποια στιγμή τα επινεφρίδια,και να μην μπορούν να παράγουν αρκετή κορτιζόλη και άλλες ορμόνες όπως είναι η αδρεναλίνη και η αλδοστερόνη.
Σ' αυτή την κατάσταση εμφανίζεται η λεγόμενη "κόπωση των επινεφριδίων"που οδηγεί στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.



Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ




Μέχρι στιγμής ελάχιστες μελέτες έχουν γίνει για το αν η κορτιζόλη  μπορεί να μειωθεί παίρνοντας μέτρα κατά του στρες.
Ο ¨κιρκάδιος ρυθμός¨ της κορτιζόλης ρυθμίζεται από το ρυθμό ύπνου - ξυπνήματος.
Οι εκκρίσεις χαρακτηρίζονται από μικρή αύξηση το πρωί η οποία κορυφώνεται γύρω στις 8 π.μ.

Κατόπιν αρχίζει σταδιακά να μειώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα όπου τα επίπεδα της κυκλοφορίας είναι τα μικρότερα.
Για τους ενήλικες οι φυσιολογικές τιμές είναι 
8-24 mg/dl από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί και 
2-17 mg/dl από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα.





alt




Κάποιοι Τρόποι με τους οποίους μπορει να μειωθει η κορτιζόλη Να αποκτησουμε τη συνηθεια να ακουμε  μουσική.
Η μουσική που ακούτε αυτή τη στιγμη, δεν είναι μονο για μωρακια, αλλα για όλες τις ηλικιες.
Μπορει το μοτιβο να επαναλαμβανεται καπως κουραστικά. 
Αλλα σας ηρεμεί, χωρις να το συνειδητοποιείτε. 
Η μουσική έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικότερα όταν έχουμε στρες.
Ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία έπαιξαν μουσική σε  ασθενεις που θα υποβάλλονταν σε κολονο σκόπηση και κατέγραψαν μείωση 65% στην κορτιζόλη ,σε σύγκριση με άλλη ομάδα ασθενών που δεν άκουσε μουσική.
Ο ύπνος μειώνει την κορτιζόλη. 
Φυσιολογικά η παραγωγή της κορτιζόλης μειώνεται από τα μεσάνυχτα έως τις τέσσερις το πρωί.
Το να μένει κάποιος ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα διαταράσσει το φυσιολογικό μοτίβο έκκρισης και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό.
Ποια είναι η διαφορά του να κοιμάται κανείς έξι αντί για οκτώ ώρες; 50% παραπάνω κορτιζόλη στο αίμα.
Όταν μία ομάδα πιλότων κοιμήθηκε έξι ώρες ή λιγότερες για μία εβδομάδα ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία η κορτιζόλη στο σώμα τους αυξήθηκε σημαντικά και παρέμεινε στην κατάσταση αυτή για δύο εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Ιατρικής.




alt



Ο μεσημεριανός ή απογευματινός ύπνος μειώνει επίσης την κορτιζόλη σε όσους δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν οκτώ ώρες το βράδυ.Ανακούφιση και ηρεμία δίνει το τσάι πράσινο ή μαύρο δεν εχει σημασια σε όσους το επιλέγουν.
Εθελοντές που συμμετείχαν σε μελέτη ερευνητών του University College London (UCL) στους οποίους δόθηκε μία αποστολή ,που προκαλούσε στρες ,έδειξε ότι η κορτιζόλη, στα άτομα που πίνουν τσάι συστηματικά,ήταν μειωμένα κατά 45% σε σύγκριση με εκείνα που δεν έπιναν τσάι.Βέβαια, ξέρουμε ότι η καφεΐνη όντως αυξάνει την κορτιζόλη ,και το τσάι περιέχει καφεινη  Ίσως τα φυτοχημικά όπως οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή να ευθύνονται για την ηρεμιστική ιδιότητα που έχει το τσάι.
Ένας καλός φίλος, που σας κάνει να λύνεστε στα γέλια, καταφέρνει περισσότερα από το σας κάνει να ξεχνάτε τα προβλήματά σας 



alt



Η άσκηση είναι ένα ¨είδος στρες¨ που παράγει προσωρινά κορτιζόλη.Αλλά σύντομα η κορτιζόλη επανέρχεται στη φυσιολογική τιμή της μετά το τέλος της άσκησης.Η συστηματική άσκηση, χωρίς υπερβολες, μειώνει τη σύνηθη ποσότητα της κορτιζόλης, αλλα και τα συμπτώματα του στρες.



Αποτέλεσμα εικόνας για στρεσογόνους παραγοντες


Τελικα φρονω ότι δεν είναι και τοσο δυσκολο να ελεγξει κανεις τους στρεσογόνους παραγοντες.
Ο παλιος, Μεγάλος, σοφός, μακαριστος Δασκαλος της Ιατρικής πάντα τελειωνε τη διδασκαλία του γιατί δεν ηταν απλά μαθημα ,ό,τι έλεγε, αλλα αληθινη διδασκαλια που σε σημάδευε.
Κυρίες και κυριοι μάθετε να προσευχεσθε   άσχετα αν ειστε πιστοι χριστιανοί ή της ταυτότητας μόνο. 
Εχετε Βαπτισθεί .
Εχετε χρισθεί, και βαθια μεσα στην καρδιά σας, εννοείται όχι ως εις οργανον, βρίσκεται η Χαρις του βαπτισματος, που δεν φεύγει ποτέ.
Ετσι μπορειτε να μειωνετε το άγχος ,και απλά-απλά να ειστε ευτυχείς ψυχραιμοι και επιτυχεις στη θεραπεία του νοσουντος γενικως συνανθρωπου σας τον οποιον καλεισθε να διακονήσετε, και επ ουδενι να εκμεταλευθειτε 

Χαιρετε

Σ.Σ. Εξαιρετικη πηγη για τα παραπανω το.. http://www.healthyliving.gr/


 alt