Υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης στο αίμα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων . Την έχει ένας στους τρεις κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
Η ομαλοποίηση της ομοκυστεΐνης μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με την πρόσληψη φυλλικού οξέος που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού δεν λαμβάνει τις συνιστώμενες καθημερινές ποσότητες φυλλικού οξέος.
Οπως τόνισαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης κ. Αθ. Αγραφιώτης, ο διευθυντής Νεφρολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Λευκωσίας κ. Αλκης Πιερίδης, και ο συγγραφέας του βιβλίου «Φυλλικό Οξύ και Ομοκυστεΐνη»
κ. Ν. Κιούσης,
Η άνοδος των επιπέδων ομοκυστεΐνης παρουσιάζεται όταν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος στον οργανισμό.Αυτό μπορεί να οφείλεται κυρίως σε διατροφικούς παράγοντες, καθώς και σε κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού του φυλλικού οξέος, όπως είναι η μετάλλαξη του ενζύμου MHTFR.
Στην Ελλάδα περίπου το 45% του πληθυσμού έχει «κληρονομήσει», μεταλλάξεις που προδιαθέτουν για υψηλή ομοκυστεΐνη.Την ίδια στιγμή -όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης- το 91% των ανδρών και το 95% των γυναικών στη χώρα μας προσλαμβάνουν μικρότερη από τη συνιστώμενη προσότητα φυλλικού οξέος.
Το θετικό είναι ότι η ρύθμιση του επιπέδου της ομοκυστεΐνης γίνεται εύκολα με την τροποποίηση του διαιτολογίου και τη λήψη τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα φυλλικού οξέος που πρέπει να λαμβάνει κανεις καθημερινά είναι 0,4 mg που σημαίνει ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων πράσινων λαχανικών κατά προτίμηση, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο ωμων ή ψημένων στον ατμό, .
καθώς κάθε άλλος τρόπος μαγειρέματος «καταστρέφει» το φυλλικό οξύ.
Λύση αποτελεί και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, αλλά και ο εμπλουτισμός τροφών με τη συγκεκριμένη ουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου