Σχεδον κάθε μερα, φτιαχνω μια σαλατα με παντζαρια με 2-3 κουταλιες λαδι Μυτιληνης, ξυδι, καυτερο μπουκοβο και λιγο καθαρο αλατι, στη βαση της αστεροειδους λεκανης, οπου ριχνω κι ανακατευω, ένα βιολογικο καροτο ( το μονο που θελω να είναι βιολογικο, σα να λεμε καθαρο, κι όχι προϊον απλης καλλιεργειας που ενεχει ένα ¨ενοχο¨μυστικο:
Οι καλιεργητες, προκειμενου να¨καθαρισουν¨τα χωραφια τους απ τον ανεξελεκτο ποταμο των φυτοφαρμακων, ¨θυσιαζουν¨ μια περιοδο , σπερνωντας καροτο το οποιο εχει την ιδιοτητα να¨μαζευει¨απ το χωμα σχεδον ολο το δηλητηριο που στη συνεχεια, διοχετευεται στην αγορα Τραγικο, όπως όλα τα πραγματα στην ομορφη χωρα μας. Ας πουμε ναναι σουρουπο, και να πεσεις επανω στο γνωστο υπουργο αν δε σου κοψει τη χολη .σιγουρα σε προστατευει Αγιος. Εκτος από καροτο, βαζω 2 φυλα μαρουλι, ένα μικρο κρεμυδι, μια ντοματα και 1-2 παντζαρια ψιλοκομενα με τα φυλα τους. Τα ανακατευω καλα, ώστε να ¨φορεσουν¨το λαδοξυδο με το αλατι και το μπουκοβο, κι εχω μιαν υπεροχη , απ ολες τις εποψεις σαλατα, που πολλες φορες τη τρωω μονη της, σαν κυριο πιατο.
Χρειαστηκα 160 λεξεις, ως προεισαγωγη, για να σας μιλησω για το μοναδικο παντζαρι.Παμε λοιπον.
Tο παντζάρι είναι ,εκτος των αλλων,ένα από τα ισχυρότερα φυσικα ¨φάρμακα¨ που προσφέρουν θωράκιση για πλήθος ασθενειών .Διαθετει τη βητα-κυανίνη, μιαν ισχυρή φυτική αντιοξειδωτική ουσία, η οποία του δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα, και ενδεχεται να περιορίζει τις οποιες βλάβες, προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες.Πολλοι θεωρουν οτι αναστέλλει τη δημιουργία ¨καρκινικών κυττάρων¨ στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα..
Ακομα, έχει αρκετο διοξείδιο του πυριτίου, ευεργετικο για το δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες αλλα και τα οστά, μια και αποδεδειγμενα πλεον αποτρέπει την οστεοπόρωση, με το μαγνησιο που εχει σε αφθονια ,και που είναι απαραίτητο για τη ¨κεφαλοποιηση¨ του ασβεστίου και την ακολουθη λειτουργια των ¨οστεοκλαστων¨.Άλλο ένα σημαντικο στοιχειο των παντζαριων, είναι το φολικό (φυλικο) οξύ (βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών,στα στελεχη και τα φυλλα , και επιδρα τόσο στη χοληστερίνη, όσο και στα τριγλυκερίδια.
Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, βοηθώντας στην αναγέννηση των κυττάρων του ανοσου συστήματος, ενώ παράλληλα περιέχει ικανη ποσότητα σε Κάλιο, Φώσφορο, Ασβέστιο, Θείο, Ιώδιο, Σίδηρο, Χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. βιταμίνες Β1 και Β2 ,εννοειται υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Κι ο λογος για τον σιδηρο..Τα παντζάρια έχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη ¨μεταφορά¨ οξυγόνου, σ ολο το του σώμα.Γι αυτόν που μπορει, κι εχει τη διαθεση, ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός του παντζαριού, που ισως τον ανακουφισει, απο ρευματισμούς και αρθριτικά.Ο χυμός , έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές μας. Η ικανη περιεκτικότητα σε ¨νιτρικά ιόντα¨, μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε οξυγόνο, καθιστώντας ετσι τη γυμναστική, αλλα και το γρηγορο βαδισμα, πιο εύκολα.Να λοιπον που ηρθε ο καιρος να δουμε με άλλο ματι το παντζαρι.Θα το βρείτε σιγουρα στη λαϊκη της γειτονιας στα 0,80 λεπτα το κιλο..Χαιρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου