Posted on  








Αποτέλεσμα εικόνας για παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο



alt



Παλιοτερα, σε καποιες άλλες εποχες, με τα¨καπηλεια¨, τα υπογεια ¨κουτουκια¨και ταβερνακια, πηγαινε ο άλλος,ο ¨βιοπαλαιστης¨  τι χρωματισμενος όρος , κι έλεγε του¨μικρου¨ασχετα αν ηταν μεγαλος 
Μικρε,πιασε μια ¨ολιγη από γκιουβετσι¨, που συνηθως ηταν 2-3 κουταλιες κριθαρακι  βουτηγμενο στο λιπος..του αποντος κρεατος.
Ομως τοτε , οι ανθρωποι ετρωγαν λιγοτερο, κι υπέφεραν λιγοτερο. Όχι ότι τοτε ,δεν παθαιναν  εγκεφαλικα,και μαλιστα στα μουλωχτα τα έλεγαν με τον χαριτωμενο όρο, δανεισμενο απτους¨γειτονες¨ νταμπλάδες¨,όμως ουτε τα εψαχναν, βλεπετε δεν ειχαμε τοτε αξονικους,  ουτε μαγνητικους τομογράφους να μας περισευουν και να μη ξερουμε τι να τους κανουμε..



alt


Σημερα, με το παραμικρο, ζηταμε απεικονιστικες για ναμαστε σιγουροι ότι δεν εγινε ζημια
Όμως η ζημια δεν είναι στο κυκλοφορικο  αλλα στο ¨στραβο¨μας το κεφαλι, που εγωϊστικα  αρνειται να καταλάβει δυο-τρια απλα πραγματα,κι ετσι στη συνεχεια, υποτασσεται στο δηθεν μοιραιο,χωρια που τα ριχνει και  στο Θεο.¨Ετσι ηθελε ο Θεός¨είναι η καταληκτικη φραση της κυρα Λενης, που δε καθονταν  στ αυγα της μεχρι πουπεσε κατω κι εσπασε το ισχιο της, κι ησυχασε.
Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο , που ονομάζεται επίσης «μίνι» εγκεφαλικόσυμβαίνει  όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Τωρα γιατι να γινει ο θρομβος,  αφου μπορουμε  να εχουμε ένα καθαρο αιμα,είναι άλλη υποθεση 



alt




Μόνο που, σε αντίθεση με ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο,η απόφραξη του αιμοφόρου αγγείου είναι προσωρινή παροδική και κατά κανόνα δεν προκαλεί καταστροφή εγκεφαλικού ιστού.
Τα συμπτώματα ενός μινι εγκεφαλικου, διαρκούν πολύ λίγο συνήθως όχι πάνω από ένα λεπτόσύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Εγκεφαλικό και έχουν υποχωρήσει.. μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο Νοσοκομειο, οπου γινεται η διαγνωση απ το εμπειρο ιατρικο προσωπικο  και¨αποστελλεται ¨σπιτι του ο ασθενης 


Αποτέλεσμα εικόνας για μπειρο ιατρικο προσωπικο


Άλλο τωρα που για να εχουν ησυχο το κεφαλι τους οι γιατροι, του προτεινουν απεικονιστικες ( που συνηθως πληρωνει πανακριβα),του συνιστουν μια 24ωρη παρακολουθηση ,αν εχει κανει το λαθος να καταφυγει σ ένα ιδιωτικο θεραπευτηριο,και τελικα, την επομενη μερα, φευγοντας αφηνει 1-2 μισθους του στο ταμειο του θεραπευτηριου,ανακουφισμενος που τη γλυτωσε φθηνα Ετοιμος να ξανακανει τα ιδια απ την επομενη κιολας ημερα, κι αλλα λογια ν αγαπιωμαστε ...



alt

Παμε παλι πισω στο μινι εγκεφαλικο μας 
Επειδή τα συμπτώματα, μπορεί να είναι «φευγαλέα», οι περιγραφές αυτών των περιστατικών είναι καθαρα υποκειμενικές.
Τα συμπτώματα δεν διαρκούν αρκετό χρόνο για να αξιολογηθούν από γιατρό, με αποτέλεσμαο ασθενής να περιγράφει όσο καλύτερα μπορεί το τι ακριβώς ένιωσε.
 Να δουμε τωρα.Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα ενός «μίνι» εγκεφαλικού,και που αφορούν κυρίως Προβλήματα Κινητικής Δυσλειτουργίας.Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, η οποία ονομάζεται ημιπάρεση.


alt




Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.Εάν κάποιος δικός σας άνθρωπος βιώνει ένα «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορείτε να παρατηρήσετε μερικά ήπια συμπτώματα, όπως η αδεξιότητα των χεριών ή των δακτύλων
Ή, μπορείτε να παρατηρήσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως μια πλήρη ανικανότητα να περπατήσει, να μετακινήσει τα χέρια του, ή να μετακινήσει τους μυς του προσώπου του.
Τις περισσότερες φορές, εχουμε μιαν αδυναμία σε μία μόνο πλευρά του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της πλευράς του προσώπου), στο ένα χέρι και στο ένα πόδι.
Όμως, η συμπεριφορά του θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο θα καθορίσει ακριβώς το πού θα εκδηλωθεί αυτή η αδυναμία.
Πιο σπάνια ένας ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για αδυναμία και στις δύο πλευρές του σώματος.
Είναι επίσης δυνατό για έναν ασθενή που περπατάει τη στιγμή που παθαίνει το «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιονα παραπονεθεί για πόνο στα κάτω άκρα,«μουδιασμένο» χέρι και αδυναμία στο πρόσωπο.



alt



Επίσης, είναι δυνατό να εκδηλωθεί πρόβλημα  στην ομιλία (μπερδεμένα λόγια, αδυναμία να θυμηθεί λέξεις, πρόβλημα στην κατανόηση λέξεων για αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσφρασία.
Στην πραγματικότητα, η δυσφρασία μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα ενός «μίνι» εγκεφαλικού.
Η δυσκολία στην ομιλία δείχνει ότι η απόφραξη από τον θρόμβο αίματος, που προκάλεσε το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, συνέβη στο κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου.Τέλος, μπορει να εχουμε και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Σ αυτή την περίπτωση, η όραση στο ένα μάτι γίνεται ξαφνικά πολύ «θαμπή».Αυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά. 
Τα περισσότερα αντικείμενα φαίνονται να έχουν «γκρι απόχρωση» ή δεν φαίνονται καθαρά.Ένας ασθενής με προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι μπορεί επίσης να νιώσει πολύ άβολα όταν εκτίθεται σε έντονο φως και να μην είναι σε θέση να διακρίνει τις γραπτές λέξεις σε ένα χαρτί.
Αυτά τα λιγα, ετσι λεξικογραφικα, προς απλη γνωση οσο για συμορφωση, εχω απελπισθει πλεον .
Χαιρετε..




alt