copyright   http://kosmaser.wordpress.com/ ©

Μεταξύ  φίλων, που παίρνουν αντιπηκτική  αγωγή, είναι και η Μαρία, που για αρκετό καιρό σχοινοβατεί, μετά απο μια  ευτυχώς ελαφρά προσβολή καρδιακή, που είχε σαν αποτέλεσμα να μπεί στη διαδικασία λήψης αντιαιμοπεταλιακων.








Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΙΡΝΩ SINDROM.




Μην ξεχνάτε οτιδήποτε κάνουμε, πάντα με την συμβουλή του οικογενειακού μας γιατρού.

Ετσι λοιπόν κάνουμε το INR.

Για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής φαρμακευτικής αγωγής η οποία  εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου, και επιπλέον για να ανιχνεύσουμε και να διαγνώσουμε τις αιμορραγικές διαταραχές.


Αν παίρνετε αντιπηκτικό ή αν ο γιατρός σας  υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή.κάνουμε το INR.

Δείγμα αίματος λαμβάνεται με φλεβοκέντηση από το βραχίονα , αλλά και μερικές φορές χρησιμοποιείται σταγόνα τριχοειδικού αίματος.
Εξετάζεται ο χρόνος προθρομβίνης (PT) 
σα να λεμε ο χρόνος που απαιτείται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο δείγμα αίματος.


Η προθρομβίνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες της πήξης, οι οποίοι παράγονται στο ήπαρ.
.
Για την τυποποίηση των αποτελεσμάτων , 
ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας (WHO) 
δημιούργησε μια επιτροπή και πρότεινε τη χρησιμοποίηση του:

Διεθνούς Κανονικοποιημένου Πηλίκου (INR)
μαζί με τη δοκιμασία PT για τους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν από του στόματος
αντιπηκτική αγωγή. Sintrom






alt





Το INR προκύπτει από ένα μαθηματικό υπολογισμό που προσαρμόζεται στις αλλαγές των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στη δοκιμασία PT και επιτρέπει την σύγκριση των αποτελεσμάτων που εξάγονται από διαφορετικά εργαστήρια.

Σήμερα τα περισσότερα εργαστήρια,όποτε πραγματοποιούν τη δοκιμασία PT,μετρούν και 

το PT και το INR.







Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΙΡΝΩ SINDROM.






Μία κοινή χρήση τους είναι η παρακολούθηση και έλεγχος της αποτελεσματικότητας των αντιπηκτικών φαρμάκων όπως 

το warfarin και το sintrom.

Αυτά τα αντιπηκτικά φάρμακα βοηθούν στην αναστολή της δημιουργίας θρόμβων αίματος.






alt




Χορηγούνται με ιατρική συνταγή για μεγάλο διάστημα στους ασθενείς που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις, δηλαδή σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή,  εγκεφαλικά επεισόδια, και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT).

Η αντιπηκτική αγωγή μπορεί επίσης να χορηγείται   προληπτικά σε ασθενείς που έχουν τεχνητή βαλβίδα στην καρδιά καιγια μικρό διάστημα στους ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση, όπως αντικατάσταση γόνατος.

Η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται πολύ προσεκτικά ώστε να διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στην αναστολή του θρόμβου και στην δημιουργία εκτεταμένης αιμορραγίας.Πότε πραγματοποιείται; 

Εάν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό φάρμακο, ο γιατρός σας θα ελέγχει το PT/INR ανελλιπώς για να είναι σίγουρος ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική και ότιτο PT σας αυξάνεται κατάλληλα.

Δεν υπάρχει καθορισμένη συχνότητα που πραγματοποιείται η εξέταση.

Ο γιατρός σας ρυθμίζει τα αντιπηκτικά φάρμακα αρκετά συχνά για να είναι σίγουρος ότι προκαλούν τα επιθυμητά αποτελέσματα,δηλαδή αυξάνουν το χρόνο πήξης σε θεραπευτικά επίπεδα χωρίς να προκαλούν υπερβολική αιμορραγία ή εκχυμώσεις.

Η εξέταση PT μπορεί να ζητηθεί και σε ασθενείς που δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για έλεγχο της αιμορραγικής διαταραχής ή διαβεβαίωση της πηκτικής ικανότητας πριν το χειρουργείο.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;







 Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΙΡΝΩ SINDROM.






Τιμές αναφοράς δεν είναι διαθέσιμες για 

αυτή την εξέταση.

Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντεςστους οποίους περιλαμβάνονται " η ηλικία του ασθενούς," το φύλο," ο πληθυσμός που ελέγχεται και " η μέθοδος της εξέτασης," τα αριθμητικά αποτελέσματα ερμηνεύονται διαφορετικά μεταξύ των διάφορων εργαστηρίων.

Το εργαστηριακό αποτέλεσμα πρέπει να περιλαμβάνει τις τιμές αναφοράς του συγκεκριμένου εργαστηρίου.

Σας συμβουλεύουμε ότι πρέπει να συζητάτε τα αποτελέσματα της εξέτασης με το γιατρό σας.

Στις περισσότερες εργαστηριακές αναφορές τα αποτελέσματα για το ΡΤ εκφράζονται με το Διεθνές Κανονικοποιημένο Πηλίκο (INR).

Οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά πρέπει 

να έχουν INR 2.0-3.

για να καλυφθούν από αυτά.








alt








Για μερικούς ασθενείς που έχουν αυξημένο 
κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου, το INR πρέπει να είναι υψηλότερο μεταξύ 2.5 - 3.5. 

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιεί το INR για να ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου σας έτσι ώστε το ΡΤ που προκύπτει να είναι στη σωστή αναλογία για σας.

Ο παρατεταμένος, ή ο αυξημένος, χρόνος προθρομβίνης σημαίνει ότι το αίμα σας χρειάζεται πολύ χρόνο να δημιουργήσει το θρόμβο.

Αν δεν παίρνετε αντιπηκτικά και το PT σας είναι παρατεταμένο,συμπληρωματική εξέταση μπορεί να είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί η αιτία.

Μερικές ουσίες που καταναλώνετε, όπως το οινόπνευμαμπορεί να επηρεάσουν την εξέταση PT/INR.

Τα αντιβιοτικά και η ασπιρίνη μπορούν να αυξήσουν το PT/INR.

Τα βαρβιτουρικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα και η θεραπεία ορμονικής υπο-κατάστασης (HRT), και η βιταμίνη Κ -είτε ως πολυβιταμίνη είτε ως υγρό συμπλήρωμα διατροφής - μπορεί να μειώσει το PT.








alt





Κάποιες τροφές όπως το βοδινό και το χοιρινό συκώτι, το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, τα ρεβίθια, το λάχανο και τα προϊόντα της σόγιας περιέχουν μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Κ και μπορούν να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα του PT.

Σιγουρευτείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε και το αν έχετε καταναλώσει οποιαδήποτε από αυτές τις τροφές πρόσφατα έτσι ώστε τα αποτελέσματα του PT/INR να ερμηνευθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά.








alt