Η γλυκόζη, καλυπτει τις περισσότερες ενεργειακές μας ανάγκες. Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς, ώστε τα επίπεδα της, στην κυκλοφορία του αίματος, να παραμενουν σταθερα.
Κάθε φορά που τρώμε, καποιον υδατάνθρακα μετατρέπεται αμεσα σε γλυκόζη και μπαινει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος.
Κάθε ανοδος της γλυκοζης στο αίμα, δίνει σήμα στο πάγκρεας να να απελευθερώσει ινσουλίνη, η οποία βοηθα τα κύτταρα να απορροφησουν την περισσεια γλυκόζης.
Χωρίς την ινσουλίνη, η γλυκόζη επιπλέει στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να μπορεί να μπει στα κύτταρα, που την χρειάζονται.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ θέλει χρόνια για να εξελιχθεί με πλήρη εμφάνιση.
Εκκινεί όταν οι μύς και τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται στο σήμα της γλυκόζης για την απελευθέρωση της ινσουλίνης.
Το σώμα απαντά παράγοντας όλο και περισσότερη ινσουλίνη, προσπαθώντας να εμβολίσει το σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρα.
Τελικά, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη εξαντλούνται.
Εδω να σημειωσουμε πως αλλαγές στοβάρος, την άσκηση και τη διατροφή μπορούν να αποτρέψουν αλλά και ναεπαναφέρουν τη γλυκόζη στο αίμα, σε φυσιολογικα επίπεδα. Πρωτο συμπερασμα : Μπορουμε να προλαβουμε.
Θεωρητικα, τα γονίδια επηρεάζουν τηνανάπτυξη του διαβήτη ΙΙΗ συμπεριφορά και ο τόπος ζωής μαςομως έχουν περισσότερη δύναμη.
Το 90 % του διαβήτη τύπου ΙΙ στις γυναίκεςμπορεί να αποδοθεί σε πέντε παράγοντες:Υπερβολικό βάρος, έλλειψη άσκησης, κακό διαιτολόγιο, κάπνισμα αλλά και την πλήρη αποχή - σωστά διαβάσατε-από το αλκοόλ. Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν καιτους άνδρες.
Κλινικές δοκιμές υποστηρίζουν έντονα την ιδέα ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί. Σε σχετική έρευνα, μετρήθηκε η επίδραση της απώλειας βάρους και της αυξημένης άσκησης στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου ΙΙ, μεταξύ των ανδρών και των γυναικών με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ειχαμε 58% λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για την προώθηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα οφέλη παρέμειναν Ο κίνδυνος του διαβήτη μειώθηκε, αν και σε μικρότερο βαθμό, σε διάστημα 10 ετώνΠαρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί και σε μια φινλανδική έρευνα αλλά και σε μία κινέζικη μελέτη σχετικά με την απώλεια βάρους, την άσκηση και τη διατροφική αλλαγή
(πηγή: Li G, Zhang P, Wang J, et al. The long-term effect of lifestyle interventions to prevent diabetes in the China Da Qing Diabetes Prevention Study: a 20-year follow-up study. Lancet. 2008; 371:1783-9).
Απλά βήματα που μειώνουν τον κίνδυνο
Ανεβαίνουμε στη ζυγαριάΕλέγχουμε τακτικά το βάρος μαςΤο υπερβολικό βάρος είναι η μοναδική πιοσημαντική αιτία του διαβήτη τύπου Ι. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητεςανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ επτά φορές Η παχυσαρκία δημιουργεί 20 έως 40 φορέςπερισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη σε σχέση με κάποιον με υγιές βάρος. Ετσι η απώλεια 7- 10% μειώνει στο μισό τιςπιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου ΙΙ
Βάζουμε κίνηση στη ζωή μας Πρώτα κλείνουμε την τηλεόρασηΗ αδράνεια προάγει τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Όσο περισσότερο δουλεύουν οι μύς τόσοβελτιώνεται η ικανότητά τους να χρησιμοποιούνινσουλίνη και να απορροφούν τη γλυκόζη.
Δε χρειάζεται να ιδρώσετε και να κοπιάσετε Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό για μισή ώρακάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 30%
Η τηλεόραση είναι μια επιβλαβής μορφήαδράνειας: Κάθε δύο ώρες που περνάμε βλέπονταςτηλεόραση, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισηςδιαβήτη κατά 20%, αλλα και τον κίνδυνοκαρδιακών παθήσεων 15% και πρόωρουθανάτου 13%
πηγή: 17. Grøntved A, Hu FB. Television viewing and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a meta-nalysis. JAMA. 2011; 305:2448-55).
Τα burgers, οι πίτσες και τα σουβλάκιαμπροστά στην τηλεόραση συνοδεύουν εξίσου έναν αγώνα ποδοσφαίρου και τις αρνητικές για την υγείαμας συσχετίσεις.
Ρυθμίζουμε τη διατροφή μας
Επιλέγουμε προϊόντα ολικής αλέσεως αντί για υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας.Οι ίνες σε ολόκληρους κόκκους καθιστούνδυσκολότερο για τα πεπτικά ένζυμα ναδιασπάσουν τα άμυλα σε γλυκόζη, μεαποτέλεσμα σε χαμηλότερες, βραδύτερεςαυξήσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης και σε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.Αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ποτά. Πίνουμε νερό, καφέ ή τσάι.Όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά, ταζαχαρούχα ποτά έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίοκαι η κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένοκίνδυνο διαβήτη.Προτιμάμε τροφές με τα ωφέλιμα Ω3 λιπαρά.Τα καλά λίπη, τα καρύδια και οι σπόροιμπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του διαβήτη Τα trans-λιπαρά κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Για να γλιτώσουμε από τα κακά λίπη,αποφεύγουμε μαργαρίνες, συσκευασμέναψημένα προϊόντα, τηγανητά τρόφιμα σταπερισσότερα fast food και σε οποιοδήποτεπροϊόν που αναφέρει στην ετικέτα μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο. Η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών απόλιπαρά ωμέγα 3 - δεν προστατεύουν από τονδιαβήτη, παρόλο που υπάρχουν πολλέςενδείξεις ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακώνπαθήσεων. Εννοειται πως..Έναν ήδη διαβητικό, μπορούν να τονπροστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις.
Αποφεύγουμε την κατανάλωση κόκκινουκρέατος και αλλαντικων .Αυξάνουμε στο διαιτολόγιό μας τα πουλερικά, το ψάρι, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά Ως φαινεται , ακόμα και η κατανάλωση μικρήςποσότητας κόκκινου κρέατος ή αλλαντικων αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη.
Γιατί τωρα το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικααυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη; Ειναι πιθανονπως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρομειώνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνηςή βλάπτει τα κύτταρα που την παράγουνΤα υψηλά επίπεδα νατρίου και νιτρωδών τα γνωστά μας συντηρητικά στο επεξεργασμένοκόκκινο κρέας είναι επίσης υπεύθυνα.
Γενικά, ο ανθυγιεινός "δυτικός" τρόποςδιατροφής, φαίνεται να προκαλεί διαβήτη σε άτομα που βρίσκονται ήδη σε γενετικόκίνδυνο
πηγή: Qi L, Cornelis MC, Zhang C, van Dam RM, Hu FB. Genetic predisposition, Western dietary pattern, and the risk of type 2 diabetes in men. Am J Clin Nutr. 2009; 89:1453-8
Τελικα αλλάζουμε συμπεριφορά: Κάνουμε τις κακές συνήθειες, καλές Κόβουμε το κάπνισμα Οι καπνιστές έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από ό, τι οι μη καπνιστές. Από την άλλη, ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων συνδέει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Μικρές ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης για τη λήψη γλυκόζης στα κύτταρα.Εάν πίνουμε αλκοόλ, το κλειδί είναι ναδιατηρήσουμε την κατανάλωσή μας στο μέτριοεύρος, καθώς υψηλότερες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Εάν δεν πίνουμε αλκοόλ, δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε - μπορούμε να πάρουμε τα ίδιαοφέλη χάνοντας βάρος, ασκούμενοι καιαλλάζοντας ό,τι βάζουμε στο τραπέζι μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου