Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΙΙ..ΜΠΟΡΟΥΜΕ..

 






Η γλυκόζη,  καλυπτει τις περισσότερες ενεργειακές μας ανάγκες. Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς, ώστε τα επίπεδα της, στην κυκλοφορία του αίματος, να παραμενουν σταθερα.

Κάθε φορά που τρώμε, καποιον υδατάνθρακα μετατρέπεται αμεσα σε γλυκόζη και μπαινει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. 

Κάθε ανοδος της γλυκοζης στο αίμα, δίνει σήμα στο πάγκρεας να να απελευθερώσει ινσουλίνη, η οποία  βοηθα τα κύτταρα να απορροφησουν  την περισσεια  γλυκόζης. 

Χωρίς την ινσουλίνη, η γλυκόζη επιπλέει στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να μπορεί να μπει στα κύτταρα, που την χρειάζονται.


Ο διαβήτης τύπου ΙΙ θέλει χρόνια για να εξελιχθεί με πλήρη εμφάνιση. 

Εκκινεί όταν οι μύς και τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται στο σήμα της γλυκόζης για την απελευθέρωση της ινσουλίνης. 

Το σώμα απαντά παράγοντας όλο και περισσότερη ινσουλίνη, προσπαθώντας να εμβολίσει το σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρα. 

Τελικά, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη εξαντλούνται.

Εδω να σημειωσουμε πως 
αλλαγές στο
βάρος,  την άσκηση και τη διατροφή
μπορούν να αποτρέψουν αλλά και να
επαναφέρουν τη γλυκόζη στο αίμα, σε
 φυσιολογικα επίπεδα. 
Πρωτο συμπερασμα : 
Μπορουμε να προλαβουμε.





Θεωρητικα,  τα γονίδια  επηρεάζουν την
ανάπτυξη του διαβήτη ΙΙ
Η συμπεριφορά και ο τόπος ζωής μας
ομως έχουν περισσότερη δύναμη. 

Το 90 % του διαβήτη τύπου ΙΙ στις γυναίκες
μπορεί να αποδοθεί σε πέντε παράγοντες:
Υπερβολικό βάρος, έλλειψη άσκησης, 
κακό διαιτολόγιο,  κάπνισμα αλλά και 
την πλήρη αποχή - σωστά διαβάσατε-
από το αλκοόλ. 
Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν και
τους άνδρες.

Κλινικές δοκιμές υποστηρίζουν έντονα την ιδέα ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί. 
Σε σχετική έρευνα, μετρήθηκε η επίδραση της απώλειας βάρους και της αυξημένης άσκησης στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου ΙΙ, μεταξύ των ανδρών και των γυναικών με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
Ειχαμε 58% λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για την προώθηση των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα οφέλη παρέμειναν 
Ο κίνδυνος του διαβήτη μειώθηκε, αν και σε μικρότερο βαθμό, σε διάστημα 10 ετών
Παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί και σε μια φινλανδική έρευνα αλλά και σε μία κινέζικη μελέτη σχετικά με την απώλεια βάρους, την άσκηση και τη διατροφική αλλαγή

 (πηγή: Li G, Zhang P, Wang J, et al. The long-term effect of lifestyle interventions to prevent diabetes in the China Da Qing Diabetes Prevention Study: a 20-year follow-up study. Lancet. 2008; 371:1783-9).




Απλά βήματα που μειώνουν τον κίνδυνο

Ανεβαίνουμε στη ζυγαριά
Ελέγχουμε τακτικά το βάρος μας
Το υπερβολικό βάρος είναι η μοναδική πιο
σημαντική αιτία του διαβήτη τύπου Ι. 
Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες
ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ επτά φορές 
Η παχυσαρκία δημιουργεί 20 έως 40 φορές
περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης 
διαβήτη σε σχέση με κάποιον με υγιές βάρος. 
Ετσι η απώλεια 7- 10% μειώνει στο μισό τις
πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου ΙΙ 


Βάζουμε κίνηση στη ζωή μας 
Πρώτα κλείνουμε την τηλεόραση
Η αδράνεια προάγει τον διαβήτη τύπου ΙΙ. 
Όσο περισσότερο δουλεύουν οι μύς τόσο
βελτιώνεται η ικανότητά τους να χρησιμοποιούν
ινσουλίνη και να απορροφούν τη γλυκόζη. 





Δε χρειάζεται να ιδρώσετε και να κοπιάσετε  
Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό για μισή ώρα
κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης
διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 30%


Η  τηλεόραση  είναι μια επιβλαβής μορφή
αδράνειας: 
Κάθε δύο ώρες που περνάμε βλέποντας
τηλεόραση, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης
διαβήτη κατά 20%, αλλα και  τον κίνδυνο
καρδιακών παθήσεων 15% και πρόωρου
θανάτου 13% 

πηγή: 17. Grøntved A, Hu FB. Television viewing and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a meta-nalysis. JAMA. 2011; 305:2448-55).

Τα burgers, οι πίτσες και τα σουβλάκια
μπροστά στην τηλεόραση συνοδεύουν 
εξίσου έναν αγώνα ποδοσφαίρου και 
τις αρνητικές για την υγεία
μας συσχετίσεις.

Ρυθμίζουμε τη διατροφή μας


Επιλέγουμε προϊόντα  ολικής αλέσεως αντί 
για υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας.
Οι ίνες σε ολόκληρους κόκκους καθιστούν
δυσκολότερο για τα πεπτικά ένζυμα να
διασπάσουν τα άμυλα σε γλυκόζη, με
αποτέλεσμα σε χαμηλότερες, βραδύτερες
αυξήσεις του σακχάρου και της ινσουλίνης και 
σε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ποτά
Πίνουμε νερό, καφέ ή τσάι.
Όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα
ζαχαρούχα ποτά έχουν υψηλό 
γλυκαιμικό φορτίο
και η κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένο
κίνδυνο διαβήτη.
Προτιμάμε τροφές με τα ωφέλιμα Ω3 λιπαρά.
Τα καλά λίπη, τα καρύδια και οι σπόροι
μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή 
του διαβήτη 
Τα trans-λιπαρά κάνουν ακριβώς 
το αντίθετο. 
Για να γλιτώσουμε από τα κακά λίπη,
αποφεύγουμε μαργαρίνες,  συσκευασμένα
ψημένα προϊόντα,  τηγανητά τρόφιμα στα
περισσότερα fast food και σε οποιοδήποτε
προϊόν που αναφέρει στην ετικέτα 
μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο. 
Η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών από
λιπαρά ωμέγα 3 - δεν προστατεύουν από τον
διαβήτη, παρόλο που υπάρχουν πολλές
ενδείξεις ότι βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών
παθήσεων. Εννοειται πως..
Έναν ήδη διαβητικό, μπορούν να τον
προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις.


Αποφεύγουμε την κατανάλωση κόκκινου
κρέατος και αλλαντικων .
Αυξάνουμε στο διαιτολόγιό μας τα πουλερικά, 
το ψάρι, ξηρούς καρπούς και  γαλακτοκομικά 
Ως φαινεται , ακόμα και η κατανάλωση μικρής
ποσότητας κόκκινου κρέατος ή αλλαντικων 
αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. 

Γιατί τωρα  το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικα
αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη; Ειναι  πιθανον
πως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο
μειώνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης
ή βλάπτει τα κύτταρα που την παράγουν
Τα υψηλά επίπεδα νατρίου και νιτρωδών 
τα γνωστά μας συντηρητικά στο επεξεργασμένο
κόκκινο κρέας είναι επίσης υπεύθυνα. 

Γενικά, ο ανθυγιεινός "δυτικός" τρόπος
διατροφής, φαίνεται να προκαλεί διαβήτη 
σε άτομα που βρίσκονται ήδη σε γενετικό
κίνδυνο 

πηγή: Qi L, Cornelis MC, Zhang C, van Dam RM, Hu FB. Genetic predisposition, Western dietary pattern, and the risk of type 2 diabetes in men. Am J Clin Nutr. 2009; 89:1453-8


Τελικα αλλάζουμε συμπεριφορά: 
Κάνουμε τις κακές συνήθειες, καλές 
Κόβουμε το κάπνισμα 
Οι καπνιστές έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από ό, τι οι μη καπνιστές. 
Από την άλλη, ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων συνδέει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. 
Μικρές ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης για τη λήψη γλυκόζης στα κύτταρα.
Εάν πίνουμε αλκοόλ, το κλειδί είναι να
διατηρήσουμε την κατανάλωσή μας στο μέτριο
εύρος, καθώς υψηλότερες ποσότητες  μπορεί 
να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη. 
Εάν δεν πίνουμε αλκοόλ, δεν χρειάζεται 
να ξεκινήσουμε - μπορούμε να πάρουμε τα ίδια
οφέλη χάνοντας βάρος, ασκούμενοι και
αλλάζοντας ό,τι βάζουμε στο τραπέζι μας.




Η πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ
συνοψίζεται σε 4 λέξεις:


Παραμένουμε αδύνατοι, παραμένουμε
δραστήριοι













Πηγη https://www.hsph.harvard.edu



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟ..

  Το ταπεινο κρεμμυδι μπορεί να μειώσει το ζαχαρο κατά 50%, σύμφωνα με σχετικη έρευνα. Ατομα με  διαβήτη  ΙΙ δεν  παράγουν επαρκή ινσουλίνη ...