Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΧΑΜΗΛΗ

 


Αποτέλεσμα εικόνας για Φλεγμονές και ινσουλίνη





 

 Αποτέλεσμα εικόνας για Φλεγμονές και ινσουλίνη

 




Εδω και δεκα χρονια τωρα μία απο τις πιο  μακροχρόνιες μελέτες της χοληστερίνης που έγινε ποτέ στίς ΗΠΑ με επι κεφαλής έλληνα γιατρό απο την Μυτιλήνη απέδειξε ότι:



Αποτέλεσμα εικόνας για Φλεγμονές και ινσουλίνη




Η χαμηλή ολική χοληστερόλη   αποτελεί ένδειξη  καρκίνου που  δεν  έχει  εντοπιστεί και όχι αιτία εμφάνισής του.

Ο έλληνας γιατρός, διευκρινίζει ότι από πολλές προηγούμενες μελέτες, είχε προκύψει η παρατήρηση ότι τα άτομα με χαμηλη ολική χοληστερόλη υπηρχαν  αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μορφών καρκίνου όπως:  

παχέος εντέρου, πνεύμονος και προστάτη.




Αποτέλεσμα εικόνας για Φλεγμονές και ινσουλίνη




Οπως είναι γνωστό ότι το να έχει  άτομο χαμηλή χοληστερόλη, ιδιως  Κακή LDL Θεωρείται Σύμφωνα Με Τους Ειδικούς Ότι Μπορεί Να Αποτελέσει Ασπίδα Ενάντια Στα Καρδιακά Και Στα Εγκεφαλικά . 

Ετσι, ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας και οι συνεργάτες του βάλθηκαν να βρουν την άκρη στο μεγάλο  δίλημμα σχετικά με το αν τελικώς η χαμηλή ολική αποτελεί  παράγοντα που πυροδοτεί την εμφάνιση καρκίνου ή αν αποτελεί ένδειξη ενός καρκίνου που δεν έχει εντοπιστεί.  

Οπως όλα δείχνουν το πέτυχαν.

Στη μελέτη που διήρκεσε περίπου 20 έτη και η οποία δημοσιεύθηκε  στο επιστημονικό έντυπο  Cancer Εpidemiology, Βiomarkers & Ρrevention  συμμετείχαν 29.000 άνδρες από τη Φινλανδία.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα χοληστερόλης τους  άνδρες με επίπεδα 200 mg/dl και κάτω εντάσσονταν στην κατηγορία των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν  καπνιστές ενώ στην αρχή της μελέτης κανένας εξ αυτών δεν έπασχε από καρκίνο.







Ελήφθησαν δείγματα αίματος από τους εθελοντές στην αρχή της μελέτης προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους- τόσο της ολικής όσο και της ΗDL- ενώ παρακολουθείτο σε τακτά χρονικά διαστήματα η υγεία τους  προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές περιπτώσεις καρκίνου.






Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών  7.545  συμμετέχοντες  Ανέπτυξαν Καρκίνο- Κυρίως:  Προστάτη, Παχέος Εντέρου Πνευμόνων  Ουροδόχου Κύστεως Αλλά Και Λεμφώματα. 

Οπως προέκυψε οι άνδρες που εμφάνιζαν τα χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης παρουσίαζαν περίπου 18% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οταν όμως  αποκλείστηκαν οι περιπτώσεις καρκίνου που διαγνώστηκαν μέσα στα πρώτα εννέα χρόνια της μελέτης, ο κίνδυνος αυτός εκμηδενιζόταν.

Το εύρημα αυτό ενισχύει την άποψη ότι τα χαμηλότερα  επίπεδα ολικής χοληστερόλης ορού τα οποία εντοπίσαμε ως πιθανό παράγοντα καρκίνου αποτελούσαν ουσιαστικώς το αποτέλεσμα καρκίνων που δεν είχαν  διαγνωστεί

Υπήρχε και ένα σημαντικό θετικό νέο το οποίο γεννήθηκε από τη μελέτη: όπως φάνηκε η πολλή καλή χοληστερόλη ΗDL  κάνει πολύ καλό στην υγεία.






Ανδρες με επίπεδα ΗDL άνω των 50 mg/dl  αντιμετώπιζαν 15% 20% μικρότερο κίνδυνο  καρκίνου σύμφωνα με τα αποτελέσματα. 

Φλεγμονές και ινσουλίνη

Είναι εύλογο, με βάση όλα αυτά, το ερώτημα σχετικά με το πώς η χοληστερόλη θα μπορούσε να σχετίζεται με τον καρκίνο. 

Ο ερευνητής τονίζει ότι κυρίως η ΗDL χοληστερόλη έχει αντι φλεγμονώδη  δράση. Ετσι τα χαμηλά επίπεδά της πιθανώς αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου αφού ο καρκίνος συνδέεται με τις φλεγμονές. 

Παράλληλα τα υψηλά επίπεδα ΗDL σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης Ετσι, Όταν Η ΗDL Πέφτει Αυξάνονται Τα Επίπεδα Της Ινσουλίνης,η οποία είναι γνωστό ότι συνδέεται με πολλαπλασιασμό των κυττάρων και πιθανή ανάπτυξη όγκων.Σύμφωνα πάντως με τον ερευνητή, η επισήμανση σχετικά με την ινσουλίνη δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στα διαβητικά άτομα που λαμβάνουν την ορμόνη.

Σ αυτούς τους ασθενείς η λήψη ινσουλίνης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους,για τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και γενικότερα της υγείας τους







Σε ό,τι αφορά την ολική χοληστερόλη αυτή εμπλέκεται άμεσα στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, στην επικοινωνία των κυττάρων αλλά και στην παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως αυτές του φύλου. 

Μέχρι σήμερα είχαν διεξαχθεί ελάχιστες μελέτες σχετικά με την καλή  χοληστερόλη και τον ρόλο της στον καρκίνο- όλες οι προηγούμενες ερευνητικές εργασίες επικεντρώνονταν όμως σε μια μορφή καρκίνου κάθε φορά .  





Αποτέλεσμα εικόνας για Φλεγμονές και ινσουλίνη




Η υψηλή κακή LDL χοληστερόλη μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά την υγεία.       

Πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η νέα γνώση;

Σε μια σύσταση ίσως σε άτομα  με χαμηλή  χοληστερόλη να προχωρούν σε ενδελεχέστερες εξετάσεις για πιθανή  ύπαρξη καρκίνου; Αυτό που έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής είναι η αύξηση ή αντιθέτως η μείωση σε ένα ποσοστό του κινδύνου για καρκίνο με βάση κάποια επίπεδα ολικής αλλά και ΗDL χοληστερόλης.

Αυτό δεν είναι αρκετό.Επόμενος στόχος της ομάδας από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο είναι να καταφέρει να συνδέσει συγκεκριμένα επίπεδα χοληστερόλης με πιο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου- για παράδειγμα, με περισσότερο ή λιγότερο επιθετικούς καρκίνους καθώς και με διαφορετικά στάδια της νόσου.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να διαχωρίσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και πώς αυτά μπορούν να δράσουν σε διαφορετικές μορφές και στάδια της πολύπλοκης νόσου που ονομάζεται καρκίνος. Σε κάθε περίπτωση ο ερευνητής τονίζει ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης και ιδιαιτέρως της ΗDL η οποία φαίνεται να αποτελεί ασπίδα ενάντια στον καρκίνο, μπορούν να λάβουν την ανιούσα μέσα από μικρές αλλά ζωτικής σημασίας κινήσεις, όπως η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Τα μάτια σας δεκατέσσερα, λοιπόν, ώστε να διατηρείτε   σε σωστά επίπεδα τη χοληστερόλη σας. Εχετε μαζί της σχέσεις στοργής ώστε να μη λάβουν ποτέ τη μορφή της ολέθριας σχέσης. Διότι τότε θα είστε αντιμέτωποι με την καλή χοληστερόλη, την κακή χοληστερόλη και την άσχημη υγεία σας.

Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που παράγεται από το ήπαρ και το οποίο κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων,Χρησιμοποιείται Για Τη Σύνθεση Ορμονών Τεστοστερόνη, Οιστρογόνα Και Της Βιταμίνης D,Και Αποτελεί Συστατικό Των Χολικών Αλάτων, Τα Οποία Συμμετέχουν Στην Πέψη Των Λιπιδίων.

Τι εννοούμε όμως όταν κάνουμε λόγο για καλή και για κακή χοληστερόλη; Η χοληστερόλη δεν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα, αλλά συνδεδεμένη με πρωτεΐνες, σχηματίζοντας τις λιποπρωτεΐνες.

Οι πιο γνωστές λιποπρωτεΐνες είναι:     

η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (ΗDL) και η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Η χοληστερόλη που μεταφέρουν οι λιποπρωτεΐνες αυτές είναι γνωστή με τις ονομασίες η καλή και η κακή , αντιστοίχως.  

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (ΗDL)  μεταφέρει τη χοληστερόλη από τους ιστούς  στο ήπαρ.  Ετσι, προκειμένου τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης ενός ατόμου να είναι περίπου 200 mg/dl τα συγκεκριμένα επίπεδα και κάτω θεωρούνται καλά, η LDL πρέπει να είναι περίπου 160 mg/dl και η ΗDL40 mg/dl

Χαιρετε.




Αποτέλεσμα εικόνας για Φλεγμονές και ινσουλίνη

Advertisements

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΜΑΓΝΗΣΙΟ..ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ

  Εάν αυξήσουμε τη διατροφική πρόσληψη ενός πολύτιμου μετάλλου, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, τα επίπεδα...