Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 




Στον διαβήτη, τα "βήτα κυττάρα" του παγκρεατος πουπαράγουν ινσουλίνη υπολειτουργουν κι  ετσι η γλυκόζη στο αίμα ανεβαίνει.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Molecular Metabolism, το εργαστήριο Weir- Weir lab, παρουσιασθηκαν νέα δεδομένα σχετικά με τη  συμπεριφερα των β-κύτταρων σε ηυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 

Εδω βλεπουμε πρόσθετες ενδείξεις επίδρασης τοξικότητας στη γλυκόζη  που προωθει την ανάπτυξη  διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ.

Στον διαβήτη, τα  β-κυττάρα του παγκρέατος δεν παράγουν  επαρκη ποσότητα  ορμονης με αποτελεσμα η γλυκόζη στο αίμα να αυξανει.

Μελετώντας τα β-κύτταρα σε αρουραίους  των οποίων τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν αυξημένα, το εργαστήριο Weir- Weir lab- βρήκε αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση που επηρεάζουν τόσο  τη λειτουργια των  κυτταρων  αλλά και την ικανότητά τους να διαιρούνται και να αναπτύσσονται, καθώς και την ευπάθειά τους σε αυτοανοσιες  και  φλεγμονή.

Προκαλεί έκπληξη  ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των β-κυττάρων αρχίζουν όταν τα επίπεδα γλυκόζης  απλα αυξανουν Αυτές οι ελαφρώς υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης είναι αρκετές για να μπερδεψουν το κύτταρο λέει Gordon Weir, MD, ανώτερος ερευνητής και ιατρός προσωπικού στο Joslin Diabetes Center.

Ο Gordon Weir, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μελετά  ένα περίεργο φαινόμενο στο διαβήτη τύπου ΙΙ που ονομάζεται απελευθέρωση ινσουλίνης πρώτης φάσης και το πώς αυτή τερματίζεται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.
Σε υγιή άτομα με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εξήγησε ο Weir, το σώμα αποκρίνεται γρήγορα στη γλυκόζη με μεγάλη έκκριση ινσουλίνης.
 
Εάν, στη συνέχεια, παρουμε άτομα  με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, πάνω από 100 mg / dl,  η παραγωγη ινσουλίνης πρώτης φάσης είναι μειωμένη. 
Οταν παμε πάνω από 115 mg/dl, έχει εξαφανιστεί. 
Ολα τα β-κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σ αυτό το οξύ ερέθισμα. 

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Gordon Weir, και οι συνεργάτες του μελέτησαν αυτό το φαινόμενο σε αρουραίους που τους δημιουργήσαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης  για να διαπιστωσουν ότι τα β-κύτταρα των αρουραίων εκκρίνουν λιγότερη ινσουλίνη.

Τα υγιή β-κύτταρα  ανταποκρινονται στα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αντιγράφοντας τα ίδια, αλλά χωρις την δυνατοτητα διαιρεσης. 
Επιπλέον, έδειξαν διαφορές στην έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη φλεγμονή των κυττάρων και την αυτοανοσία.
Αυτο μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση του γρήγορου θανάτου των β-κυττάρων που οι ασθενείς συνήθως βιώνουν λίγο πριν διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 1.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...