Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΛΙΠΩΔΕΣ ΗΠΑΡ

 







Παχυσαρκία και Διαβήτης ειναι η μεγαλύτερη απειλή για θανατηφόρα ηπατική βλάβη.

Πρόκειται, για σιωπηρό δολοφόνο, καθώς από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με λιπώδη ηπατική βλάβη,το πρόβλημα   είναι ήδη μεγάλο.

Η πάθηση εμφανίζεται όταν λιπος αρχίζει να αποθηκεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού. 







Η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος, ξεπερνα την ηπατίτιδα C ως βασική αιτία ίνωσης του ήπατος,και συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, Ηυξημένη αρτηριακή πίεση ,πλεονάζον κοιλιακό λίπος και μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδιων.

Συνηθως υποτιμάται ο κίνδυνος προχωρημένης ηπατικής νόσου σε ασθενείς παχύσαρκους, με διαβήτη ΙΙ ,πολλοί από τους οποιους μπορεί να πάσχουν ηδη  από σιωπηρή αλλά προοδευτική ηπατική νόσο, που πιθανόν τελικά να αποδειχθεί θανατηφόρα .

Σε σχετικη  μελέτη, με 1.800 ασθενεις με λιπώδη ηπατική νόσο για τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν ότι καθώς αυξανόταν ο λιπώδης ιστος στο ήπαρ, οι ασθενείς  υπεφεραν από επιπλοκές  όπως παθολογική συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και νοητική σύγχυση λόγω της συγκέντρωσης τοξινών στο σώμα και στον εγκέφαλο.

Καθώς αυξανόταν η λιπώδης διήθηση του ήπατος,  είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας






Επιπλέον, οι πιθανότητες θανάτου ήταν επταπλάσιες για όσους έπασχαν από επιπλοκές του ήπατος, κατι που υποδεικνύει την ανάγκη  επιφυλακής για παχύσαρκους και διαβητικούς.

Οσοι τωρα εχουν συμπτωματα πρέπει να γνωρίζουν ότι ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ και  μεταβολικο συνδρομο πρέπει να διερευνηθεί η τυχον υποκείμενη βλάβη ή νόσος του ήπατος.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν ειναι απαραιτητο να αναπτύξουν ηπατική νόσο όλοι όσοι έχουν λιπώδες ήπαρ.  






Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λίπος δεν θα αναπτυξουν ποτέ φλεγμονή και ουλοποίηση, αλλά μια υπο-ομάδα αυτών ενα  

20-30%- πιθανον θα τα παρουσιάσει. 

Δεν γνωρίζουμε γιατί κάποιοι εμφανίζουν μόνο λίπος και τίποτα άλλο, ενώ άλλοι παρουσιάζουν φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού.





https://www.ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...