Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΣΥΝΔΡΟΜΟ Gilbert

 







Διατροφή & Σύνδρομο Gilbert

Δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στη διατροφή, απλα κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Οι βασικότερες οδηγίες συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • μικρά και συχνά γεύματα
  • αποφυγή νηστείας για πολλές ώρες
  • αποφυγή ολιγοθερμιδικών προτύπων διατροφής

Οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν να μένουν για πολλές ώρες νηστικοί, γιατί αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Gilbert. 

Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής θα πρέπει να καταναλώνουν 3 τακτικά γεύματα και 2 με 3 σνακ ημερησίως, τόσο για την πρόληψη του ίκτερου αλλά και για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και τον έλεγχο της πείνας.

Η  ισορροπημένη διατροφή, που θα περιλαμβάνει τροφίμα από όλες τις ομάδες,  θα βοηθήσει το ήπαρ να παραμείνει υγιές για να μπορεί να αποτοξινώνει τον οργανισμό και να τον βοηθά στην αποθήκευση θρεπτικών ουσιών και ενέργειας.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος συστήνει να ενταχθούν στη διατροφή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Επίσης, η ενυδάτωση του οργανισμού  είναι σημαντική και η ποσότητα τους εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την άσκηση και τη διατροφή. 

Οι γενικές οδηγίες αναφέρουν ότι χρειάζονται 30ml υγρών/kg σωματικού βάρους.

Ειδικά, όταν η διατροφή είναι ενισχυμένη σε φυτικές ίνες, θα πρέπει και η κατανάλωση υγρών να αυξηθεί. Η ικανοποιητική ενυδάτωση είναι αναγκαία, γιατί η αφυδάτωση θεωρείται μια από τις αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Gilbert.


Παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στη συγκέντρωση χολερυθρίνης στον ορό για όσους ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, αλλά όχι και για όσους ακολούθησαν ισοθερμιδικές δίαιτες χωρίς μεταβολές στα θρεπτικά συστατικά. 

Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι η μείωση των θερμίδων και όχι οι μεταβολές στα θρεπτικά συστατικά είναι υπεύθυνη για την προκαλούμενη από τη δίαιτα υπερχολερυθριναιμία.

Χαιρετε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...