Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΡΥΖΙ..

 







Το ρύζι εχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, απορροφα  10 φορές περισσοτερο από το εδάφος σε σχέση με  άλλα δημητριακα  


Πρόσφατη μελέτη ανέλυσε 55 ποικιλίες ρυζιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνοντας ότι πάνω από τις μισές περιείχαν επίπεδα αρσενικού υψηλότερα από εκείνα που επιτρέπουν οι κανονισμοί. 

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού στο ρύζι μπορούν να μειωθούν με διάφορους τρόπους, όπως ξέπλυμα με νερό, ή με διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος.


Εξετάστηκαν τέσσερις μέθοδοι χρησιμοποιώντας:

  • άπλυτο ρύζι
  • πλυμένο ρύζι
  • μουλιασμένο σε νερό
  • μισοβρασμένο ρύζι (parboiled)

Όταν ανέλυσαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος με το μισοβρασμένο ρύζι, μείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό αρσενικού, διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά του .






Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι στο σπίτι για να αφαιρέσετε το αρσενικό

  1. Βράστε σκέτο νερό (τέσσερα φλιτζάνια για κάθε φλιτζάνι ωμό ρύζι)
  2. Προσθέστε το ρύζι και βραστε το για άλλα 5 λεπτά
  3. Στραγγίξτε όλο το νερό το οποίο έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος του αρσενικού που υπήρχε στο ρύζι
  4. Προσθέστε πάλι νερό δύο φλιτζάνια για κάθε φλιτζάνι 
  5. Καλύψτε το ρύζι με καπάκι και μαγειρέψτε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό

Η τεχνική αυτη αφαιρεί περίπου το 54% του αρσενικού στο καστανό ρύζι και περίπου το 73% στο λευκό ρύζι, ενώ διατηρεί γενικά το μεγαλύτερο μέρος φωσφόρου, καλίου μαγνησίου, ψευδαργύρου και μαγγανίου.

Εκτός από την απομάκρυνση του αρσενικού και τη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί λιγότερο νερό, ενέργεια και χρόνο μαγειρέματος από άλλες μεθόδους μαγειρέματος που μπορούν να αφαιρέσουν το αρσενικό, όπως το πλύσιμο του ωμού ρυζιού, που αφαιρεί επίσης τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το πείραμά τους πρέπει να επαναληφθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη ρυζιού και διαφορετικά επίπεδα ποιότητας νερού. Αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...