Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του σταριου . Τη βρισκουμε ακομα στο κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη Μπορεί να προκαλέσει προβληματα στο πεπτικό σύστημα.
α) ανοσολογικού , β) αλλεργικού , και γ) μη ανοσολογικού / μη αλλεργικού τύπου.
Η κοιλιοκάκη είναι ανοσολογικού τύπου ενώ η αλλεργία στο σιτάρι είναι αλλεργικού τύπου.
Δεν υπάρχει κάποια εξέταση για τη διάγνωση της ευαισθησίας στη γλουτένη και η διάγνωση της γίνεται κλινικώς με τη λήψη του ιστορικού και τον αποκλεισμό της κοιλιοκάκης και της αλλεργίας στο σιτάρι.
Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια τροφική ευαισθησία που προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη και τα προϊόντα της, σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη η οποία είναι ανοσολογικού τύπου νόσος.
Η ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει να διαχωριστεί από την τροφική δυσανεξία, με ή χωρίς δυσαπορρόφηση, η οποία είναι μια μη ανοσολογικού τύπου ανεπιθύμητη αντίδραση που συμβαίνει όταν τα θρεπτικά συστατικά μιας τροφής δεν πέπτονται επαρκώς ή πλήρως εξαιτίας έλλειψης των απαραίτητων ενζύμων ή εξαιτίας ύπαρξης μεγάλης ποσότητας ενός συγκεκριμένου συστατικού της τροφής.
Οι σημαντικότερες γνωστές δυσανεξίες είναι η δυσανεξία λακτόζης, ολιγοσακχαριτών, δισακχαριτών, μονοσακχαριτών, και πολυολών .
Ποια είναι τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη;
Η ευαισθησία στη γλουτένη προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με την κοιλιοκάκη και συνεπώς από μόνο του το ιστορικό δεν είναι ικανό να διαχωρίσει αν πρόκειται για κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.
Τα συμπτώματα της ευαισθησίας εντοπίζονται στο γαστρεντερικό
Τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω;
Θα χρειασθεί γαστροσκόπηση για λήψη βιοψιών από το λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο) για έλεγχο συνδρόμου δυσαπορρόφησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου