Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.
Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία κατι που φαινεται απ την κούραση και την αδυναμία ενώ η χρόνια έλλειψή του οδηγει σε ποικιλες ανεπάρκειες.
Η υπερβολικη παρουσια του πιθανον να οδηγήσει στην παραγωγή ελεύθερων ριζών κι ετσι να επηρεάσει τον μεταβολισμό, προκαλώντας ζημιά στην καρδιά και το συκώτι.
Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την πρόσληψη σιδήρου, ετσι η υπερβολική δόση προκύπτει κυρίως μέσω συμπληρωμάτων.
Δεν αρκεί να καταναλώνουμε τροφές με σίδηρο, αλλά να μπορουμε και να τον αξιοποιησουμε.
Ο σωστοτερος τρόπος είναι μαζί με βιταμίνη C.
Τρωγοντας 100 γρ. απ τις παρακατω τροφες παιρνουμε αντιστιχα γραμ. σιδηρου αιμικου και μη αιμικου.
ΣΥΚΩΤΙ 14,0
ΚΑΚΑΟ ΣΚΟΝΗ 11,6
ΦΑΣΟΛΙΑ ΞΕΡΑ 6,7
ΦΑΚΕΣ 6,1
ΟΣΠΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ 5,0
ΑΡΑΚΑΣ 4,8
ΣΟΚΟΛΑΤΑ 4,4
ΚΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 3,5
ΓΑΡΙΔΕΣ 3,2
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 3,1
ΣΤΑΦΙΔΕΣ 2,7
ΑΥΓΟ 2,5
ΣΠΑΝΑΚΙ 2,4
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ 2,2
ΚΡΕΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ 1,8
ΨΑΡΙΑ ΠΑΧΙΑ 1,2
ΚΡΕΑΣ ΧΟΙΡΙΝΟ 1,2
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 0,9
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΓΕΝΙΚΑ 0,8
Να σημειωσουμε πως ο μη αιμικος σιδηρος για να κεφαλοποιηθει χρειαζεται βοηθεια.
Ετσι οι φακες ιδανικη πηγη μη αιμικου σιδηρου χρειαζεται
λιγο ρυζι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου