Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη
λειτουργία των ενζύμων στο σώμα
και ειδικά εκείνων που μεταφέρουν,
αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν
ενέργεια.
Είναι απαραίτητο για:
Τη σύνθεση πρωτεϊνών που για τη
διάσπαση και την ανάπτυξη των
κυττάρων.
Για την ενδοεπικοινωνια μεταξυ
των τρις κυτταρων μας.
Τη σταθεροποίηση της
ενδοαγγειακης πίεσης του αίματος,
του αγγειακού τόνου, τη μετάδοση
ηλεκτρικών ώσεων μεταξύ των
νευρώνων και της κυκλοφορίας του
αίματος, αλλα και για την μυϊκη
λειτουργια.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το
σχηματισμό υγιών οστών, όπως
ειναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.
Την απελευθέρωση επαρκούς
ποσότητας σεροτονίνης, που
ρυθμίζει τη διάθεση μας.
Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει
βαθιά κατάθλιψη
Το μαγνήσιο ατυχως σπανίζει στη
διατροφή μας σε σχέση με το
ασβέστιο.
Ωστόσο, δίνουμε περισσότερη
προσοχή στο ασβεστιο παρόλο που
και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά
για να έχουμε δυνατά και υγιή οστά.
Λίγοι κατανοούν ότι το ασβέστιο
χρειάζεται μαγνήσιο προκειμένου να
έχει οποιαδήποτε χρήση στο σώμα.
Για παράδειγμα, το περιττό
ασβέστιο θα μπορούσε να μπλοκάρει
την πρόσληψη μαγνησίου, γεγονός
που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά
την υγεία μας.
Οι δυο ουσίες δουλεύουν
συνεργατικα καθώς το μαγνήσιο
ελέγχει την κυτταρική πρόσληψη
ασβεστίου.
Αν στο κύτταρο υπάρχει ελάχιστη
ποσότητα μαγνησίου αλλά υψηλή
ποσότητα ασβεστίου, αυτό μπορεί να
προκαλέσει :
κράμπες, ημικρανίες, άγχος.
Το μαγνησίο βοηθά το ασβέστιο να
διαλύεται στο αίμα προλαμβάνοντας
το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.
Κανονας : Λήψη συμπληρωματων
ασβεστίου χωρίς μαγνήσιο για
λογους προληψης της οστεο
πόρωσης μπορεί να δημιουργησει
πέτρες στα νεφρά
Η κανονική διατροφή δεν μπορεί να
μας προσφέρει αρκετό μαγνήσιο.
Η βιομηχανία τροφίμων στη διάρκεια της επεξεργασίας μειώνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την περιεκτικότητα μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Παράδειγμα, όταν το σιτάρι υπόκειται σε επεξεργασία για να γίνει άσπρο αλεύρι, το 90% της περιεκτικότητάς του σε φυσικό μαγνήσιο χάνεται.
Το ίδιο συμβαίνει όταν η μελάσα
μετατρέπεται σε ζάχαρη: χάνει το
98% της περιεκτικότητάς της σε
μαγνήσιο.
Εκτός αυτού, το βράσιμο ή η ψύξη
των λαχανικών περιορίζει την
περιεκτικότητα μαγνησίου.
Τα πρόσθετα όπως
ασπαρτάμη, το MSG που βρίσκονται
σε κινεζικές τροφές και το αλκοόλ
περιορίζουν τα αποθέματα
μαγνησίου.
Αν τρωμε επεξεργασμενες τροφες,
είναι πιθανό να πάσχουμε από
δυσπεψία. Γι’ αυτό το λόγο, η λήψη
αντιόξινων που εξουδετερώνουν το
υδροχλωρικό στο στομάχι είναι
ιδιαίτερη συνήθης. Αυτό εμποδίζει
τη σωστή απορρόφηση του
μαγνησίου.
Μια μεγάλη ποσότητα τροφών καλλιεργούνται σε καταπονημένο έδαφος που είναι απεμπλουτισμένο από μαγνήσιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Το μαγνήσιο που θα έπρεπε να υπάρχει φυσιολογικά στην τροφή μας είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Πολλά φάρμακα όπως διουρητικά,
ινσουλίνη, κορτιζόνη και μερικά
αντιβιοτικά αναγκάζουν το σώμα να
χάνει μαγνήσιο.Το μαγνήσιο βοηθά
την ινσουλίνη να μεταφέρει γλυκόζη
μέσα στα κύτταρα. Αν δεν υπάρχει
αυτή η βοήθεια, η γλυκόζη
συσσωρεύεται στους ιστούς
προκαλώντας γλυκαιμικό στρες και
φθορά. Καρδιακό νόσημα
Η έλλειψη μαγνησίου είναι συνήθης
σε όσους πάσχουν από καρδιακά
νοσήματα. Γι’ αυτό το λόγο, το
μαγνήσιο αποτελεί θεραπεία
αποτελεσματική
για καρδιακές προσβολές και
αρρυθμίες.
Ρυθμίζει την αγγειοσυστολή και την πίεση του αίματος.
Ρυθμίζει την παραγωγή μελατονίνης
ορμόνης που ελέγχει τον κύκλο του
ύπνου-αφύπνισης.
Η έλλειψη μαγνησίου προκαλει
κράμπες, ημικρανίες και κολικούς.
Χωρίς μαγνήσιο, το σώμα δεν
μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά το
ασβέστιο κατι που οδηγει
σε οστεοπόρωση.
Μερικές τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Σε μια μερίδα των 100 g., αυτές οι τροφές προσφέρουν τις παρακάτω ποσότητες μαγνησίου:
- Αμύγδαλα: 270 mg
- Βρασμένα φασόλια: 37 mg
- Φυστίκια: 175 mg
- Πράσινο λάχανο: 57 mg
- Φύτρο σιταριού: 336 mg
- Πίτουρο σιταριού: 490 mg
Όταν λαμβάνετε μαγνήσιο, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα ασβεστίου που λαμβάνετε. Τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται σε αναλογία 1:1 ή 2:1 υπέρ του ασβεστίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνετε τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το μαγνήσιο για να υπάρχει σωστή ισορροπία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 10 φορές περισσότερο ασβέστιο από ό,τι μαγνήσιο. Θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά 800-1400 mg ασβεστίου. Έτσι, για παράδειγμα, αν λαμβάνετε 1000 mg ασβεστίου, θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 500-800 mg μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι διαθέσιμο σε
πολλές και διάφορες μορφές.
Μπορείτε να το λάβετε σε
μορφή κάψουλας ή σκονης ,
δυο φορές την ημέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου