Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

ΦΑΣΟΛΙΑ ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ..

 







Κι όμως, τα φασόλια είναι θησαυρός για την υγεία μας



Ελατε να δουμε αναλυτικα τέσσερις βασικούς λόγους που ενας γαστρε ντερολόγος θα  συνηστουσε τα φασόλια ως το υπ αριθμ 1 τρόφιμο που προστατευει την υγεία του πεπτικού και που ταυτοχρονα ειναι  ιδανική πηγή πρωτεΐνης.

1. Ποιοτική πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων που συνδέονται μεταξύ τους. 

Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικό τητα σε αμινοξέα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης εξηγεί ο Niket Sonpal, MD, γαστρεντερολόγος, παθολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Touro College της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας με αριθμούς, τα φασόλια είναι  υπερτροφή που μπορεί να εξασφαλίσει το 30% έως 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης Περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θωρακίζουν το εντερικό μικροβίωμα, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. 





Σημαντικό πλεονέκτημα σε αντίθεση με πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κρέας, δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά .

2. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Χάρη στην αφθονία τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα φασόλια αναδεικνύονται σε φύλακα του γαστρεντερικού συστήματος συμβάλλοντας στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, του ζαχάρου  και της χοληστερόλης, βελτιώνοντας τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) 


Η πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακων.​​

3. Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα

Σύμφωνα με την Mayo  Κλινική  και ευρήματα ερευνών,υπαρχουν κάποιοι   μηχανισμοί με τους οποίους τα φασόλια βοηθούν να αδυνατίσουμε και να διατηρήσουμε το μικρότερο βάρος είναι

4. Άφθονα σε αντιοξειδωτικά

Κατά τη γυμναστική,  ή την έκθεση στο ηλιακό φως και την ατμοσφαιρική ρύπανση, το σώμα σχηματίζει ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες,  κυτταρική βλάβη και εκδήλωση διάφορων ασθενειών όπως  διαβήτη,  καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ,  Πάρκινσον,εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και γεροντικό καταρράκτη.

Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και το φυλλικό οξύ που αφθονούν στα φασόλια δρουν ενάντια στο οξειδωτικό στρες και μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν ορισμένους τύπους κυτταρικής βλάβης.

Πρέπει να προσέχουν  άτομα με ευαισθησίες στο πεπτικό , στα οποία μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές 

Κάποιες ενώσεις στα φασόλια μπορεί να επιδεινώσουν καταστάσεις , όπως η τυραμίνη στη φάβα που ίσως θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με χρόνιες  κεφαλαλγίες  ή υπέρταση.

 





ΠΗΓΗΓ: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΔΟΚΑΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ..

  Τα ενδοκανναβινοειδή  παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής και στη χρήση ενέργειας.  Η τροποποίηση της δράσης των θα μπορούσε να βοηθή...