Το μικροβίωμα του εντερου συνηθως περναει απαρατηρητο. Ειναι ταπεινο.
Κι ομως παιζει σημαντικο ρολο στον μεταβολισμό, με αμεση επιδραση στο ανοσο σύστημα. Ακομη προστατεύει τον εγκέφαλο και σχετίζεται αμεσα με νευρο εκφυλιστικές νόσους.
Νέες έρευνες δεχονται τη σχέση του με την υγεία της καρδιάς.
Έτσι προστίθεται στη λίστα των παραγόντων κινδύνου για την υγεία της καρδιάς οπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η πίεση,
και η κατάσταση του εντέρου.
Ο,τι τρώμε επηρεάζει το μικροβίωμα κι αυτό τις αρτηρίες
Κατά τη διαδικασία της πέψης, τα βακτηριδια του γαστρεντερικού σωλήνα παράγουν ουσίες τους μεταβολίτες.
Ένας μεταβολίτης η τριμεθυλαμίνη σχετίζεται, με καρδιαγγειακα και διαβήτη ΙΙ.
Παράγεται όταν οι μικροοργανισμοί του εντέρου καταναλώνουν χολίνη, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αβγά. Στη συνέχεια, μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης .
Τα υψηλά επίπεδα τριμεθυλαμίνης στο αίμα, συνδέονται με τη πλάκα των αρτηριών, που οδηγεί σε αθηρο σκλήρωση και καρδιαγγειακα .
Ατομα με τα υψηλότερα επίπεδα τριμεθυλαμίνης είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιαγγειακά.
Διατροφή ενδείκνυται για το έντερο
Ενα μοντέλο Μεσογειακής Διατροφής προσανατολισμένο στη χορτοφαγία με λίγα μόνο ζωικά προϊόντα, έχει συνδεθεί με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία σε όλους τους τομείς.
Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μια τέτοια διατροφή, σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα φιλικων βακτηριδιων στο έντερο.
Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές πρωτεΐνες αυξάνουν τα στελέχη των βακτηριδιων που ρίχνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο έντερο οταν η ζωική πρωτεΐνη κάνει το αντίθετο.
Τα καλά λιπαρά έχουν κι αυτά αντιφλεγμονώδη δράση και σχετίζονται με μειωμένη κακή χοληστερόλη.
Τι να προτιμήσετε και τι να αποφύγετε
Λαχανικά , όπως καλαμπόκι και πατάτα δεν αποφεύγονται διότι το άμυλό τους είναι ανθεκτικό, δεν αφομοιώνεται δηλαδή από το λεπτό έντερο και υφίσταται ζύμωση από τα βακτηριδια του εντέρου.
Το ίδιο και η βρώμη, οι μπανάνες, και τα όσπρια. Όλα αποτελούν χρήσιμες τροφές που μειώνουν τις πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου, την ίδια στιγμή που επεξεργασμένες ζαχαρούσες τροφές τις αυξάνουν.
Οχι στις επεξεργασμένες τροφές , όπως μπισκότα, αρτοσκευάσματα, ζύμες, κατεψυγμένα, αναψυκτικά και σνακ,όπως κράκερ, κρουασάν,
Προτιμήστε, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλα και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, και τουρσί.
Αλλες συνήθειες που θωρακίζουν την υγεία του εντέρου
Το περπατημα θεωρείται ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας πέρα από τη διατροφή. Βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα και τη χλωρίδα του εντέρου. Περπατατε συστηματικα Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 150 λεπτά την εβδομάδα ή, ακόμη καλύτερα, 30 λεπτά την ημέρα.
Ο καλός ύπνος, η ξεκούραση και η διαχείριση του στρες, βοηθουν σημαντικα.
Χαιρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου