Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ..ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 80

 













Καύσωνας, ειναι μια περιοδος 7-10 ημερων με θερμοκρασιες απο 26 ως 39 βαθμους που συνοδευεται απο υψηλη υγρασια.

Κατι τετοιο συνηθως δημιουργει προβληματα στην υγεία μας ή και στη ζωή μας. 

Ξερουμε πως η ζεστη κι ο ηλιος μπορουν να υπερθερμανουν το σωμα μας που έχει μια μέση θερμοκρασία 36-37 βαθμούς αλλα  όταν υπερ θερμαίνεται από οποιαδήποτε αιτιολογία  εργασια χειρονακτικη, πυρετό, αυξημένο μεταβολισμό,  τότε με τους μηχανισμούς ομοιοστασίας του , αποβαλλεται η πλεοναζουσα  θερμοκρασία προς το περιβάλλον  

Ο οργανισμός μας ακολουθει τους νόμους της φυσικής που λένε ότι η ενέργεια δεν χάνεται, αλλα μεταφέρεται ή μετατρέπεται από μια μορφή σε άλλη. 

Όταν τωρα το σώμα μας  υπερ θερμαίνεται, η αποβολή της θερμοκρασιας γίνεται  με δυο μηχανισμούς

1) με τον ιδρωτα και 
2) με την αναπνοη 

Να γιατι πρεπει να μαθουμε  να πίνουμε νερό ώστε να μην αφυδατωθουμε 





Όταν η  θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι < 36-37 βαθμούς δηλαδή είναι μικρότερη από την θερμοκρασία του σώματος μας, αυτή η  υπερθέρμανση γίνεται πιο εύκολα από το πιο ζεστό σώμα στο πιο ψυχρό περιβάλλον. 

Οταν όμως υπάρχει καύσωνας

Τότε, η ροή της θερμοκρασίας, αντιστρέφεται και η μεγάλη ζέστη απ το περιβάλλον  μεταφέρεται στο σώμα μας. 

Ο οργανισμός μας αντιστέκεται πασχιζοντας να κρατήσει την ομοιοστασία, αλλά για να τα καταφέρει να διώξει κι αλλη περισσότερη θερμοκρασία, χρειάζονται πιο έντονοι και πιο δύσκολοι μηχανισμοί 

Τα πράγματα δυσκολεύουν, ο ιδρώτας θερμένεται και πρέπει να μετατραπεί σε υδρατμούς για να εξατμιστεί. 

Αν όμως υπάρχει και υψηλή υγρασία , τότε ούτε αυτός ο μηχανισμός ψύξης μπορεί να λειτουργήσει

Αν τωρα  συνυπολογίσουμε και την απώλεια νερού και ιχνοστοιχείων  αλάτι και ηλεκτρολύτων, τότε εχουμε αφυδατωση και ηλεκτρολυτικες διαταρραχες  επιδεινούμενες, ώρα με την ώρα 

Σκεφθειτε μονο πως σε 1 ώρα καύσωνα, ένα άτομο μπορεί να αποβάλλει 1,5 λίτρο ιδρώτα, προσπαθώντας να διορθώσει την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος του

Κι αυτά μπορεί να συμβούν σ ένα υγιές άτομο  

Αν τωρα εχει χρονια νοσηματα , κατι πολυ κοινο,  με νεφρική διαταραχή,  καρδιακή ανεπάρκεια, διουρητικά 

που  επηρεάζουν την ηλεκτρολυτική ισορροπία , ειναι διαβητικός ΙΙ  ινσουλινοεξαρτωμενος ή μη, αλλά με εύκολη τάση για οξεοβασικές διαταραχές οπως κετοξέωση κατι που συμβαινει στους διαβητικούς σ εναν  καύσωνα και πολλές ακόμα χρόνιες ασθένεις που χειροτερεύουν την πρόγνωση.

 

 

Σιγά σιγά το σώμα θερμαίνεται και εμφανίζονται τα ακολουθα :

1) Κραμπες με μυικούς σπασμούς σε χέρια, πόδια, κοιλια, με έντονους πόνους
2) Θερμικη εξαντληση που ειναι  προάγγελος της θερμοπληξίας, με ταχυκαρδία, έντονη εφίδρωση, ωχρότητα, σπασμούς, ναυτία, εμέτους, αδυναμία, κεφαλαλγία, τάση λιποθυμίας. 

Αν δεν διορθωθεί η κατάσταση σ αυτό το επίπεδο, ακολουθεί η …..
3) Θερμοπληξια . Εδω ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, χωρις  ιδρώτα, περαν των ανωτέρω συμπτωματων, τα νεφρά μας συνήθως καταρρέουν, κι ακολουθεί η καρδιακή λειτουργία. Παρουσιάζεται σύγχυση και τελικά απώλεια συνειδήσεως – κώμα. 

Αν η θερμοκρασία του σώματος υπερβεί τους 40-42 βαθμούς, οι βλάβες των οργάνων είναι βαριές πολύ σοβαρές μπορεί να οδηγήσουν στο θανατο.





Ετσι πριν εμφανιστεί η θερμοπληξία,

Σταματαμε κάθε δραστηριότητα στο θερμό περιβάλλον 








Οι ανω των 80 που κοβουν βολτες στο λιοπύρι ή διαβητικοί που παίζουν ρακέτες στη θάλασσα, καρδιοπαθείς σε ταβέρνες που τρώνε και πίνουνε μέχρι τελικής πτώσεως από το φαγητό το ποτό και τη ζέστη πανε ησυχα ησυχα  σ εναν δροσερό χώρο με κλιματισμό και πινουν σιγά σιγά άφθονα υγρά ώστε να διορθωθεί μια πιθανή αφυδάτωση Στην ανάγκη κανουν συχνα δροσερα ντους. 

Εδω δεν παιζουμε, η ζωη αυτων των ανθρωπων κρεμμεται απο μια κλωστη κι ατυχως αρνουνται να το καταλαβουν. 

Δεν τους μαλωνουμε. 

Απλα τους παιρνουμε απ το χερι και τους καθιζουμε  στοργικα σ ενα κλιματιζομενο δωματιο γιατι σε λιγο μπορει να ειναι αργα. 

Χαιρετε





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Escherichia coli

  Το Escherichia coli είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο  βακτηρίδιο . Α νήκει στα Εντερο-βακτηριοειδη.  Τα περισσότερα είδη του Escherichia coli...