Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

ΣΤΡΕΠΤΟΚΚΟΚΟΙ..ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

 








Έχουμε μόλις αρχίσει να κατανοούμε πώς ο άνθρωπος ξενιστής και η βακτηριδιακή κοινότητα στις διάφορες περιοχές του σώματος αλληλοεπηρεάζονται. 

Παρατηρουμε μια χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία σε φορείς στρεπτόκοκκων στο έντερό τους. Πρέπει να διερευνήσουμε αν αυτά τα βακτηριδια είναι ή οχι ισχυροί προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Η προηγμένη τεχνολογία ειναι σημαντικό εργαλείο για τις αναλύσεις, χάρη στη δυνατότητα που προσφέρει για αλληλούχιση και σύγκριση του περιεχομένου του DNA σε βιολογικά δείγματα, αλλά και τις βελτιωμένες τεχνικές απεικόνισης που επιτρέπουν την ανίχνευση και μέτρηση πρώιμων αλλαγών στα μικρά αγγεία της καρδιάς.










Παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και στεφανιαία νόσο φαινεται να κρύβονται στο εντερικό μικροβίωμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation και συνδέει συγκεκριμένους βακτηριδιακούς πληθυσμούς με τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεια.

Η ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Ουψάλα και Λουντ στη Σουηδία, ανέλυσε στοιχεία από το εντερικό μικροβίωμα και καρδιαγγειακές απεικονίσεις 9.000 περίπου Σουηδών ασθενών ηλικίας 50 – 65 ετών χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο.

Τα βακτηριδια του στοματικού βλεννογόνου, ιδίως  του γένους Streptococcus, σχετίζονται με αυξημένη εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στις μικρές αρτηρίες της καρδιάς όταν εντοπίζονται στη χλωρίδα του εντέρου 

Τα είδη του γένους Streptococcus αποτελούν κοινές αιτίες πνευμονίας και λοιμώξεων του λάρυγγα, του δέρματος και των καρδιακών βαλβίδων. 

Πρέπει να κατανοήσουμε τώρα αν αυτά τα βακτηριδια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. .

Ο μεγάλος αριθμός δειγμάτων με υψηλής ποιότητας δεδομένα από τις καρδιαγγειακές απεικονίσεις και τη χλωρίδα του εντέρου επέτρεψε τον εντοπισμό νέων συσχετίσεων, με τις ισχυρότερες να διαπιστώνονται για τα βακτηριδια 

Streptococcus anginosus και ο S. oralis subsp. oralis, 

τα οποία συσχετίστηκαν με δείκτες φλεγμονής στο αίμα

Για ορισμένα είδη που σχετίστηκαν με λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες, παρατηρήθηκε σύνδεση και με τα επίπεδά τους στη στοματική κοιλότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ...ΦΕΡΙΤΙΝΗ..ΣΙΔΗΡΟΣ..ΑΙΜΑ

  Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης   τρεις δείκτες που δειχνουν τι συμβαίνει στον οργανισμό μας  Αν παρατηρείτε  συμπτώματα, όπως κίτρινο ή...