Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

ΣΧΕΣΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

 











Μετα τα 65,  άτομα με κυμαινόμενα επίπεδα ολικηςχοληστερόλης και τριγλυκεριδίων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης  Αλτσχάιμερ , σε σύγκριση με άτομα που έχουν σταθερά επίπεδα.

Σύμφωνα με σχετικη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology

Οι εξετάσεις ρουτίνας για τα επίπεδα της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων γίνονται ως μέρος της προληψης . 

Οι διακυμάνσεις αυτών των τιμων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στην κατανόηση των μηχανισμών ανάπτυξης της άνοιας 




Για τη διεξαγωγή της μελέτης,αξιοποιηθηκαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης 11.571 ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, χωρις διάγνωση  Αλτσχάιμερ.

Διερευνήθηκαν μετρήσεις ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, της LDL και της HDL χοληστερόλης των συμμετεχόντων σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ημέρες κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πριν από την έναρξη της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ίσες ομάδες με βάση τις αυξομειώσεις των μετρήσεων. 

Η χαμηλότερη ομάδα είχε τη μικρότερη διακύμανση με την πάροδο του χρόνου και η υψηλότερη ομάδα είχε τη μεγαλύτερη διακύμανση.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν  για 13 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 2.473 άτομα εμφάνισαν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας, διαπιστώθηκε ότι για τη συνολική χοληστερόλη, οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους της χαμηλότερης ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 2.311 άτομα της υψηλότερης ομάδας, 515 εμφάνισαν άνοια σε σύγκριση με 483 από τα 2.311 άτομα της χαμηλότερης ομάδας. 

Όσον αφορά τα τριγλυκερίδια, όσοι ανήκαν στην υψηλότερη ομάδα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε κάποια σύνδεση μεταξύ των διακυμάνσεων των τιμών της LDL και της HDL και του αυξημένου κινδύνου άνοιας.

Όπως διευκρινίζει η δρ. Suzette J. Bielinski, παραμένει ασαφές γιατί και πώς τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης  Αλτσχάιμερ. Γι’ αυτό, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, οι οποίες θα διερευνήσουν τις μεταβολές με την πάροδο του χρόνου και να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ...ΦΕΡΙΤΙΝΗ..ΣΙΔΗΡΟΣ..ΑΙΜΑ

  Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης   τρεις δείκτες που δειχνουν τι συμβαίνει στον οργανισμό μας  Αν παρατηρείτε  συμπτώματα, όπως κίτρινο ή...