Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ

 










Η κατάθλιψη ειναι  συχνή σε άτομα με Διαβήτη  η οποία εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό όταν συνυπάρχουν επιπλοκές.

Αυξημένη συχνότητα Κατάθλιψης Αντιδιαβητική αγωγή : 

Αύξηση Βάρους Κοινωνικές επιπτώσεις του ΣΔ. 

Επίδραση στην ποιότητα ζωής Παρενέργειες της Θεραπείας Υπογλυκαιμία 

Μείωση Προσδόκιμου Επιβίωσης Eating disorders (10% ΣΔ vs 4% ΜΔ) 

Ο όρος κατάθλιψη 

Η βασική διαταραχή στην κατάθλιψη που παρασύρει και τις άλλες ψυχικές λειτουργίες είναι η διαταραχή του συναισθήματος 

Άτομα με κατάθλιψη = Άτομα με μειωμένη ικανότητα για φυσιολογική συναισθηματική απάντηση τόσο σε ευχάριστα όσο και σε δυσάρεστα γεγονότα

Ποσοστό συνοσηρότητας κατάθλιψης με σωματικές νόσους 

Καρκίνος % Νόσος Ρarkinson 40 % Alzheimer 30-50% 

Χρόνιος πόνος % 

Παχυσαρκία 20-30% ΧΑΠ 40% Πολλαπλη Σκλήρυνση  30-40% Ρευματοειδής αρθρίτιδα 12% 

Νεφρική νόσος (τελική) 5-22% 

HIV 10-20% 

Διαβήτης 

Επιπολασμός της κατάθλιψης στον Σ.Δ. 

Σε μελέτες καταγράφηκε 11% μείζων, 31% κλινικά εμφανής και 45% αδιάγνωστη κατάθλιψη σε διαβητικούς  ενώ υπολογίστηκε 38% υψηλότερη επίπτωση κατάθλιψης σε διαβητικούς 


Διερεύνηση της παρουσίας κατάθλιψης σε άτομα με ΣΔ τρίτης και τέταρτης ηλικίας και η επίδραση της στις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση των ατόμων αυτών.

322 ασθενείς εντάχθηκαν στη μελέτη (40.1 % άνδρες) με ΣΔ, τρίτης και τέταρτης ηλικίας, οι οποίοι προσήλθαν στο Διαβητολογικό Κέντρο του ΓΝ Νίκαιας.





Σε όλους  έγινε καταγραφή σωματομετρικών χαρακτηριστικών, συνοδών νοσημάτων, επιπλοκών και φαρμακευτικής αγωγής.

Όλοι οι ασθενείς απάντησαν το ερωτηματολόγιο του WHO για την κατάθλιψη και σε όλους έγινε προσδιορισμός της συμμόρφωσης στις διατροφικές οδηγίες και την άσκηση μέσω ενός δομημένου ερωτηματολογίου. 

Χρησιμοποιήθηκε το MedDiet Score για την διατροφή και το International Physical Activity Questionnaire για την αξιολόγηση της άσκησης.

Από τους ασθενείς της μελέτης 188 (58.5%) ήταν άτομα τρίτης ηλικίας και 134 (41.5%) άτομα τέταρτης ηλικίας με τις γυναίκες να υπερτερούν στην τρίτη ηλικία (p=0.001). Διαπιστώθηκε υψηλότερο ποσοστό ατόμων με κατάθλιψη σε άτομα τέταρτης ηλικίας 

O δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των ατόμων της μελέτης ήταν 30.09±4.58 kg/m 

Το MedDiet Score ήταν 33.79±3.75 με τις γυναίκες να παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές από τους άνδρες (p=0.046), ενώ αυτό της άσκησης ήταν με τις γυναίκες και πάλι να παρουσιάζουν υψηλότερες τιμές (p=0.041).

Μεταξύ των υπό εξέταση ηλικιακών ομάδων δεν διαπιστώθηκε διαφορά ως προς τις διατροφικές οδηγίες (p=0.234) και ως προς την άσκηση (p=0.321). 

Η παρουσία κατάθλιψης συσχετίστηκε τόσο με χαμηλότερο σκορ στις οδηγίες διατροφής (OR=2.891, 95%C!: , p=0.012) όσο και με χαμηλότερη επίδοση στην άσκηση (OR=1.902, 95%CI: , p=0.023).


Οι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν θετικά στην συσχέτιση της κατάθλιψης με τους υπό εξέταση παράγοντες είναι το φύλο για τους άνδρες (p=0.002), το επίπεδο εκπαίδευσης (p=0.027) καθώς και η παρουσία καρδιαγγειακών επιπλοκών (p=0.033).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

Η κατάθλιψη αποτελεί συχνή διαταραχή στα άτομα με ΣΔ. 

Η παρουσία της επιδεινώνει την συμμόρφωση των ατόμων αυτών με τις διατροφικές οδηγίες καθώς και με τις οδηγίες άσκησης η τήρηση των οποίων συμβάλλει θετικά στην ρύθμιση των ατόμων με ΣΔ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...